165 pregleda
Monika Kiris u rubrici Poslovanje od Monika Kiris

Hoće li uvođenje novog poreza na dobit izazvati slabljenje poslovanja i otežati prelazak na euro?

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
To je onaj porez na onaj ekstraprofit o kojem se priča? Mislim nisu normalni!
Ana Primorac od Ana Primorac
ove koji puno zarađuju njima treba porez nabit

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+11 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

Upravo tako! Uvođenje novog poreza na dobit zaustavit će investicije i rast plaća!

Najave da Vlada RH priprema uvođenja novog poreza na dobit (pogrešno nazivan porez na ekstraprofit) na industrije izvan energetskog sektora šokirale su poduzetnike

Prema neslužbenim informacijama, Vlada planira uvesti dodatni porez na dobit (u medijima ovih dana često pogrešno nazivan kao porez na ekstraprofit), a koji se poziva na program RePowerEU i vezane direktive. Međutim, za razliku od većine EU zemalja i EK koja predlaže oporezivanje energetskog sektora, hrvatska Vlada ne bi ovu direktivu primjenjivala na energetske tvrtke koje su zaradile na špekulativnim cijenama plina i struje, već na sve tvrtke koje ostvaruju više od 60 milijuna kuna godišnjeg prihoda.  

Hrvatska Vlada priprema novi porez na dobit uz  poreznu stopu od 33%. Plan je izračunati prosječnu dobit u posljednje četiri financijske godine od 2018.-2021. godine i usporediti je s dobiti 2022. godine. Na svu dobit koja je 20% veća od prosjeka naplaćuje se dodatni porez od 33%.  

Hrvatsko gospodarstvo posluje u izvanrednim makroekonomskim okolnostima. Uz divljanje cijena energenata i inflaciju gospodarstvo se bori za preživljavanje pa bi širenje dodatnog poreza na dobit na industrije izvan energetskog sektora, a što nije preporuka Europske Komisije, bilo potencijalno pogubno za hrvatsko gospodarstvo.

Glavna direktorica HUP-a, Irena Weber, poručuje:

HUP je kategorički protiv bilo kakvog dodatnog poreznog opterećenja. U ovom trenutku uvođenje novog poreza na dobit koji će se primjenjivati na industrije izvan energetike vidimo kao dodatni pritisak na gospodarstvo, koje ionako posluje u teškim uvjetima. Mišljenja smo da nema potrebe za povećanjem poreznog tereta, kao ni za dodatnim usložnjavanjem poreznog sustava. Uvođenje ovog poreza sigurno će zaustaviti investicije kao i spriječiti daljnji rast plaća. Zato apeliramo na Vladu da odustane od takve namjere te nastavi razgovore s gospodarstvenicima o mjerama za prevladavanje krize.

Sigurnost i predvidljivost ključni su za izvanredna vremena i zato od Vlade očekujemo nastavak razgovora o mjerama koje ističu krajem ožujka, a ne nove poreze. Osobito je upitno što se novi porez uvodi u uvjetima u kojima su proračunski prihodi pod kontrolom.

Hrvatska i u ovoj krizi mora pametno manevrirati kao što je to činila za vrijeme korona krize kako bi iz svega izašli s još snažnijim gospodarstvom, a koje je temelj za boljitak života svih građana. Novi porez sigurno nije korak u tom smjeru.“

I u Međunarodnom monetarnom fondu upozoravaju da je dodatno oporezivanje dobiti bez jasne i nedvosmislene definicije ekstraprofita 'problematično' te ugrožava predvidljivost i sigurnost poreznog sustava te može kao posljedicu imati pad investicija i slabljenje poslovanja.

HUP ne može podržati ni neopravdanu diskriminaciju srednjih i velikih tvrtki koju ovaj prijedlog donosi. Također, porez se ne može uvoditi retroaktivno za 2022. godinu kada su već realizirani određeni planovi investicija i zapošljavanja. Ovakav prijedlog neopravdano će penalizirati tvrtke koje su posljednjih godina intenzivno ulagale u R&D, trajnu imovinu ili projekte za klijente i time svjesno smanjivale dobit kako bi ta dobit bila veća u nadolazećim godinama”, ističe Irena Weber.

Osim toga, na ovaj način će se širokom krugu hrvatskih kompanija otežati ulazak u euro zonu i schengenski režim te nećemo moći iskoristiti benefite koje ovi sustavi donose. Također, u potpunosti ćemo minimizirati učinke sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa SAD, kao i potencijalno hrvatsko članstvo u OECD.

Umjesto novih poreza, HUP vrlo konkretno zagovara punu poreznu reformu i jače rasterećenje rada kroz povećanje osobnog poreznog odbitka i smanjenje poreznih stopa poreza na dohodak. To je put kojim će se osnažiti gospodarstvo, privući nove investicije, povećati plaće i otvoriti nova radna mjesta.

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.9k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...