Marija Miljević u rubrici Financije od Marija Miljević

Kako brzo preračunati eure iz kuna i obrnuto (HRK -> EUR)?

Svi sad znamo da je fiksni tečaj 7,53450 kuna za 1 euro.

Marija Smiljan od Marija Smiljan
Radije bih pitala kako brzo i "bez mobitela" računati eure!!

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+16 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Poznati matematičar Toni Milun pokazao je neki dan dva načina brzog i lakog preračunavanja eura u kune.

Kako eure pretvoriti u kune?

Primjeri su za 6 eura koji precizno iznosi 45,21 kuna. Evo dva načina s primjerom:

  1. način: Dodajte znamenku nula (0) i onda minus četvrtina tog broja. Npr. 60 minus 15 je 45 kuna.
  2. način: Pomnožite eure i sa  sedam i sa osam i onda nađete srednju vrijednost između ta dva rezultata. Npr. 6x7 je 42, 6x8 je 48, te je srednja vrijednost između 42 i 48 = 45 kuna.

Oba su Milunova načina jednostavna i približno točna. Odaberite jedan koji je lakši :)

+10 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Brz način za preračunavanje eura u kune i obrnuto jest preko Google tražilice doći na stranicu HPB banke gdje se lako može doći do preračunavanja kuna u eure: https://www.hpb.hr/hr/euro-u-kune/5210 

Usto, postoje i aplikacije za mobitel koje brzo i jednostavno preračunavaju kune u eure i obrnuto: 

+7 glasa
Monika Kiris od Monika Kiris

Aplikacija koja će olakšati računanje ostatka prilikom plaćanja gotovinom: Primaj sve-vraćaj eure

Na zahtjev i uz potporu Hrvatskog DPD-a, mladi polaznici STEM radionice Radiokluba Pazin razvili su aplikaciju koja će svim građanima pomoći u izračunavanju ostatka prilikom plaćanja gotovinom tijekom prva dva tjedna u siječnju 2023. godine. 

DPD je od početka pripreme za prelazak na euro znao da će najveći izazov biti plaćanje tijekom razdoblja dvojnog optjecaja (1.-15. siječnja 2023.). Tijekom tog razdoblja svi koji primaju gotovinu u Hrvatskoj, moraju primiti i kune i eure, dok ostatak novca vraćaju u eurima. Budući da je u Hrvatskoj udio paketa koji se plaćaju pouzećem još uvijek jako velik, a više od 300 dostavljača DPD-a na terenu svakodnevno obavi izuzetno velik broj naplata i povrata ostatka novca, preračunavanje je velik gubitak vremena.

Iz DPD-a kažu kako su čekali i nadali se da će država stvoriti aplikaciju koja bi kuririma olakšala preračunavanje i povrat novca u razdoblju dvojnog opticaja. S obzirom da aplikacija nije stvorena, uzeli su stvari u svoje ruke i stupili u kontakt s Ivanom Guštinom, diplomiranim inženjerom elektrotehnike iz Pazina koji u Radioklubu Pazin vodi STEM radionice za djecu. On je s njima u samo dva školska sata izradio pretvarač za preračunavanje eura u kune i obrnuto - tako je nastala aplikacija Primaj sve-vraćaj eure.

Uz pomoć aplikacije gotovina se može vraćati brzo i točno tako da kalkulator izračunava koliko eura i centi treba vratiti onima koji će u prijelaznom razdoblju plaćati u kunama. Također, ako se korisnik odluči za plaćanje u dvije valute i želi platiti dijelom u kunama, a dijelom u eurima, aplikacija izračunava koliko novca treba vratiti u eurima. Aplikacija je izvorno stvorena za nadolazeće dvotjedno razdoblje izazova, ali kasnije može poslužiti kao pretvarač valuta za što bržu prilagodbu novoj valuti.

Aplikacija je besplatna te je dostupna na Google Play storeu, za sve pametne telefone i tablete s androidom, a preuzeti se može putem sljedeće poveznice.

Slična pitanja

1 odgovor 689 👀
1 odgovor 574 👀
7 odgovora 1.1k 👀
1 odgovor 238 👀
1 odgovor 477 👀
1 odgovor 223 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.6k pitanja

22.2k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...