182 pregleda
Nino Marić u rubrici Obrazovanje od Nino Marić

Koji najbolji savjet dati brucošu (prva godina fakulteta) kad dođu u grad na studij? 

...bilo da je došao na studij u Zagreb, Split, Rijeku ili Osijek...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Eva Benaković od Eva Benaković
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Budući da sam i sama studentica, smatram kako bi svakom brucošu dobro došao jedan od sljedećih savjeta za uspješan i što je moguće lakši početak novog poglavlja:

 1. KUHARSKI EKSPERTI

  Osobno smatram kako je početak studiranja izazov u svakom smislu, pa tako i u kuharskim. Postanite svoj chef kuhinje! Iako je odlazak u menzu isplativ i praktičan, hrana često nije po svačijem ukusu. Upravo ova činjenica dovodi do mogućnosti vlastitog napredovanja u polju kuhinje, te će koristiti u budućnosti.

 1. ISTAKNI SE U MASI

  Svake godine na određeni studij dolazi masa novih studenata. Istakni se na početku - profesore ispituj pitanja, te im daj do znanja da se zanimaš za njihov kolegij! Naravno, ulizivanje nikada nije savjet, jednostavno pokaži svoju ambiciju odmah na početku.

 1. ORGANIZACIJA JE KLJUČ USPJEHA

  Ukoliko želiš uspješno balansirati svoje slobodno vrijeme i vrijeme koje trebaš utrošiti na fakultetske obaveze, organiziraj si vrijeme prema svojim mogućnostima. Primjerice, ako znaš da ujutro imaš najviše koncentracije tada obavi svoje obaveze ili seminarske radove. Tako ćeš navečer imati slobodno vrijeme za rekuperaciju, odmor ili druženje s prijateljima.

 1. OTVORENOST ZA UPOZNAVANJE

  Na fakultetu se nalaze ljudi koji imaju iste interese kao i ti! Budi otvoren za upoznavanje prijatelja koji ti mogu ostati dugoročni. Uostalom, nemaš ništa izgubiti. Svaki početak je lakši uz prijatelje, pogotovo uz činjenicu da su i oni u istoj poziciji kao i ti.

 1. UPOZNAJ GRAD

  Prije i prilikom dolaska u mjesto studiranja, istraži sve pogodnosti i mjesta koje grad nudi. Upoznaj se sa svim njegovim posebnostima, kulturnim ustanovama, najboljim restoranima, najljepšim parkom za šetnju, mjestima na kojima se okupljaju mladi itd. Adaptacija od tog koraka počinje sama.

 1. POSAO?

  Nakon što završiš prvi semestar, biti ćeš u mogućnosti odlučiti imaš li vremena za neki studentski posao. Ukoliko smatraš da možeš uskladiti svoje dužnosti i naći vremena i za posao, svakako pokušaj. Dodatni prihodi nikome nisu na štetu, samo mogu koristiti, posebice uzimajući u obzir financijske troškove koje studiranje iziskuje.

 1. UPOZAJTE SE SA SVIM MOGUĆNOSTIMA KOJE VAM NUDI STUDENTSKI ŽIVOT

  Upoznajte se sa svojim pravima, pročitajte dokumentaciju vezanu za buduće studente svojeg fakulteta.

Sretno! 
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...