Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od

Kako je otvoren 20. Zagreb Film Festival 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’ uz ovacije publike otvoren je 20. Zagreb Film Festival (2022)

Projekcijom filma Sigurno mjesto, potresne intimne drame u režiji Jurja Lerotića u nedjelju je u prepunom kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala (2022)

Matej Jurčević / ZFF

Otvorenje koje će po interesu i odazivu publike zacijelo ostati upamćeno kao kulturni događaj godine okupilo je uvažene predstavnike državnih i gradskih institucija, brojne osobe sa zagrebačke kulturne i društvene scene, redatelje, glumce, pisce, predstavnike medija i druge. Otvorenje je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić, ravnatelj HAVC-a, Christopher Marcich te ostali predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i drugi.

Pred nama je 20. izdanje Zagreb Film Festivala - najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj. Kad smo 7. listopada 2003. godine na ovom istom mjestu pokrenuli naš i vaš festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je Boris T. Matić.

Dugometražna konkurencija obljetničkog izdanja prikazat će rekordna četiri hrvatska prvijenca pa je ovogodišnji Festival najavljen kao slavlje hrvatskog filma i povratak autora s kojima je ZFF odrastao. 

Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje smo sve ove godine uvodili i osmišljavali nove programe, od nacionalnog programa Kockice, Velikih 5, programa za djecu i mlade, Ponovno s nama… Uveli smo i program Industrija, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca — nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

U proteklih deset godine Hrvatska udruga producenata na Zagreb Film Festivalu dodjeljuje godišnju nagradu „Albert Kapović“, i to fizičkim osobama koje su se tijekom godine istakle u svom radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nagrada Albert Kapović ove je godine posthumno dodijeljena prerano preminuloj producentici Dariji Kulenović Gudan.

Foto: Zagreb Film Festival (ZFF)

Rea Rajčić, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producentata, o Dariji je izjavila: 

Darija je kao producentica ostavila velik trag u našoj zajednici. Pomaknula je granice i mogućnosti hrvatskog filma pokazavši primjerom kako bi suvremeni europski producenti trebali raditi. Iza nje ostaje niz uspješno produciranih djela poput filmova Noćni brodovi, Aleksi, Moj dida je pao s Marsa, dokumentarne serije Stambeno pitanje, dramske serije Na terapiji, serija za djecu Laboratorij na kraju svemira, te brojnih drugih. Iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala i radovala se njihovim uspjesima, uporno podsjećanje okoline na važnost brige o svim bićima i poruka da su ljubav i uživanje u svim pa i najmanjim ljepotama života najvažniji.

Nagradu je u Darijino ime primila njena kći Enea Kulenović Gudan.

Dugoočekivana hrvatska premijera Sigurnog mjesta, dugometražnog prvijenca Jurja Lerotića, ispraćena je na ovogodišnjem ZFF-u dugim ovacijama publike o čemu možete više pročitati ovdje: https://znatko.com/28706/kakav-sigurno-mjesto-dugometrazni-prvijenac-jurja-lerotica 

Slična pitanja

1 odgovor 400 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.0k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...