257 pregleda
Mario Daka u rubrici Web Poslovanje od Mario Daka

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Oskar Novak od Oskar Novak
odabran od Mario Daka
 
Najbolji odgovor

Pozdrav, pitanje je odlično!

Najbolji odgovor na to pitanje zna Marten Mickos, CEO MySQL-a! Dakle, kada ga se pitalo kako zarađuju novac s Open Source softverom odnosno softverom otvorenog koda, Marten je dogovorio sljedeće:

MySQL je započet bez novaca, ali - stvarali su korisnike. Jačanjem zajednice došlo je do porasta programera koji danas rade za MySQL, a započeli su besplatno rad.

Nakon što je MySQL postao slavan, počelo je s prodajom Enterprise paketa koji su donosili certificirane binarne datoteke, redoviti update i upgrade tj. ažuriranje i nadogradnja, 24-satna podrška, 7x24 error resolution i slične stvari. Danas se može platiti i servis softver te broj servera u jednom paketu. Da ne pričamo o nekoliko dodatnih opcija i softvera koje je moguće također kupiti da budu pomoćni alat MySQL instalaciji.

Budući da su svi siti plaćanja po procesoru itd. MySQL je odličan izbor i dosta ljudi se upušta u rad s tvrtkom. Korisnici koji koriste besplatno su odlična, besplatna reklama! Njihov uspjeh se temelji na milijunima "besplatnih" korisnika koji i pomažu pri radu.

Vidite li sada kako ostvaruju profit? Početna ulaganja su bila mala ili gotovo nikakva, radnika i nema toliko puno na platnoj listi, inovacije su dosta česte jer svatko tko želi može razvijati MySQL (u principu), a MySQL ima i opcije koje se plaćaju - dakle novaca ima. Osim toga, MySQL je ime - oni se bave i oglasima.

Sve u svemu MySQL je odličan primjer kako: SSAP radi (Services, Support, Advertising, Packaging) može donijeti novac. Ova četiri faktora su često naplativa u open source svijetu pa tako i kod MySQL-a!

Sretno!

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
1 odgovor
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Programiranje od Hrvoje Novak
1 odgovor
5 odgovora
2 odgovora
2 odgovora
Mirela Benić 29.09.2020. pitanje u rubrici Softver od Mirela Benić
5 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...