Borna Matić u rubrici Financije od

Da li sada krajem 2022 pametno da promjenim eure (i kune) u dolar koji raste? Umjesto da kune pretvorim ili čekam da mi banka ih pretvori u eure.

  • danas je 1 euro = 1.03 dolara

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+17 glasa
Elena Svib od
odabran od Borna Matić
 
Najbolji odgovor

Mnoge je iznenadilo da se dolar izjednačio s eurom, pa čak i ojačao. Godinama je euro držao poziciju najsigurnije i najstabilnije valute, ali posljednjih mjeseci tržište valutama je podivljalo. Razlog tome je prvenstveno rat u Ukrajini te energetska kriza koja je ponajviše pogodila Europsku uniju i eurozonu. 

Predviđa se da Europu čeka velika recesija te da će ona biti stvarna žrtva rata dok će SAD i ako otkliže u recesiju iz nje brzi izaći. Tako s valutnih tržišta stižu signali da se bolje kladiti na dolar nego na euro. Zapravo do ulaska u eurozonu bolje je kupovati bilo koju drugu valutu popust dolara, franaka, a najbolje bi bilo zlato ili srebro. Ipak treba imati na umu da odluka o ulaganja u druge vrijednosti nosi velike rizike koji ovisi o raznim okolnostima koje su trenutno neizvjesna. Takva tržišna kretanja koja su izvan dosega monetarne politike štednju u eurima ipak čini sigurnijom i manje osjetljivom na tržišne promjene poručuju stručnjaci iz jedne banke u Hrvatskoj. 

Svako ulaganja je rizik, ali neosporivo je da nakon dugog niza godina dolar jača u odnosu na euro radi raznih geopolitičkih, ekonomskih, geostrateških okolnosti. Tržište je takvo da u trenutnu može se promijeniti te podcijenjeni euro može porasti, što ipak ne predviđaju neki od najvećih stručnjaka. Stoga se sve više građana odlučuje ulagati u dolar ili franak.

1 euro = 0,96 dolara

1 euro = 0,95 franaka

Slična pitanja

1 odgovor 483 👀
1 odgovor 228 👀
1 odgovor 680 👀
3 odgovora 543 👀
Marko Radić 09.02.2016. pitanje u rubrici Financije od Marko Radić
7 odgovora 1.2k 👀
1 odgovor 326 👀
1 odgovor 7.1k 👀
1 odgovor 581 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...