82 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris

Kako neovlaštena investicijska društva lažiraju potvrde Hanfe i kradu novac građanima u 2022. godini? Kako prepoznati takvu prijevaru?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Neovlaštena investicijska društva lažiraju potvrde Hanfe i varaju građane

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) skreće pozornost javnosti na sve veći broj prevara povezanih s ulaganjima, kako u kriptovalute tako i u regulirane financijske instrumente

Pritom se uglavnom ne radi o ulaganjima, već o obmani građana. U posljednje vrijeme pojavljuju se navodna investicijska/brokerska društva koja uvjeravaju potencijalne ulagatelje da im je Hanfa izdala potvrdu za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Kao dokaz navodnog legitimiteta građanima na uvid nude i navodni dokumenti s krivotvorenim logotipima Hanfe i imenima predstavnika Hanfe. Pritom se građane poziva da uplate novac navodeći da će on biti uložen na financijskim tržištima radi ostvarivanja dobiti i prinosa.

Hanfa ne izdaje nikakve potvrde inozemnim investicijskim društvima već ih, po zaprimanju notifikacije od njihovog matičnog nadležnog tijela, upisuje i objavljuje u svom registru pružatelja investicijskih usluga koji mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge. Registar inozemnih investicijskih društava i Registar društava za upravljanje koja mogu hrvatskim građanima nuditi investicijske usluge nalaze se na internetskoj stranici Hanfe i besplatno su dostupni svim građanima. 

Primjer krivotvorenog dokumenta 

Dokument sadrži krivotvorene logotipe i lažna imena predstavnika Hanfe te inozemnog regulatora Ujedinjenog Kraljevstva Financial Conduct Authority FCA, a koji je dostavljan građanima koji su kontaktirani s e-mail adrese: chelsea.lee@altimatrade.pro.  

Press Hanfa

Na dokumentu se navodi naziv legitimnog društva za upravljanje DNCA Finance Luxembourg, luksemburške podružnice društva DNCA Finance iz Francuske, koje ima dozvolu za rad matičnog regulatora iz Francuske. Međutim, za DNCA Finance Luxembourg, kao podružnicu legitimnog društva registriranog u drugoj državi članici, Hanfa nije obaviještena od strane matičnog regulatora iz Francuske za prekogranično pružanje usluga hrvatskim građanima.

S obzirom na to da je domena e-mail adrese s koje je poslan krivotvoreni dokument alitmatrade.pro, moguće je da se društvo Shenanigans Consulting LTD, navodno registrirano u državi Sveti Vincent i Grenadini, a koje stoji iza platforme www.altimatrade.pro, lažno predstavlja kao legitimno investicijsko društvo ili društvo za upravljanje investicijskim fondovima sa sjedištem u EU-u.

Hanfa je poduzela niz radnji kako bi spriječila takve i slične prevare, što uključuje kontaktiranje nacionalnog regulatora legitimnog društva za upravljanje kao i nacionalnog regulatora UCITS fondova koje platforma nudi (DNCA Invest UCITS fondovi) te regulatora čiji je logotip krivotvoren, a poduzet će i daljnje radnje poput prijave državnom odvjetništvu zbog počinjenja kaznenog djela.

Hanfa upozorava građane da ne nasjedaju na ovakve i slične pokušaje obmane i prevare. Hanfa javno u svom registru na svojoj službenoj internetskoj stranici objavljuje popis svih onih investicijskih društava koja imaju dozvolu za rad te inozemnih investicijskih društava notificiranih od strane njihovih matičnih regulatora za pružanje investicijskih usluga hrvatskim građanima. Također objavljuje popis svih društava za upravljanje koja imaju dozvolu za rad te inozemnih društava za upravljanje notificiranih od strane njihovih matičnih regulatora za obavljanje djelatnosti upravljanja investicijskim fondovima.

Hanfa poziva hrvatske građane da ne nasjedaju na telefonske pozive nepoznatih osoba, razne oglase i pozive putem društvenih mreža, kao ni putem različitih internetskih stranica za ulaganje u neprovjerene investicijske fondove ili preko neprovjerenih investicijskih društava. Isto tako, neka ne ulažu svoj novac u financijske proizvode koje ne razumiju i za koje nisu provjerili autentičnost i ovlaštenost financijskih posrednika, bez obzira na to o kojoj je vrsti ulaganja riječ.

Više informacija o svim upozorenjima Hanfe dostupno je na njezinoj internetskoj stranici, kao i brojne informacije, edukativni tekstovi, brošure i letci.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
28. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.0k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...