Luka Celić u rubrici Poslovanje od
tagovi uređeni od Znatko
Pozdrav. Zanima me mogu li nakon sto sam otvorio obrt pod jednim imenom nekako promjeniti ime obrta nakon nekog vremena? I koji su troškovi i postupak?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Adriana Horvat od

Naziv obrta se može promijeniti. Cijeli postupak promjene naziva možete obaviti online putem sustava e-Građanin. Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja izdalo je Upute za online iniciranje postupka upisa promjena u Obrtni registar pa ih ostavljam u komentaru koje opisuju sve potrebne korake za željenu promjenu.

Adriana Horvat od
Upute za online iniciranje postupka upisa promjena u Obrtni registar ... - e-Obrt https://e-obrt.gov.hr/dokumenti/e-Obrt-Upute-online_iniciranje_postupka_upisa_promjena_u_Obrtni_registar_v.3.0.3.pdf
Nino Marić od
super je što se danas svašta može online putem e-građanina‌
Suzanna Marić od
Točno i korisno za znati svima koji imaju obrt.‌
+11 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Obrt se registrira u uredu za gospodarstvo,pri vašoj županiji - tamo ste i registrirali svoj obrt. Otiđte do njih, ponesite Obrtnicu i osobne dokumente, i u razgovoru sa voditeljem odjela, dobit će te sve potrebne podatke za promjenu istoga. Samo, vodite računa, da to novo ime, koje namjeravate dati svome obrtu, većne postoji na području vašeg grada. Nazivi obrta se klasiraju na nivou jednog grada, nazivi imena poduzeća - na nivou trgovačkog suda, pa recimo isto ime obrta može postojati, ali u drugomgradu - a ime firme može biti isto, ali na području koje obuhvača taj trgovački sud - samo se mora voditi računa, da određeno ime nije zaštičeno u državnom zavodu za intelektualno vlasništvo . istina, to je rijetkost kod nas , i takav naziv ima na svom kraju, kod zadnjeg slova - slovo R ali, zaokruženo.
Nino Marić od
da ali to je starinski način.

Evo Adrijana objašnjava kako sve napraviti iz ureda putem e-građanina‌
Frenki (Ilija) Atajić od
Moguće - ali, s obzirom da ne postoje glupi odgovori - sve je - ok. -možda čovjek nije informatički toliko obrazovan, a i drugačije je kad dođeš osobno, i pitaš za riješavanje problema.‌
–8 glasa
Viktor Viljac od

Da, moguće je promijeniti ime obrta nakon što je već registriran. Postupak i troškovi mogu varirati ovisno o zemlji u kojoj se obrt registrira. U Hrvatskoj, postupak i troškovi promjene imena obrta su sljedeći:

  1. Prijava promjene imena obrta: Potrebno je podnijeti zahtjev za promjenu imena obrta u sudu koji je registrirao obrt. U zahtjevu treba navesti novo ime obrta i potrebne dokumente poput sudske odluke o promjeni imena ili sklopljenog ugovora o promjeni imena.

  2. Troškovi: Troškovi promjene imena obrta uključuju naknadu sudu za registriranje promjene imena i troškove prijevoda dokumenata ako nisu na hrvatskom jeziku.

  3. Objava promjene imena: Nakon što sud registrira promjenu imena, potrebno je objaviti promjenu imena u Narodnim novinama.

  4. Promjena imena na drugim mjestima: Nakon promjene imena obrta, potrebno je promijeniti ime na svim drugim mjestima gdje se koristi ime obrta, kao što su web stranica, računi, poslovni ugovori, itd.

Važno je naglasiti da promjena imena obrta ne utječe na temeljni ugovor, prava i obveze između obrta i trećih strana, te na temeljni ugovor između vlasnika obrta.

Marin Duganđija od
...ali na sudu su registrirane firme, a ne obrti!!! :(
Frenki (Ilija) Atajić od
Bravo - Marine, to sam htjeo napisati, ali si bio , brži i svrsihodniji..‌
Marin Duganđija od
Ma to znam kada sam htio tome pristupiti pa me čudi ovaj odgovor.

Ali zato po ovome to je baš netočan odgovor velikog jezičnog modela...

https://znatko.com/37478/kako-prepoznati-tekst-koji-napise-chat-gpt

Tako da me to prvo navuklo na sumnju.‌
Nino Marić od
da, netočan odgovor!‌

Slična pitanja

1 odgovor 334 👀
1 odgovor 610 👀
Ivana Mačić 04.12.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Ivana Mačić
1 odgovor 1.8k 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...