Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od

Koji su filmovi dobitnici nagrade Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+12 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Zatvoren jubilarni, 20. ZFF: Zlatna kolica idu pakistanskom filmu "Joyland", a posebno priznanje "Sigurnom mjestu" Jurja Lerotića

Petra Hofbauer / ZFF

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom dobitnika Zlatne palme Cannesa, filma Trokut tuge Rubena Östlunda u prisustvu glumca Zlatka Burića - Kiće u subotu, 29. listopada 2022. je zatvoren jubilarni 20. Zagreb Film Festival.  U svom govoru direktor Festivala Boris T. Matić pozvao je publiku da, umjesto minutom šutnje, gromoglasnim pljeskom oda počast preminulom kolegi i prijatelju, redatelju Lukasu Noli.

U natjecateljskom programu dugometražnog filma prikazano je 11 filmova, od čega su rekordna četiri hrvatska naslova prikazana na većinom rasprodanim projekcijama, a po 10 ostvarenja prikazano je u kratkom međunarodnom te nacionalnom kratkometražnom programu Kockice.

Petra Hofbauer / ZFF

Žiri dugometražnog programa, koji čine glumac Zlatko Burić – Kićo, producentica Annabella Nezri i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo, najboljim filmom 20. ZFF-a proglasio je gorko-slatku pakistansku dramu Joyland redatelja Saima Sadiqa, i to:

“…za lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran, zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike.”

Petra Hofbauer / ZFF

Zbog precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe posebno priznanje dodijeljeno je filmu Sigurno mjesto Jurja Lerotića, koji je na otvorenju Festivala publika ispratila ovacijama.

Kratkometražne pobjednike odabrao je žiri u sastavu redateljice Marije Apčevske, selektora Filmskog festivala u Locarnu Stefana Ivančića i redatelja Karla Voriha.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice pripala su Josipu Lukiću i Klari Šovagović za film Nije zima za komarce, zbog odabira prave distance pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge.

Petra Hofbauer / ZFF

Posebno priznanje pripalo je Rinu Barbiru za film Zof, zbog uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja.

Zlatna kolica međunarodnog kratkometražnog programa dodijeljena su slovenskom autoru Matjažu Ivanišinu za film I tako je završilo ljeto zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije te zbog toga što poput slike pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama. Posebno priznanje u istoj kategoriji pripalo je portugalskom autoru Danielu Soaresu za film poetskih vizuala i nježna pristupa Ono što ostaje, koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi.

Petra Hofbauer /ZFF

Osam nezaboravnih dana jubilarnog izdanja ostavlja brojne trenutke za pamćenje, od rasprodanih ili izvrsno posjećenih premijera domaćih filmova Stric, Tragovi, Garbura, Sigurno mjesto, koji nakon ZFF-a nastavljaju živjeti s publikom u hrvatskim kinima, preko rasprodane projekcije Praznika rada redatelja Pjera Žalice, autora čijim je filmom Gori vatra otvoreno prvo izdanje ZFF-a do gostovanja irskog debitanta Colma Baireada, koji je prestavio svoju dramu Tiha djevojka, te do prvog pakistanskog filma ikad prikazanog u programu ZFF-a, Joyland, koji je na kraju osvojio glavnu nagradu.

Veliku pažnju privukla su predavanja organizirana u sklopu Industrije: masterclass Cristiana Travagliolija, nagradom Europske akademije ovjenčana montažera koji potpisuje remek-djela Paola Sorrentina, i moderirani razgovor s članom žirija, dansko-hrvatskim glumcem Zlatkom Burićem - Kićom, koji je publici u kinu Tuškanac otkrio zanimljivosti o svom profesionalnom razvoju i radu sa slavnim redateljima poput Rubena Östlunda i Nicolasa Winding Refna.

Nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa prikazat će se u kinima ubrzo nakon ZFF-a. Španjolski Alcarràs i Kapetanica Nova već su u kinima, a uskoro u distribuciju kreću Sigurno mjesto (3. studenog), Trokut tuge (17. studenog), Garbura (22. prosinca) te Tragovi, Osam planina i Blizu (2023). Službeni distributer filmova Trokut tuge, Kapetanica Nova i Alcarràs jest Zagreb Film Festival.

Premda je službeni dio programa završen, projekcije se nastavljaju i u nedjelju, 30. listopada od popodneva do večeri. Više informacija o programu dostupno je na www.zff.hr.

Hrvoje Hladnik od
Čestitamo pobjedniku ovogodišnjeg ZFF, filmašima koji su stvorili Joyland. Također, bio je užitak pogledati društvenu satiru "Trokut tuge" s jednim od glavnih glumaca filma (Zlatko Burić - Kićo) koji je ujedno i sjedio s nama gledateljima u kinu SC. Odlični filmovi koje preporučamo u ime redakcije Znatka da pogledate prvom zgodom kada ćete biti u prilici.‌

Slična pitanja

1 odgovor 196 👀
1 odgovor 252 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...