Marinko Zadro u rubrici Internet od
Zna li tko da li je dozvoljeno poslati poruku tvrtkama o postojanju online usluge koji im u poslovanju može olakšati neke stvari? Npr. ako nadjem mail od tvrtke na njihovom web sajtu i pošaljem im email:
Poštovani,
site XYZ Vam može pomoći oko toga i toga te se odmah možete početi slobodno koristite njime. Ovaj email ste od mene dobili sada samo jednom i nećete ga više dobivati.
Ja bi svaki dan da pošaljem petedestak individualnih ovakvih mailova - svakom posebno. Znače, ne BCC, CC, itd. Jasno mi je da se može nazvati tvrtka telefonon i pitati. No da li se može odmah poslati ovakav gore email kao obavijest svima u tvrtki. Ja tu ne bi ništa prodavao. Samo ih obavještavam. 

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Ivan Bilić od
odabran od Marinko Zadro
 
Najbolji odgovor
@zmarinko, aktivnost za koju ste postavili pitanje je objašnjena u članku 107. Zakona o elektroničkim komunikacijama. Za početak, budimo realni. Prema Vašem primjeru, bilo da je usluga besplatna - ona se tu ipak promovira, zar ne? Naime, tamo se u stavci 4. spominju odredbe stavka 1 i 2 koje zabranjuju tj. ograničavaju takvu vrstu komunikacije ali se ne odnose na pozive pravnih osoba u svrhu izravne promidžbe tj. prodaje. Ukratko, slobodno pošalješ takav email. No, pazi! Nadalje 3. stavak tu pojašnjava i neka ograničenja koja ćeš imati kod takve vrste promidžbe tj. prodaje.
 
Zanimljivo je da koristiš birane riječi s naglaskom na pristojnost. Sve je to OK, no sadržaj tvog e-maila je u konačnici stvar trenutne sociološke kompononte i same psihologije. No, s pravne strane tu to nema neke veze. Zaboravi da ćeš biti manje ili više odgovoran ovisno o tome kako se izraziš u mejlu. Uglavnom, kod (normalnog) sadržaja ulazim u ovom objašnjavanju u područje kreativnog marketinga. Kao što rekoh, to s pravom nije povezano izravno. Tu trebaš biti kreativan, maštovit i originalan.

Slična pitanja

2 odgovora 6.1k 👀
1 odgovor 449 👀
1 odgovor 341 👀
2 odgovora 499 👀
1 odgovor 777 👀
2 odgovora 364 👀
2 odgovora 392 👀
1 odgovor 6.9k 👀
Biljana Tandara 13.03.2015. pitanje u rubrici Poslovanje od Biljana Tandara
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.2k pitanja

23.0k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...