Dina Kljajić u rubrici Turizam i putovanja od

Kako će umjetna inteligencija (AI) i digitalizacija turizma redefinirati turizam budućnosti?

Koji su Vaši dobri primjeri iz prakse s umjetnom inteligencijom u turizmu? Možda već i danas?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Viktor Viljac od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Umjetna inteligencija (AI) i digitalizacija imaju značajan potencijal za redefiniranje turizma u budućnosti. AI može pomoći turističkim tvrtkama u poboljšanju svojih procesa, smanjenju troškova i povećanju učinkovitosti, što će rezultirati poboljšanim iskustvom za turiste.

  1. Personalizirano iskustvo: AI može koristiti podatke o putnicima kako bi im pružio personalizirane preporuke i ponude. To može uključivati personalizirane preporuke za smještaj, hranu, atrakcije i druge turističke sadržaje.

  2. Efikasnija rezervacija: AI može koristiti podatke o popunjenosti i cijenama kako bi pomogao putnicima da odaberu najbolju ponudu za njihove potrebe.

  3. Automatizirani chatbot: AI-om podržani chatbotovi mogu pomoći turistima u rješavanju njihovih pitanja i potreba, uključujući rezervacije i prilagodbe puta.

  4. Prediktivno planiranje: AI može koristiti podatke o putnicima i turističkoj industriji kako bi predvidjelo buduće trendove i potrebe putnika, čime će tvrtke u turizmu moći bolje planirati i upravljati svojim kapacitetima.

Primjeri prakse s AI-om u turizmu već se primjenjuju u svijetu. Na primjer, turistička tvrtka Expedia koristi AI za personalizaciju svojih ponuda i preporuka za putnike, dok je Hilton Hotels & Resorts koristio AI za automatiziranje svojih internih procesa poput rezervacija i upravljanja sobnim kapacitetima.

Da zaključimo, AI i digitalizacija će sigurno imati značajan utjecaj na budućnost turizma i moći će pomoći turističkim tvrtkama u poboljšanju iskustva putnika i jačanju svojih poslovanja.

+7 glasa
Mate Kostovski od

U nadolazećem razdoblju, primjena umjetne inteligencije (AI) postat će sve značajniji element u optimizaciji poslovanja putem predviđanja potražnje, dinamičke prilagodbe cijena, personalizacije i upravljanja zalihama. Na taj način, turistički operatori, hotelijeri, aviokompanije i drugi sudionici u turističkoj industriji moći će optimizirati svoje troškove i prihode, što će povećati njihovu konkurentnost i profitabilnost.

Industrije zrakoplovstva i hotela već su krenule u primjenu AI tehnologija u svom poslovanju, a taj trend se vjerojatno nastavlja i u budućnosti. Travel tech tvrtke također će morati usvojiti AI rješenja u svojim poslovnim strategijama kako bi iskoristile svoj potencijal i ostvarile konkurentsku prednost. U tom smislu, neke online turističke agencije (OTA), poput Hoppera, već su uspješno primijenile tehnologiju umjetne inteligencije kao samostalni pružatelji tehnoloških usluga.

U turističkoj industriji, primjena AI (umjetne inteligencije) može biti od velike pomoći u optimizaciji procesa izrade prilagođenih tura za klijente putem skraćivanja vremena i olakšavanja procesa planiranja od strane zaposlenika turističkih agencija i turoperatora. Umjesto da djelatnici troše značajno vrijeme na razmišljanje o mogućnostima i kreiranje ponuda u skladu s individualnim zahtjevima klijenta, AI im može pružiti brze i točne prijedloge u veoma kratkom roku. Ovo je posebno korisno u situacijama kada djelatnik nema dovoljno iskustva u industriji ili nema dovoljno specifičnog znanja o destinacijama koje se nude. AI asistencija u ovom slučaju olakšava proces i smanjuje izazove.

Slična pitanja

3 odgovora 483 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...