98 pregleda
Monika Kiris u rubrici Filmovi i serije od Monika Kiris (8.7k bodova)

Kako je otvoren 20. Zagreb Film Festival 2022. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Znatko

Projekcijom filma ‘Sigurno mjesto’ uz ovacije publike otvoren je 20. Zagreb Film Festival (2022)

Projekcijom filma Sigurno mjesto, potresne intimne drame u režiji Jurja Lerotića u nedjelju je u prepunom kinu SC otvoreno jubilarno, 20. izdanje Zagreb Film Festivala (2022)

Matej Jurčević / ZFF

Otvorenje koje će po interesu i odazivu publike zacijelo ostati upamćeno kao kulturni događaj godine okupilo je uvažene predstavnike državnih i gradskih institucija, brojne osobe sa zagrebačke kulturne i društvene scene, redatelje, glumce, pisce, predstavnike medija i druge. Otvorenje je svojim prisustvom uveličala ministrica kulture i medija Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić, ravnatelj HAVC-a, Christopher Marcich te ostali predstavnici Ministarstva kulture i medija, Grada Zagreba, Hrvatskog audiovizualnog centra i drugi.

Pred nama je 20. izdanje Zagreb Film Festivala - najvećeg međunarodnog festivala igranog filma u Hrvatskoj. Kad smo 7. listopada 2003. godine na ovom istom mjestu pokrenuli naš i vaš festival, nismo mogli ni sanjati u kakvu će nas lijepu avanturu to odvesti i da ćemo, unatoč brojnim izazovima kroz koje smo prolazili, sretni i ponosni dočekati ovu obljetnicu. Trenutaka za pamćenje u proteklih 20 godina bilo je bezbroj – prikazali smo preko 2000 filmova, bili domaćini nekoliko tisuća gostiju, uključujući i dobitnike Oscara, dansku kraljicu i većinu relevantnih filmaša iz regije, privukli smo više stotina tisuća gledatelja u Zagrebu, ali i u cijeloj Hrvatskoj, izjavio je Boris T. Matić.

Dugometražna konkurencija obljetničkog izdanja prikazat će rekordna četiri hrvatska prvijenca pa je ovogodišnji Festival najavljen kao slavlje hrvatskog filma i povratak autora s kojima je ZFF odrastao. 

Festival dočekuje dvadeseto izdanje, a svojim djelovanjem čuva neraskidivu vezu sa svojom publikom i autorima za koje smo sve ove godine uvodili i osmišljavali nove programe, od nacionalnog programa Kockice, Velikih 5, programa za djecu i mlade, Ponovno s nama… Uveli smo i program Industrija, koji na radionicama i predavanjima okuplja nekoliko tisuća profesionalaca — nekima smo bili neizostavan partner na putu realizacije filmova, izjavio je izvršni direktor Hrvoje Laurenta.

U proteklih deset godine Hrvatska udruga producenata na Zagreb Film Festivalu dodjeljuje godišnju nagradu „Albert Kapović“, i to fizičkim osobama koje su se tijekom godine istakle u svom radu u polju filmske umjetnosti ili čije je djelovanje značajno doprinijelo kvaliteti i promociji hrvatskog filma. Nagrada Albert Kapović ove je godine posthumno dodijeljena prerano preminuloj producentici Dariji Kulenović Gudan.

Foto: Zagreb Film Festival (ZFF)

Rea Rajčić, članica Povjerenstva Hrvatske udruge producentata, o Dariji je izjavila: 

Darija je kao producentica ostavila velik trag u našoj zajednici. Pomaknula je granice i mogućnosti hrvatskog filma pokazavši primjerom kako bi suvremeni europski producenti trebali raditi. Iza nje ostaje niz uspješno produciranih djela poput filmova Noćni brodovi, Aleksi, Moj dida je pao s Marsa, dokumentarne serije Stambeno pitanje, dramske serije Na terapiji, serija za djecu Laboratorij na kraju svemira, te brojnih drugih. Iza Darije Kulenović Gudan ostaje i nasljeđe zalaganja za solidarnost među kolegama, niz mlađih filmaša koje je nesebično podržavala i radovala se njihovim uspjesima, uporno podsjećanje okoline na važnost brige o svim bićima i poruka da su ljubav i uživanje u svim pa i najmanjim ljepotama života najvažniji.

Nagradu je u Darijino ime primila njena kći Enea Kulenović Gudan.

Dugoočekivana hrvatska premijera Sigurnog mjesta, dugometražnog prvijenca Jurja Lerotića, ispraćena je na ovogodišnjem ZFF-u dugim ovacijama publike o čemu možete više pročitati ovdje: https://znatko.com/28706/kakav-sigurno-mjesto-dugometrazni-prvijenac-jurja-lerotica 

Znatko medijski pokriva

eCommAwards 2023

MONEY MOTION 2023

Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

WINE EnoGASTRO Vip Event 2023


Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva
WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023
Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Superprodavač 2023
Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...