145 pregleda
Monika Kiris u rubrici Tehnologija od Monika Kiris (7.2k bodova)

Kako zamijeniti disk na računalu da bi izbjegli kupnju novog računala?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od Redakcija (114k bodova)

Savjeti za uštedu: Kako zamijeniti disk umjesto cijelog računala i istovremeno zaštititi podatke

Mnogi zaposlenici, ali i školarci u jesen obično imaju više posla nego inače i trebaju biti spremni za svaki izazov, kao i njihova oprema i tehnologija koju koriste za obavljanje svakodnevnih radnih zadataka. No jeste li znali da je često nepotrebno kupiti novo računalo? U nastavku slijedi nekoliko savjeta kako jednostavno zamijeniti tvrdi disk , zaštititi vrijedne podatke i uštedjeti novac.

Postoje brojne stvari koje možete učiniti kako biste izbjegli kupnju novog računala, uključujući zamjenu tvrdog diska bržim SSD-om, što je najpraktičnije i najjednostavnije rješenje.Potreban vam je samo odgovarajući uređaj i odvijač, a uz malo truda možete ostvariti i dosta uštediti. Naučite kako jednostavno zamijeniti disk umjesto cijelog računala pomoću ovih savjeta:

PROVJERITE OPREMU

Prvo biste trebali provjeriti koji je tvrdi disk instaliran na vašem računalu. Poznato je da su HDD-diskovi relativno dobre kvalitete, ali često zaboravljamo kakve nam poteškoće mogu prouzročiti lošim performansama, čestim kvarovima i greškama ili usporavanjem zbog učitavanja podataka i dugotrajnog korištenja. Stvari su puno bolje ako se odlučite za SATA SSD-disk, dok će NVMe SSD dramatično poboljšati performanse vašeg računala.

Ako želite ekstremno visoke performanse, najbolje je razmisliti o zamjeni vašeg postojećeg diska nekim kompatibilnim s NVMe-om kao što je Samsung 980 ili Samsung 980 PRO diska.

Primjerice, NVMe SSD-disk Samsung 980 ima brzinu čitanja podataka do 3.500 MB/s i zapisivanja podataka do 3.000 MB/s, a brzine čitanja podataka PRO verzije su do 7.000 MB/s i zapisivanja podataka do 5.100 MB/s. Ako usporedimo brojke s prosječnim performansama HDD-diskova, vidjet ćete da je razlika značajna: 170 MB/s u čitanju i 150 MB/s u zapisivanju podataka. Dojmljiva je i usporedba s uobičajenim SATA SSD-diskovima: do 560 MB/s u čitanju i do 530 MB/s u zapisivanju podataka.

RAZLOZI ZA ZAMJENU DISKA

Zašto biste se uopće odlučili na korak nadogradnje računala ugradnjom novog diska? Performanse diska se izravno odražavaju na vrijeme pokretanja računala i aplikacija, kao i na to koliko učinkovito grafički softver i alati prikazuju video sadržaj i koliko se brzo učitavaju nove lokacije u igrama.

Zbog toga je vrlo važno neučinkovite diskove zamijeniti boljima. Osim ubrzanja svog računala, uštedjet ćete i novac jer ćete morati kupiti novi disk umjesto novog računala. Osim toga, SSD diskovi su otporniji na udarce i tiši od HDD diskova.

JEDNA APLIKACIJA SAČUVATI ĆE PODATKE

Ukoliko odaberete novi Samsungov disk, besplatno ćete dobiti softversko rješenje za migraciju podataka koje se zove Samsung Data Migration. To rješenje čini premještanje podataka na novi uređaj, optimizaciju diska i zaštitu podataka enkripcijom vrlo jednostavnim.

Softversko rješenje Samsung Data Migration korisnicima pomaže da uspiju na jednostavan, brz i siguran način premjestiti svoje podatke s postojećeg uređaja koji je korišten za pohranu (primjerice s HDD-diska) na Samsungov SSD-disk. Softver će provesti korisnike kroz postupak instalacije i premještanja podataka u nekoliko klikova. Trajanje postupka ovisi o količini podataka, ali bez brige, neće doći do nikakvih zastoja čak i u slučaju velikih datoteka.

NAJBOLJI DISK ZA VAŠE RAČUNALO

Prije odabiranja diska, potrebno je provjeriti je li vaše računalo u mogućnosti potpuno iskoristiti potencijal novog diska, kao i kompatibilnost s novim diskom i postoji li na računalu odgovarajući utor. Nema potrebe riješiti se starog diska. Ako vaše računalo dopušta samo ugradnju isključivo jednog uređaja, zbog čega ne postoji dovoljno mjesta za oba diska, tada bi se trebali riješiti starog diska. Ukoliko ipak nije takav slučaj,možete stari disk iskoristiti za pohranu podataka (primjerice fotografija ili videozapisa). Potrebno je samo pripaziti da su operacijski sustav i često korišteni programi instalirani na SSD-disk.

