Nino Marić u rubrici Politika od

Kako općenito funkcionira EU?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Marija Miljević od
odabran od Nino Marić
 
Najbolji odgovor

Sve aktivnosti koje EU (Europska Unija) provodi zasnovani su na temelju ugovora koji sadržavaju smjernice funkcioniranja cjelokupne unije. Svaki taj pojedini ugovor trebala je te doslovno i je dobrovoljno odnosno demokratskim putem podržala i odobrila svaka država koje je članice unije. Svi ti potpisani ugovori su temelj funkcioniranja EU.

EU radi na onim društvenim aspektima za koja je ovlaštena od ostalih država članice. Najviše se te aktivnosti odnose na društvene aspekte u kojima je logično da se djeluje udruženim snagama. Pri tome se misli na i na klimatske promjene, svjetsku trgovina, nove tehnologije (digitalizacija), ali i vladavinu prava.

Svi ti ugovorima EU određuju tko će donositi zakone i na kojim razinama:

  1. razina cjelokupne EU,
  2. razina određene nacionalne vlade
  3. ili može i oboje.

Države članice EU imaju i dalje svoje pravo, slobodu, ali i odgovornost za upravljanje vlastitim državama, za donošenje vlastitih odluka i provođenja zakonodavstva u područjima nacionalne politike. Pri tome se misli na industriju, zdravlje, obrazovanje. Naravno, EU je tu da državama članicama i oko toga pruža potporu - političku, financijsku, logističku, ...

Kako bi lakše ostvarile planirane i zacrtane ciljeve, države članice EU osnovale su razno-razne institucije EU kako bi planirali zajedničku budućnost i provodile smjernice planova.

Slična pitanja

1 odgovor 201 👀
1 odgovor 153 👀
1 odgovor 427 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...