92 pregleda
Marketing odjel d.o.o. u rubrici Poslovanje od Marketing odjel d.o.o. [Ekstraktivan] (7.1k bodova)
Iako je nedavno pokrenuta peticija za ukidanje obaveznog članstva poduzetnicima u komorskim udruženjima kao što su HOK i HGK, dio malih poduzetnika nam se žalio da postoje bitniji porezi i nameti koji bi se trebali ukinuti nego što je obavezno članstvo u HGK i HOK s obzirom na (mjesečni/godišnji) iznos koji se plaćaju. Npr. kažu da je bitnije ukinuti akontaciju poreza na dobit ili obavezno plaćanje PDV-a po izdavanju računa, a ne po naplati (za sve!) i slično. Koji su konkretni budući prioriteti i plan Udruge Glas Poduzetnika (UGP) vezane uz ukidanje nameta i poreza koji muče male poduzetnike?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Hrvoje Bujas od Hrvoje Bujas [Aktivan] (395 bodova)

Šest ključnih zahtjeva koje je UGP poslao svim političkim akterima:

1. Ciljana i jasna porezna reforma, koja uključuje minimalno:

 • Obračun PDV-a po naplati za sve tvrtke, u okviru važeće  EU regulative
 • Postepeno smanjenje stope PDV-a na 20%, smanjenje poreznih stopa na dohodak (s 12 na 10%, s 24 na 20% i s 36 na 30%) te povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna
 • Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, koja se reinvestira natrag u tvrtku
 • Trajno ukidanje akontacije poreza na dobit
 • Trajno ukidanje minimalne direktorske osnovice za plaću

2. Ukidanje parafiskalnih nameta, uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, te financiranje potrebnih javnih funkcija iz poreznih prihoda. Ukidanje plaćanja paušala na vodu i struju uz vraćanje na načelo plaćanje po potrošnji.

3. Uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki

4.  Reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna na sljedeće načine:

 • Reorganizacija i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave
 • Potpuna digitalizacija i automatizacija svih državnih i lokalnih procesa i servisa za poduzetnike i građane. Zakonom regulirati da nijedno državno ili lokalno tijelo, građana ili poduzetnika NE SMIJE tražiti dokument ili informaciju, koju bilo koje državno ili lokalno tijelo već ima. Svi servisi i tijela državne uprave i lokalne samouprave moraju imati povezane baze podataka te razmjenjivati informacije
 • Smanjenje broja Ministarstava, smanjenje broja Uprava u Ministarstvima, smanjenje broja hijerarhijskih razina i rukovodećih mjesta u Ministarstvima, ukidanje nepotrebnih agencija i ureda, smanjivanje broja zaposlenih u nužnim agencijama i uredima
 • Zapošljavanje svih službenika i radnika u državnoj upravi i svim javnim poduzećima temeljem javnog transparentnog natječaja (od čistačice do direktora i državnih tajnika), čime bi svako javno radno mjesto bilo dostupno svakom građaninu Republike Hrvatske po istim uvjetima sukladno Ustavu. Dokinuti praksu zapošljavanja stranački podobnih ljudi koji nemaju potrebna znanja i kvalifikacije, te sve tako zaposlene otpustiti.
 • Uvođenje valorizacije rada i jasnih i transparentnih indikatora uspješnosti svih zaposlenika u javnom sektoru uključujući i , te adekvatno nagrađivanje ili penalizacija ovisno o učinku. Zaposlenici u javnom sektoru moraju biti učinkoviti te ispunjavati svoje zadaće, baš kao i zaposlenici u privatnom sektoru. Izjednačavanje zakonskih prava radnika u privatnom sektoru i državnih službenika.
 • Privatizacija i deregulacija nestrateških kompanija u vlasništvu državne i lokalne uprave
 • Outsourcing dijela poslova i usluga koji može biti realiziran od strane privatnog sektora  

5. Povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa kroz preustroj izbora sudaca i digitalizaciju. Sudstvu i upravi u najkraćem roku treba osigurati materijalne uvjete za uspješan rad.Uvođenje javno dostupne valorizacije rada sudaca, te nastavno na to utvrđen sustav nagrađivanja kao i predviđenih negativnih posljedica ovisno o učinkovitosti u radu.  Nužno je propisati krajnje rokove u kojima se stanje u svim javnim registrima, a posebno zemljišnim knjigama ima urediti, obzirom da njihova potpunost i usklađenost predstavlja osnovu pravne sigurnosti i preduvjet pokretanja znatnog dijela ekonomskih procesa i investicijskih ciklusa. Mjerljivi rezultat reforme pravosuđa je da bi u svim prvostupanjskim sudskim postupcima  presude trebale biti donesene unutar jedne godine, a u drugostupanjskim postupcima  unutar šest mjeseci.

6. Redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države. Zakonski propisati da inspektor NE SMIJE kazniti poslovni subjekt prilikom prvog utvrđenog propusta, već mora izdati opomenu, uputu i rok za otklanjanje propusta. Tek ukoliko propust po isteku roka i dalje ne bude otklonjen, inspektor smije izdati kaznu.

UGP - Udruga Glas PoduzetnikaHrvoje Bujas
Predsjednik UGP

Udruga Glas Poduzetnika
https://www.glaspoduzetnika.hr/

Slična pitanja

Gdje pratiti Znatka?



[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...