Monika Kiris u rubrici Kućni ljubimci od Monika Kiris

Na koje sve načine Hrvatska vatrogasna zajednica pomaže životinjama i surađuje s njima?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Spašavanje životinja dio je vatrogasnih intervencija

4. listopada – Svjetski dan zaštite životinja

Svjetski dan zaštite životinja organizira se kao podsjetnik na važnost zaštite svih životinja s kojima dijelimo ovaj Planet,  a vatrogasci su često oni koji ih spašavaju iz pogibeljnih situacija.

HVZ Mediji

Jedan dio vatrogasnih intervencija odnosi se i na spašavanje životinja. Takve intervencije spadaju u tehničke intervencije gdje vatrogasci mogu primiti poziv za spašavanje životinje iz neke pogibeljne situacije ili spašavanje životinje može biti popratni događaj u nekoj drugoj vrsti vatrogasne intervencije, prvenstveno pri požaru gospodarskih objekata, gdje je uz gašenje požara potrebno organizirati i spašavanje stoke.

U ovim situacijama treba pristupiti s posebnim oprezom jer su životinje tada preplašene i mogu predstavljati opasnost i za same vatrogasce, osobito ako uzmemo u obzir da se radi o životinjama čija je težina nekoliko stotina kilograma.

Uz spašavanje životinja, vatrogasci često sudjeluju pri uklanjanju opasnih životinja, prvenstveno zmija koje mogu ući u objekte stoga ih vatrogasci na poziv uklanjaju i vraćaju u prirodno stanište. Ipak, najčešće se vatrogasne intervencije odnose na spašavanje mačaka koje su se popele na krošnju drveća, krovove i stupove ili pse koji zaglave nakon što se uvuku u dubinske prostore poput jama ili šahtova. Vrlo rijetko su to situacije hvatanja ili spašavanja nekih specifičnih životinja. Sve su ove intervencije sretno završile za životinje (i za vatrogasce).

VATROGASNI TIMOVI SA PSIMA

Vatrogasci u svojim redovima imaju i pse obučene za spašavanje u prirodi i iz ruševina. Hrvatska vatrogasna zajednica danas ima licenciranih 17 vatrogasih timova s potražnim psima, koji djeluju od Slavonije do juga Dalmacije. Upravo su se psi pokazali kao velika pomoć u stvarnim akcijama, posebno prilikom velikih prirodnih katastrofa poput potresa u Petrinji, kad su vatrogasni psi odradili velik i odličan posao u potrazi za preživjelim osobama. Vatrogasni pas i njegov vodič djeluju kao jedan tim i praktički su zajedno 24 sata dnevno, a treba spomenuti i kako su vatrogasni timovi završili i osposobljavanje za aktivnosti potpomognute helikopterom čime je povećana njihova mobilnost i spremnost na djelovanje.

HVZ Mediji

MUZEJ HRVATSKOG VATROGASTVA – DOG FRIENDLY

U kolijevci hrvatskog vatrogastva, baroknom Varaždinu, nalazi se Muzej hrvatskog vatrogastva u kojem se moguće upoznati s poviješću hrvatskog vatrogastva, ali i s time kako vatrogastvo funkcionira danas u Hrvatskoj. Sadržaj je prilagođen i najmlađima, pa je tako uz česte izložbe, moguće sudjelovati na brojnim radionicama i saznati informacije o vatrogastvu putem interaktivnih ekrana. Upravo zbog povezanosti vatrogastva i pasa, Muzej je otvoren i za četveronožne posjetitelje.

HVZ Mediji

BOLJI UVJETI ZA ŽIVOTINJE

Proteklih se godina Hrvatska vatrogasna zajednica aktivno uključila u kampanje kako bi se životinjama osigurali bolji uvjeti za život. Od kampanje Prijatelja životinja „Obitelj na more, a psi na ulicu?“ u kojoj su vatrogasci bili zaštitna lica podsjećajući na činjenicu kako broj napuštenih kućnih ljubimaca raste svakog ljeta zbog pojedinaca koji svoje ljubimce napuštaju zbog odlaska na godišnje odmore. Hrvatska vatrogasna zajednica je podržala i zabranu korištenja petardi koje uznemiruju i plaše životinje kao i kampanju protiv držanja pasa na lancu, kojima je često, bez vode i hrane, osobito kod velikih katastrofa kao što su poplave, požari i potresi, onemogućena bilo kakva šansa za spašavanje.

Vatrogasna djelatnost je humana djelatnost koja spašava i ljude i životinje, no današnji je dan dobar podsjetnik kako su svi odgovorni za smanjenje patnje i osiguranje boljih uvjeta života za sve, pa tako i za životinje.

Slična pitanja

3 odgovora 322 👀
1 odgovor 212 👀
1 odgovor 175 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...