107 pregleda
Monika Kiris u rubrici Softver od Monika Kiris

Tko su bijeli hakeri na prvom Security Day-u koji su organizirali NATO i Algebra 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija

Najbolji bijeli hakeri nagrađeni na Security Day natjecanju 2022. godine

Nagradnim fondom od preko 100.000 kuna Algebra i NATO nagradili najbolje maturante, studente i ICT profesionalce

Algebra Press

Na Algebrinom kampusu je 26. studenog 2022. održano Security Day natjecanje na kojem su se natjecali najbolji bijeli hakeri u Hrvatskoj. Natjecanje je bilo podijeljeno u tri kategorije koje su bile prilagođene različitim razinama znanja, u kojima je 73 prijavljenih maturanata, studenata i ICT stručnjaka pokazalo svoje vještine iz područja kibernetičke sigurnosti. 

Samo natjecanje održano je po CTF principima (Capture The Flag), u kriptografiji, reversnog inženjeringa, ranjivosti web aplikacija i operacijskog sustava. Natjecatelji u svakoj kategoriji suočeni su s hakerskim zadacima poput dekodiranja i dešifriranja poruka, razbijanja lozinki, raznih oblika upada u sustave, a uspjeh natjecatelja ocjenjuje specijalizirani informatički sustav. Ne dovodi se u pitanje metodologija, već učinkovitost i brzina rješavanja.

Antonio Fran Štignjedec (kategorija maturanti) sa 130 od mogućih 210 bodova dobio je punu školarinu za prvu godinu preddiplomskog studija Primijenjeno računarstvo, smjerovi Sistemsko ili Programsko inženjerstvo, vrijednu gotovo 40.000 kuna.

Najbolji u studentskoj kategoriji bio je Mario Vata koji je s 275 od 380 bodova osvojio punu školarinu za prvu godinu poslijediplomskog studija Primijenjeno , smjerovi Sistemsko ili Programsko inženjerstvo u vrijednosti od 42.840 kuna. ICT profesionalac koji se pokazao najboljim stručnjakom za kibernetičku sigurnost je Kristian Magaš koji je od ukupno 340 bodova osvojio 260 bodova, čime je stekao vaučer vrijedan više od 21.000 kuna za obuku Certified Ethical Hacker (CEH) koju organizira Vijeće EC-Councila.

Zlatan Morić, voditelj katedre za kibernetičku sigurnost na Algebri, izjavio je:

„Iza nas je vrlo uspješno Security Day natjecanje na kojem su snage odmjerili talentirani postojeći i budući stručnjaci za kibernetičku sigurnost. Kibernetička sigurnost iz dana u dan sve je važnija, a stručnjaka na tom polju kronično nedostaje, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Ponosni smo što je NATO prepoznao Algebrine napore u edukaciji nove generacije stručnjaka za kibernetičku sigurnost te nam je želja nastaviti osvještavati hravtsku javnost o važnosti ove teme.“

Security Day natjecanje organizirano je od strane Algebre, surađujući NATO-om i EC-Councilom. Natjecanjem se trudi osvijestiti hrvatsko tržište o temi kibernetičke sigurnosti koja svakim danom postaje od sve većeg globalnog, ali i nacionalnog značaja.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...