Nino Marić u rubrici Mediji od

Znatko, gledan da je kao medijska platforma, ima popularnija i manje popularna pitanja i odgovore pa stoga i za cilj da se pojavljuju češće ona popularnija pitanja koja nose i čitanije odgovore (teme). Koje bi to strateški za Znatka bile zanimljivije teme odnosno koje sadržaje ima više smisla objaviti?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje pitanje na Znatku ima najviše pregleda?
Marija Miljević od
Možda da je pitanje... ili...:
1. Kako napisati čitanije pitanje i odgovor na Znatku?
2. Kako napisati najčitanije pitanje ili odgovor na Znatku?
3. Što čitatelji žele čitati na Znatku?
4. Kako povećati čitanost pitanja i odgovora na Znatku?‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Znatko od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Analiziranjem broj pregleda objava na Znatku koje su radila redakcijske novinarke Ana, Marija, Monika i Mia zaključili smo u da određene teme donose jako puno pregleda u kratkom periodu (u najboljim slučajevima više tisuća), a druge preko 100 pregleda u par mjeseci. Također, postoji i treća grupa - manje zanimljiva čitateljima. One ne dosegne niti 100 pregleda u par mjeeseci.

 • Cilj objava na Znatku bi trebao biti da barem dosegne 100 pregleda u kraćem vremenskom periodu. :)
 • Ako to niti pitanje niti odgovor ne postignu barem 100 pregleda - nažalost, tema je nažalost promašena. :(

Rezultate te analize, zajedno sa zaključcima, oko tematike sadržaja odgovora (i pitanja) na Znatku koji donose "jako puno" i "preko 100" pregleda iznosimo ovdje kako bi pomogle i drugima koji odgovaraju na Znatku:

 • Pitanja vezana uz manje hrvatske gradove, ali NE i županije. Tu se misli na gradove kao što je Osijek pa prema dolje s obzirom na broj stanovnika grada.
 • Domaći koncerti s domaćom (regionalnom!) glazbom.
 • Pitanja vezana uz sadržaj nekog događaja uživo, a koja sadržaje u pitanju:
  riječ "program" + točno ime događaja + godinu događanja
 • Svi dugotrajni, a pogotovo svevremenski sadržaji su uvijek dobrodošli. 
 • Nisu zanimljive za Znatkove čitatelje kratke, dnevne objave sadržaja za nešto što brzo više nije aktualno. Također, nisu zanimljive osobna pitanja ni odgovori - npr. "što ja (ne) volim/želim".
 • Dugotrajni informativni sadržaji koji traju duže (dugotrajni) do mjesec dana (npr. najava događanja mjesec dana unaprijed) ili do godinu dana (npr. otvoreni natječaj) su ipak čitani sadržaji. 
 • Svevremenski sadržaji su kruna svih sadržaja na Znatku. Nešto kao enciklopedijska pitanja i odgovori, ali upravo ona koja se NE nalaze u enciklopediji (npr. na Wikipediji). Svevremenski sadržaji će biti zanimljivi čitateljima i za 10 godina, a možda su i bili prije 10 godina.
 • Svevremenski sadržaji nisu "kada i gdje nastupa" već "tko je" neka glazbena grupa ili pjevač/pjevačica.
 • Svevremenski sadržaj je "kako nešto napraviti" (npr. kako napraviti palačinke).
 • Koristiti povezivanje pitanja na prethodni odgovor. Svaki odgovor na Znatku ima na dnu ikonu "karike lanca" koja otvara novu stranicu za postavljanje - povezanog pitanja. Češća upotreba tematskih povezanih pitanja pomaže da ranije čitano pitanje dovede s tog prethodnog pitanja, odnosno prethodnog odgovora, nove čitatelje na novo postavljeno i povezano pitanje.
 • Koristiti neki odgovor kao središte (eng. hub) za postavljanje - višestrukih povezanih pitanja. I dalje koristite ikonu "karike lanca", ali mnogo puta. Tako povezujete sva nova tematska pitanja i dovodite na nova pitanja i nove odgovore čitatelje prethodnog, središnjeg odgovora.
 • Interno linkanje je poželjnije od eksternog linkanja. Linkanje na pitanja koja već postoje (čak i neodgovorena!) na Znatku je poželjno koristiti mnogo puta (neograničeno puta!) u jednom odgovoru. Npr. spominje se neki glazbeni pjevač u odgovoru, a Vi linkate na pitanje "tko je taj pjevač" koje je već postavljeno na Znatku. Prema pravilima odgovaranja na Znatku, poželjno je koristiti samo jedan eksterni link. Interno linkanje je link koji vodi čitatelja na Znatka, a eksterni link je svaki link koji vodi čitatelja na neku drugu vanjsku stranicu koja nije Znatkova.

Toliko smo za sada zaključili, a ove zadnje točke smo znali i od prije. Hvala što slijedite ove naše smjernice. Vjerujemo da će Vam se isplatiti kako biste povećali broj čitatelja Vašeg ili pitanja ili odgovora.

Borna Matić od
Da bi neko povećao broj pregleda, autor pitanja ili odgovora bi jednostavno mogao napraviti share na svom Facebook profilu i pozvati sve svoje prijatelje ili fanove da pogledaju njegov ili njezin odgovor.‌

Slična pitanja

3 odgovora 170 👀
2 odgovora 317 👀
1 odgovor 122 👀
3 odgovora 171 👀
1 odgovor 208 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...