127 pregleda
Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (8.7k bodova)

Koji su filmovi dobitnici nagrade Zlatna kolica na Zagreb Film Festivalu 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Znatko

Zatvoren jubilarni, 20. ZFF: Zlatna kolica idu pakistanskom filmu "Joyland", a posebno priznanje "Sigurnom mjestu" Jurja Lerotića

Petra Hofbauer / ZFF

Dodjelom festivalskih nagrada i hrvatskom premijerom dobitnika Zlatne palme Cannesa, filma Trokut tuge Rubena Östlunda u prisustvu glumca Zlatka Burića - Kiće u subotu, 29. listopada 2022. je zatvoren jubilarni 20. Zagreb Film Festival.  U svom govoru direktor Festivala Boris T. Matić pozvao je publiku da, umjesto minutom šutnje, gromoglasnim pljeskom oda počast preminulom kolegi i prijatelju, redatelju Lukasu Noli.

U natjecateljskom programu dugometražnog filma prikazano je 11 filmova, od čega su rekordna četiri hrvatska naslova prikazana na većinom rasprodanim projekcijama, a po 10 ostvarenja prikazano je u kratkom međunarodnom te nacionalnom kratkometražnom programu Kockice.

Petra Hofbauer / ZFF

Žiri dugometražnog programa, koji čine glumac Zlatko Burić – Kićo, producentica Annabella Nezri i umjetnička direktorica Filmskog festivala u Trstu Nicoletta Romeo, najboljim filmom 20. ZFF-a proglasio je gorko-slatku pakistansku dramu Joyland redatelja Saima Sadiqa, i to:

“…za lucidan i antiretorički pogled na svoju zemlju, na obiteljski mikrokozmos kroz koji istražuje patrijarhalno društvo puno ograničenja, pogotovo za žene i LGBTQIA+ zajednicu, gdje je svaki član obitelji u potpunosti razrađen i okarakteriziran, zbog vizualnog stila i velikog potencijala da dopre do šire publike.”

Petra Hofbauer / ZFF

Zbog precizna kadriranja i minimalističkog filmskog jezika, zato što je o zamršenoj i bolnoj obiteljskoj situaciji sniman s nježnošću, suptilnošću i osjetljivošću, te zbog izvanredne glumačke izvedbe posebno priznanje dodijeljeno je filmu Sigurno mjesto Jurja Lerotića, koji je na otvorenju Festivala publika ispratila ovacijama.

Kratkometražne pobjednike odabrao je žiri u sastavu redateljice Marije Apčevske, selektora Filmskog festivala u Locarnu Stefana Ivančića i redatelja Karla Voriha.

Zlatna kolica za najbolji hrvatski film iz programa Kockice pripala su Josipu Lukiću i Klari Šovagović za film Nije zima za komarce, zbog odabira prave distance pri razgovoru o samoći i očajničkim pokušajima povezivanja, preneseno kroz iskrene izvedbe i autentične dijaloge.

Petra Hofbauer / ZFF

Posebno priznanje pripalo je Rinu Barbiru za film Zof, zbog uvjerljive kombinacije fikcije i ne-fikcije te prikaza originalna lika čije stanje uma i emocija, iako neopravdano, povezuje publiku s kompleksnom naravi ljudskog ponašanja.

Zlatna kolica međunarodnog kratkometražnog programa dodijeljena su slovenskom autoru Matjažu Ivanišinu za film I tako je završilo ljeto zbog sjajne pripovjedačke sažetosti i zrele vizije te zbog toga što poput slike pokušava sakriti sva otajstva života u svojim scenama. Posebno priznanje u istoj kategoriji pripalo je portugalskom autoru Danielu Soaresu za film poetskih vizuala i nježna pristupa Ono što ostaje, koji nas suočava s neizbježnom dijalektikom života i nesigurnošću onoga što dolazi.

Petra Hofbauer /ZFF

Osam nezaboravnih dana jubilarnog izdanja ostavlja brojne trenutke za pamćenje, od rasprodanih ili izvrsno posjećenih premijera domaćih filmova Stric, Tragovi, Garbura, Sigurno mjesto, koji nakon ZFF-a nastavljaju živjeti s publikom u hrvatskim kinima, preko rasprodane projekcije Praznika rada redatelja Pjera Žalice, autora čijim je filmom Gori vatra otvoreno prvo izdanje ZFF-a do gostovanja irskog debitanta Colma Baireada, koji je prestavio svoju dramu Tiha djevojka, te do prvog pakistanskog filma ikad prikazanog u programu ZFF-a, Joyland, koji je na kraju osvojio glavnu nagradu.

Veliku pažnju privukla su predavanja organizirana u sklopu Industrije: masterclass Cristiana Travagliolija, nagradom Europske akademije ovjenčana montažera koji potpisuje remek-djela Paola Sorrentina, i moderirani razgovor s članom žirija, dansko-hrvatskim glumcem Zlatkom Burićem - Kićom, koji je publici u kinu Tuškanac otkrio zanimljivosti o svom profesionalnom razvoju i radu sa slavnim redateljima poput Rubena Östlunda i Nicolasa Winding Refna.

Nekoliko filmova iz ovogodišnjeg programa prikazat će se u kinima ubrzo nakon ZFF-a. Španjolski Alcarràs i Kapetanica Nova već su u kinima, a uskoro u distribuciju kreću Sigurno mjesto (3. studenog), Trokut tuge (17. studenog), Garbura (22. prosinca) te Tragovi, Osam planina i Blizu (2023). Službeni distributer filmova Trokut tuge, Kapetanica Nova i Alcarràs jest Zagreb Film Festival.

Premda je službeni dio programa završen, projekcije se nastavljaju i u nedjelju, 30. listopada od popodneva do večeri. Više informacija o programu dostupno je na www.zff.hr.

Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik (6.7k bodova)
Čestitamo pobjedniku ovogodišnjeg ZFF, filmašima koji su stvorili Joyland. Također, bio je užitak pogledati društvenu satiru "Trokut tuge" s jednim od glavnih glumaca filma (Zlatko Burić - Kićo) koji je ujedno i sjedio s nama gledateljima u kinu SC. Odlični filmovi koje preporučamo u ime redakcije Znatka da pogledate prvom zgodom kada ćete biti u prilici.
Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...