134 pregleda
Marketing odjel d.o.o. u rubrici Poslovanje od Marketing odjel d.o.o. (10.4k bodova)
Iako je nedavno pokrenuta peticija za ukidanje obaveznog članstva poduzetnicima u komorskim udruženjima kao što su HOK i HGK, dio malih poduzetnika nam se žalio da postoje bitniji porezi i nameti koji bi se trebali ukinuti nego što je obavezno članstvo u HGK i HOK s obzirom na (mjesečni/godišnji) iznos koji se plaćaju. Npr. kažu da je bitnije ukinuti akontaciju poreza na dobit ili obavezno plaćanje PDV-a po izdavanju računa, a ne po naplati (za sve!) i slično. Koji su konkretni budući prioriteti i plan Udruge Glas Poduzetnika (UGP) vezane uz ukidanje nameta i poreza koji muče male poduzetnike?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Hrvoje Bujas od Hrvoje Bujas (670 bodova)

Šest ključnih zahtjeva koje je UGP poslao svim političkim akterima:

1. Ciljana i jasna porezna reforma, koja uključuje minimalno:

 • Obračun PDV-a po naplati za sve tvrtke, u okviru važeće  EU regulative
 • Postepeno smanjenje stope PDV-a na 20%, smanjenje poreznih stopa na dohodak (s 12 na 10%, s 24 na 20% i s 36 na 30%) te povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5.000 kuna
 • Ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, koja se reinvestira natrag u tvrtku
 • Trajno ukidanje akontacije poreza na dobit
 • Trajno ukidanje minimalne direktorske osnovice za plaću

2. Ukidanje parafiskalnih nameta, uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, te financiranje potrebnih javnih funkcija iz poreznih prihoda. Ukidanje plaćanja paušala na vodu i struju uz vraćanje na načelo plaćanje po potrošnji.

3. Uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki

4.  Reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna na sljedeće načine:

 • Reorganizacija i smanjenje broja jedinica lokalne samouprave
 • Potpuna digitalizacija i automatizacija svih državnih i lokalnih procesa i servisa za poduzetnike i građane. Zakonom regulirati da nijedno državno ili lokalno tijelo, građana ili poduzetnika NE SMIJE tražiti dokument ili informaciju, koju bilo koje državno ili lokalno tijelo već ima. Svi servisi i tijela državne uprave i lokalne samouprave moraju imati povezane baze podataka te razmjenjivati informacije
 • Smanjenje broja Ministarstava, smanjenje broja Uprava u Ministarstvima, smanjenje broja hijerarhijskih razina i rukovodećih mjesta u Ministarstvima, ukidanje nepotrebnih agencija i ureda, smanjivanje broja zaposlenih u nužnim agencijama i uredima
 • Zapošljavanje svih službenika i radnika u državnoj upravi i svim javnim poduzećima temeljem javnog transparentnog natječaja (od čistačice do direktora i državnih tajnika), čime bi svako javno radno mjesto bilo dostupno svakom građaninu Republike Hrvatske po istim uvjetima sukladno Ustavu. Dokinuti praksu zapošljavanja stranački podobnih ljudi koji nemaju potrebna znanja i kvalifikacije, te sve tako zaposlene otpustiti.
 • Uvođenje valorizacije rada i jasnih i transparentnih indikatora uspješnosti svih zaposlenika u javnom sektoru uključujući i , te adekvatno nagrađivanje ili penalizacija ovisno o učinku. Zaposlenici u javnom sektoru moraju biti učinkoviti te ispunjavati svoje zadaće, baš kao i zaposlenici u privatnom sektoru. Izjednačavanje zakonskih prava radnika u privatnom sektoru i državnih službenika.
 • Privatizacija i deregulacija nestrateških kompanija u vlasništvu državne i lokalne uprave
 • Outsourcing dijela poslova i usluga koji može biti realiziran od strane privatnog sektora  

5. Povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa kroz preustroj izbora sudaca i digitalizaciju. Sudstvu i upravi u najkraćem roku treba osigurati materijalne uvjete za uspješan rad.Uvođenje javno dostupne valorizacije rada sudaca, te nastavno na to utvrđen sustav nagrađivanja kao i predviđenih negativnih posljedica ovisno o učinkovitosti u radu.  Nužno je propisati krajnje rokove u kojima se stanje u svim javnim registrima, a posebno zemljišnim knjigama ima urediti, obzirom da njihova potpunost i usklađenost predstavlja osnovu pravne sigurnosti i preduvjet pokretanja znatnog dijela ekonomskih procesa i investicijskih ciklusa. Mjerljivi rezultat reforme pravosuđa je da bi u svim prvostupanjskim sudskim postupcima  presude trebale biti donesene unutar jedne godine, a u drugostupanjskim postupcima  unutar šest mjeseci.

6. Redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države. Zakonski propisati da inspektor NE SMIJE kazniti poslovni subjekt prilikom prvog utvrđenog propusta, već mora izdati opomenu, uputu i rok za otklanjanje propusta. Tek ukoliko propust po isteku roka i dalje ne bude otklonjen, inspektor smije izdati kaznu.

UGP - Udruga Glas PoduzetnikaHrvoje Bujas
Predsjednik UGP

Udruga Glas Poduzetnika
https://www.glaspoduzetnika.hr/

Slična pitanja

1 odgovor
Marin Barić 30.09.2020. pitanje u rubrici Poslovanje od Marin Barić (6.0k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Znatko medijski pokriva

Vincekovo 2023

Na blagdan Sv. Vinka obilježava se Vincekovo kada počinje nova vinogradarska godina

Sv. Ivan Zelina, 22.01.2023.

DOĐITE
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.0k pitanja

16.0k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...