Marketing odjel d.o.o. u rubrici Poslovanje od
Kako reagiraju nominalno konkurentska poduzetnička udruženja kao što su HGK (Hrvatska Gospodarska Komora), HOK (Hrvatska Obrtnička Komora) i HUP (Hrvatska Udruga Poslodavaca) na aktivnosti zastupanja interesa UGP-a (Udruga Glas Poduzetnika) do sada? Ne možemo se oteti dojmu da je su dosadašnje aktivnosti UGP-a agilnije od bilo koje dosadašnje poduzetničke udruge. Sigurno ste saznali za neki njihov feedback tokom 2020. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+19 glasa
Hrvoje Bujas od
odabran od Marketing odjel d.o.o.
 
Najbolji odgovor

Prvo moramo razlučiti ključne razlike između HGK i HOK-a sa jedne strane, te HUP-a sa druge strane. Naime, HGK i HOK su “prisilne” komore, slijedom zakona, i poduzetnici tj. obrtnici postaju njihovi “članovi” automatizmom, nas se doista ništa ne pita, a naša je obveza plaćanje po nama prisilnih članarina, s druge strane HUP je dobrovoljno udruženje, tko želi biti član HUP-a moze i placa clanarinu.

UGP vidi HUP kao strateskog buduceg partnera i udrugu s kojom moze zajedno raditi kljucne prijedloge prema Vladi, ali i Saboru RH.

HGK i HOK moraju postati dobrovoljne komore, jer je sloboda udruzivanje poduzetnika iznad prisile.

S obzirom na naše stavove, i s obzirom da HUP pokriva večinom prostor velikih korporacija, a UGP malih i srednjih tvrtki, tu postoji određeno razumijevanje, a kljucni problemi - preveliki nameti i reguliranost, kao i neefikasno pravosudje su nam svima zajednicki.

S druge strane i UGP i HUP traže ukidanje parafiskalanih nameta, pa tako i prisilnih članarina (HGK, HOK, TZ), pa zasigurno vodstvo HGK i HOK na navedeno ne gleda pozitivno, a od prvog dana nisu skloni UGP-u, kao sto niti mi ne dozivljavamo njih kao nase predstavnike tj. u ovom momentu i sa ovim vodstvom HGK i HOK su leglo uhljeba i ne predstavljaju nikoga osim svojih vlastitih ambicija i ambicija određenog kruga ljudi oko njih.

UGP - Udruga Glas PoduzetnikaHrvoje Bujas
Predsjednik UGP

Udruga Glas Poduzetnika
https://www.glaspoduzetnika.hr/

Domagoj Erol od
A kako će drugačije reagirati nego kao na konkurenciju. :D

Slična pitanja

1 odgovor 483 👀
1 odgovor 256 👀
1 odgovor 210 👀
2 odgovora 768 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...