Marin Duganđija u rubrici Internet od Marin Duganđija

Sigurnost na internetu bi trebala biti veća. Svi se to slažemo, ali Google tu radi neki iskorak sa posebnim pristupnim ključevima koji bi trebali zamjeniti šifre i lozinke. O čemu se tu radi i što su to posebni pristupni ključevi (passkey) - ubojice za lozinke i šifre (password)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+3 glasa
Domagoj Erol od Domagoj Erol
Koliko znam, Google je još krajem 2022. omogućio da ako ste ulogirani u Google Chrome na mobitelu ili kompjuteru, da web stranice koji imaju implementiran Google API za "prijavu bez lozinke", odmah ponude korisniku login s njegovim imenom i Google emailom na tu web stranicu kroz mali padajući izbornik.

Samo kliknete na svoj account, sa svojom profilnom slikom, i ušli ste u web stranicu. Naravno, pri tome govorimo o 2FA (2-factor authorization) odnosno 2SV (2-step verification) što znači da ćete npr. otisak prsta još trebati ostaviti na svom povezanom mobitelu u procesu ulogiravanja u tu web stranicu.
+2 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac
odabran od Marin Duganđija
 
Najbolji odgovor

Google radi na novoj sigurnosnoj značajci pod nazivom "Sigurnosni ključevi", a to su fizički uređaji koji se koriste zajedno s korisničkom lozinkom za pružanje dodatnog sloja sigurnosti za prijavu na Google račun. Ovi ključevi koriste tehnologiju nazvanu "Universal 2nd Factor" (U2F) koja omogućuje korisniku da jednostavno uključi ključ u USB priključak svog računala i dodirne ga kako bi potvrdio svoj identitet, eliminirajući potrebu za tradicionalnom lozinkom. Ovi se ključevi smatraju sigurnijima od tradicionalnih lozinki jer ih nije lako pogoditi ili krađati i jedinstveni su za svakog korisnika.

Domagoj Erol od Domagoj Erol
Ne bih rekao da to uključuje USB ključ. Ovo je krivo jer ta vrsta autorizacije već postoji odavno.

Slična pitanja

2 odgovora 4.2k 👀
1 odgovor 307 👀
1 odgovor 499 👀
2 odgovora 674 👀
Dario Volarić 25.04.2014. pitanje u rubrici Internet od Dario Volarić
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...