DOZNAJTE KOJI VAM SSD-DISK TREBA

Na tržištu postoji veliki izbor različitih SSD-diskova, bilo da je riječ o 2,5-inčnim SATA SSD-diskovima ili M.2 NVMe SSD-diskovima. Kako bi vam odabir bio sve lakši, donosimo vam pregled popularnijih modela koji se mogu pronaći u trgovinama.

2,5-inčni SSD-diskovi – 2,5-inčni SSD-diskovi su jednake veličine kao i 2,5-inčni HDD-diskovi – jedina im je razlika debljina. Problem koji može nastati zbog različite debljine moguće je riješiti korištenjem okvira koji SSD-diskove čine debljima nego što jesu. Diskovi tog formata koriste SATA sučelje te im je potreban poseban kabel za napajanje (u SATA sustavu) – zbog toga su potrebna dva kabela za spajanje diskova ili ukoliko se radi o prijenosnom računalu, određenu spojku za kabele.

Riječ je o „SSD-diskovima za sve“ koji su, za razliku od HDD-diskova, cjenovno pristupačni te imaju veliki kapacitet (za SSD-diskove) i ubrzavaju performanse računala. Na primjer, modeli Samsung 870 QVO dostupni su u verzijama koje imaju kapacitet do 8 TB.

M.2 SATA –su SSD-diskovi u M.2 formatu koji koriste SATA sučelje. Performanse su identične kao i njihovi ekvivalenti od 2,5 inča. Dobro je što su manji, imaju manje kabela i pristupačnu cijenu. Ali, ne podržavaju svi M.2 priključci SATA standard. Radi se o vrlo jednostavnom rješenju iz perspektive korisnika, unatoč tome što više nije tako popularno kao ranije.

M.2 NVMe (PCIe) – radi se o SSD-diskovima s PCI Express ulazom koji su spojeni na M.2 utor i trenutno dominiraju tržištem. Brzina im ovisi o verziji PCI Express standarda koji disk koristi. M.2 SSD-diskovi sa sučeljem PCIe 2.0 su najsporiji, iako su i dalje oko četiri puta brži od SATA diskova (u nekom aplikacijama, primjerice sekvencijalno čitanje/pisanje). Trenutno najpopularniji diskovi su M.2 PCIe 3.0 SSD-diskovi (primjerice, Samsung SSD 970 EVO Plus) zbog omjera cijene i performansi. Na tržištu sa nalazi i nekoliko M.2 SSD-diskova koji imaju sučelje PCIe 4.0 (primjerice, Samsung SSD 980 PRO), ali dobre strane tih brzih diskova najviše će biti od koristi profesionalnim korisnicima koji rade s velikim datotekama poput videa u 8K razlučivosti.

Potrebno je obratiti pozornost na verziju standarda PCI Express koji podržava disk, ali i matičnu ploču. SSD-disk sa standardom PCI Express 4.0 uredno će raditi s M.2 utorom standarda PCI Express 3.0, ali performanse takvog diska mogu biti donekle ograničene.

M.2 diskovi najčešće imaju ugrađen hladnjak –najučinkovitije verzijame NVMe modela opremljene su hladnjakom, poput Samsung NVMe 980 PRO Heatsink, koji ima stopu disperzije topline i odličan je za gaming, kao i za proširenje memorije na konzoli (PS5, primjerice).

Nakon upoznavanja s opcijama, premni ste za nabavu SSD-diska koji vam najbolje odgovara. A jednom kada ga kupite, možete započeti s postupkom zamjene.

Marin Duganđija od Marin Duganđija (7.3k bodova)
Dodao bih da putu zamjene diska ima još popratnih problema na koje sam i sam naišao. ali i ovo gore sve vam je korisno za krenuti samostalno u to.

Slična pitanja

1 odgovor
Adriana Murtić 14.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Adriana Murtić (311 bodova)
1 odgovor
Zoran Jurić 05.04.2016. pitanje u rubrici Tehnologija od Zoran Jurić (8.6k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 27.09.2020. pitanje u rubrici Internet od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
Lovro Gorup 19.09.2020. pitanje u rubrici Tehnologija od Lovro Gorup (4.4k bodova)
1 odgovor
1 odgovor
Lovro Gorup 09.11.2020. pitanje u rubrici Stanovanje od Lovro Gorup (4.4k bodova)
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
<< the only FinTech conference you should attend >>

Zagreb, 9. - 10. ožujka 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.1k pitanja

16.1k odgovora

3.9k komentara

1.4k korisnika

...