Domagoj Erol u rubrici Djeca i roditeljstvo od Domagoj Erol

Zašto je za bebu bitna uključenost oca oko brige za dijete?

Koji su to sve razlozi zašto su očevi bitni za bebu?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kada je beba rođena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
odabran od Domagoj Erol
 
Najbolji odgovor

Pravo djeteta je da ima aktivnu brigu obaju roditelja, kako majke, pa tako i oca. Rana aktivna uključenost očeva u brigu o djetetu pozitivno utječe na djetetov razvoj prema Lamb, 2010:

  • doprinosi kognitivnom i društvenom razvoju djeteta,
  • razvijenijoj empatiji kasnije u životu,
  • višem stupnju samopoštovanja,
  • boljim rezultatima u školi te
  • manje izraženim rodno stereotipnim uvjerenjima

Također, prema Paquette, 2004, očevi pridonose djetetovoj otvorenosti prema svijetu te njegovoj većoj sigurnosti i samopouzdanju. 

Osim prema djeci, ove očeve aktivnosti pozitivno utječu na brak odnosno vezu s majkom. Očevi koji su bili na dopustima u trajanju od 2 tjedna ili više te koji su bili uključeni u poslove vezane uz brigu o djetetu (npr. hranjenje, mijenjanje pelena, ustajanje noću, kupanje i čitanje), uključujući i one koji su aktivnije bilu uključeni u brigu o djetetu i u obavljanje kućanskih poslova i nakon isteka dopusta govore kako ima je to iskustvo dopusta (i poslije) imalo pozitivan utjecaj na odnos s partnericama (prema Duvander, Haas i Thalberg, 2017; Wall i Leitão, 2017). Iz toga izlazi zaključak da za očeve koji više sudjeluju u obavljanju kućanskih poslova te brizi za dijete, vjerojatnost za razvod braka manja (Sigle-Rushton, 2010).

Za kraj, dodala bih da razvijanjem osjećajnosti i brižnosti kroz brigu za dijete i očevi mogu poboljšati kvalitetu vlastita života (Korsvik i Warat, 2016) jer su mnogi očevi tako stekli brojne vještine, poput odrađivanja više stvari istodobno, upravljanja stresom i organizacijskih vještina - postali su strpljiviji, učinkovitiji te sposobniji prilagoditi se promjenama (Kvande i Brandth, 2017; Lammi-Taskula, 2017; Tremblay i Lazzari Dodeler,
2017
).

I znajte, briga za dijete je vještina kojom je moguće ovladati (nije urođena sposobnost majki) i omogućava da se očevi počinju doživljavati kao ravnopravni partneri u brizi za dijete (Wall i Leitão, 2017).

Slična pitanja

2 odgovora 355 👀
Goran Dren 03.12.2016. pitanje u rubrici Djeca i roditeljstvo od Goran Dren
2 odgovora 259 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...