Ana Primorac u rubrici Zdravlje i medicina od Ana Primorac

kako se pripremiti za dobrovoljno darivanje krvi? htjela bi dati krv pa na što da pazim prije nego idem dati krv?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Zašto je dobro dobrovoljno dati krv?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+15 glasa
Lucija Horvat od Lucija Horvat
odabran od Ana Primorac
 
Najbolji odgovor

Darivanje krvi lijepa je gesta koja nekome može spasiti život. U Hrvatskoj minimalna dob za darivanje krvi je 18 godina, a maksimalna 65 godina. 

Kada se osoba odluči darivati krv 24 sata prije darivanja osoba ne bi smjela konzumirati alkohol. Kao i nakon darivanja, tako je i prije darivanja potrebno u organizam unijeti dovoljno tekućine, tj. vode ili prirodnih sokova. Također, čak nekoliko dana prije darivanja, treba izbjegavati masnu hranu. Bitno je konzumirati hranu koja u sebi ima puno željeza, kao na primjer piletina, govedina, špinat, losos, jaja, itd. 

Prije odlaska na darivanje krvi, osoba treba pojesti neki lagani obrok, dakle ne smije se biti natašte. Naravno, bitno je dobro se naspavati i odmoriti. Te je nakon darivanja, bitno izbjegavati teške fizičke napore i potrebno je piti puno tekućine. 

+13 glasa
Marija Hojsak od Marija Hojsak

Za darivanje krvi najvažnija je dobra volja i iskrena želja da se nekome pomogne. Krv u pravilu možete darivati svaka tri mjeseca (muškarci) i svaka četiri mjeseca (žene). 

Prije nego što budete odobreni za darivatelja krvi morat ćete položiti nekoliko upitnika kojima ćete izjaviti da ste zdravi te da je vaša krv dobra i može pomoći nekome. 

Za samo darivanje krvi ne morate se posebno pripremati. Važno je da se na dan darivanja dobro naspavate, hidratizirate i ujutro dobro najedete. Nakon darivanja krvi ćete mirovati neko vrijeme, a taj dan i još dva dana nakon samog darivanja nemojte raditi teške fizičke aktivnosti ili vježbati. 

10 najčešćih mitova o darivanju krvi

+10 glasa
Ivan Slišković od Ivan Slišković
Nema posebne pripreme. Mene baš danas zovu (jer sam darivatelj) i kažu da im treba moja krvna grupa. Ja kroz pola sata odem, popunim upitnik, uradim pregled i dam svojih 300ml. Zahvalim svima, jer se osjećam odlično što sam nekom pomogao. Napomenem ih da zovnu čim opet zatreba, jer meni nekada jednotavno mrsko otići...
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Bravo, tako treba!
Goran Gonar od Goran Gonar
Slažem se, ali slabokrvni bi se ipak trebali pripremati. I oni kojima nedostaje željeza.

Slična pitanja

1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 383 👀
2 odgovora 177 👀
1 odgovor 101 👀
2 odgovora 370 👀
2 odgovora 285 👀
1 odgovor 193 👀
1 odgovor 400 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...