188 pregleda
Monika Kiris u rubrici Društvo od Monika Kiris
Tko su dobitnici Državne nagrade za volontiranje u 2022. godini?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

DOBITNICI DNZV 2022. GODINE

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić svečano je uručio Državnu nagradu za volontiranje u 2022. godini troje dobitnika (dvije dobitnice i udruga) za doprinos u razvoju i promicanju volonterstva u Republici Hrvatskoj

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić

Kategorija: Fizička osoba volonterka/volonter

Jedna od dobitnica je Melita Hršak, studentica prve godine diplomskog studija Edukacijske rehabilitacije, čije je volontersko iskustvo započelo 2016. godine, kada je krenula u srednju školu. Na samom početku volonterskog iskustva najviše je sudjelovala u aktivnostima čiji su korisnici bila djeca, a što je u konačnici predodredilo i njezin odabir struke. Melita je svojim volonterskim radom doprinijela i pomogla u ostvarenju cilja svake volonterske aktivnosti u kojoj je sudjelovala, a ponajviše u promicanju jednakosti osoba s invaliditetom u društvu i upoznavanju društva s njihovim mogućnostima i pravima.

Melita kao aktivna volonterka pruža primjer i ostalim mladim osobama kako postati produktivan član zajednice i na taj način promovira volontiranje, jačanje svijesti o vrijednosti volonterskog rada i važnosti volontiranja.

Volontiranje je obilježilo Melitino odrastanje i oblikovalo ju je u osobu kakva je danas: voli i živi ono što radi, što je potvrdila i Dekanova nagrada za najvolonterku u akademskoj godini 2020./2021. na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu koju je primila u travnju ove 2022. godine.

Kategorija: Fizička osoba koordinatorica/koordinator volontera

Dobitnica u sljedećoj kategoriji je Gospođa Antonia Katić, koja dolazi iz Rijeke, a za dobitnicu Nagrade predložilo ju je Društvo „Naša djeca“ Opatija, u kojem je i volontirala niz godina.

Već kao srednjoškolka pokazala se kao odgovorna i vrijedna osoba spremna na učenje, a otkad je završila edukacije za koordinatoricu volontera i preuzela koordiniranje volontera u ovom Društvu, svojim radom i zalaganjem doprinijela je razvoju Društva, a ponajviše unaprjeđenju učinkovitosti u radu s volonterima te podizanju ugleda Društva u zajednici u kojoj djeluje.

Kao koordinator volontera, u suradnji s volonterima, provela je niz akcija, programa i manifestacija: Društvo „Naša djeca“ u susret djeci, Udomi knjigu, SOS za dječju igru, Potrage za pričama našeg kraja, manifestacije Mića marunada, obilježavanje Dječjeg tjedna i drugih datuma važnih za život djece.

Svoje iskustvo u koordiniranju volonterskog rada Antonia gradi svakog dana i obogaćuje uvođenjem svakog novog volontera ili volonterke u volonterski program Društva, koji time postaje kvalitetniji i sadržajniji za različite aktivnosti volontiranja u Društvu „Naša djeca“, ali i lokalnoj zajednici.

I ono što je posebice važno istaknuti da Antonija svojim predanim radom volonterima stvara mogućnosti za nova iskustva, kao i za stjecanje novih znanja i vještina koje će im biti korisni u životu.

Kategorija: Pravna osoba organizator volontiranja

Udruga za terapiju i aktivnosti pomoću konja „MOGU“ Osijek osnovana je kako bi poboljšala zdravlje i kvalitetu života korisnika terapije i aktivnosti pomoću konja i ostalih programa Udruge. Korisnici terapija i aktivnosti pomoću konja vrlo su osjetljiva skupina - djeca s teškoćama u razvoju za čiji je socijalni razvoj vrlo važno stvoriti okruženje prijateljstva i međusobnog povjerenja, a kojem volonteri Udruge „MOGU“ doprinose svojom predanošću i povezanosti s korisnicima.

U programe Udruge „MOGU“ Osijek godišnje bude uključeno oko 200 korisnika. Za kvalitetnu provedbu predviđenih aktivnosti potreban je i veliki broj izvoditelja, pri čemu je bitan volonterski angažman, koji doprinosi širenju mreže, ali i dostupnosti sadržaja usmjerenih korisnicima unutar lokalne zajednice, s jedne strane, dok s druge strane dovodi do ostvarenja jednog od ciljeva Udruge, a to je razvoj volonterstva.

Volonterski program Udruge „MOGU“ usmjeren je povećanju društvene uključenosti mladih u aktivnostima lokalne zajednice. Udruga svake godine u volonterske aktivnosti uključuje od 20 do 30 novih volontera koje se, prvenstveno, odnose na kvalitetno provođenje slobodnog vremena djece i mladih, ali i poticanje istih na usvajanje pozitivnih životnih vrijednosti.

Programom se, posebno djeci i mladima kao volonterima, želi pružiti mogućnost za osobni rast i razvoj, stjecanje novih kompetencija te općenito jačanje i dobivanje pozitivne slike o sebi i svom životu. U provedbi svih aktivnosti vezanih za terapiju i aktivnosti pomoću konja volonteri su podrška korisnicima u terapiji i aktivnostima pomoću konja, kao vodiči konja ili pratioci uz korisnika na konju. Sve ovo dodatno ohrabruju korisnike te ih potiče na trud i redovito pohađanje terapija.

Slična pitanja

2 odgovora
1 odgovor
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.3k pitanja

21.9k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...