36 pregleda
Domagoj Erol u rubrici Djeca i roditeljstvo od Domagoj Erol (3.3k bodova)

Zašto je za bebu bitna uključenost oca oko brige za dijete?

Koji su to sve razlozi zašto su očevi bitni za bebu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kada je beba rođena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić (2.6k bodova)
odabran od Domagoj Erol
 
Najbolji odgovor

Pravo djeteta je da ima aktivnu brigu obaju roditelja, kako majke, pa tako i oca. Rana aktivna uključenost očeva u brigu o djetetu pozitivno utječe na djetetov razvoj prema Lamb, 2010:

  • doprinosi kognitivnom i društvenom razvoju djeteta,
  • razvijenijoj empatiji kasnije u životu,
  • višem stupnju samopoštovanja,
  • boljim rezultatima u školi te
  • manje izraženim rodno stereotipnim uvjerenjima

Također, prema Paquette, 2004, očevi pridonose djetetovoj otvorenosti prema svijetu te njegovoj većoj sigurnosti i samopouzdanju. 

Osim prema djeci, ove očeve aktivnosti pozitivno utječu na brak odnosno vezu s majkom. Očevi koji su bili na dopustima u trajanju od 2 tjedna ili više te koji su bili uključeni u poslove vezane uz brigu o djetetu (npr. hranjenje, mijenjanje pelena, ustajanje noću, kupanje i čitanje), uključujući i one koji su aktivnije bilu uključeni u brigu o djetetu i u obavljanje kućanskih poslova i nakon isteka dopusta govore kako ima je to iskustvo dopusta (i poslije) imalo pozitivan utjecaj na odnos s partnericama (prema Duvander, Haas i Thalberg, 2017; Wall i Leitão, 2017). Iz toga izlazi zaključak da za očeve koji više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova te brizi za dijete, vjerojatnost za razvod braka manja (Sigle-Rushton, 2010).

Za kraj, dodala bih da razvijanjem osjećajnosti i brižnosti kroz brigu za dijete i očevi mogu poboljšati kvalitetu vlastita života (Korsvik i Warat, 2016) jer su mnogi očevi tako stekli brojne vještine, poput odrađivanja više stvari istodobno, upravljanja stresom i organizacijskih vještina - postali su strpljiviji, učinkovitiji te sposobniji prilagoditi se promjenama (Kvande i Brandth, 2017; Lammi-Taskula, 2017; Tremblay i Lazzari Dodeler,
2017
).

I znajte, briga za dijete je vještina kojom je moguće ovladati (nije urođena sposobnost majki) i omogućava da se očevi počinju doživljavati kao ravnopravni partneri u brizi za dijete (Wall i Leitão, 2017).

Slična pitanja

2 odgovora
Goran Dren 03.12.2016. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Goran Dren (5.4k bodova)
Znatko medijski pokriva

NEM Zagreb 2022Središnje mjesto okupljanja producenata, scenarista, produkcijskih kuća, predstavnika FTA televizija, pay TV kanala, streaming servisa te ostalih stvaratelja sadržaja

Zagreb, 07. - 09.12.2022.

ULAZNICA
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

9.6k pitanja

15.3k odgovora

3.5k komentara

1.5k korisnika

...