320 pregleda
Dina Kljajić u rubrici Financije od Dina Kljajić
promjena rubrike od Znatko

Kako će se umjetna inteligencija (AI) primijeniti u bankarstvu i financijskom svijetu općenito?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što je to umjetna inteligencija (AI)?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+10 glasa
Katarina Pofuk od Katarina Pofuk
uređen od Katarina Pofuk

Umjetna inteligencija pokazala se je kao silan napredak i olakšanje u području medicine, proizvodnje i prodaje raznih dobara u raznim industrijama. Što se tiče bankarsta, tu se utjecaj umjetne inteligencije mijenja i razvija nevjerojatnom brzinom. U svijetu bankarstva umjetna tehnologija će se koristiti, i uvelike se već koristi, u poslovanju s pravnim osobama, odnosno stanovnicima. To čini kroz razne usluge kao što su služba za korisnike, praćenje i identificiranje sumnjivih transakcija, umjetne valute, AML, chat boxovi za klijentelu, proizvodi koji su prilagođeni, upravljanje imovinom, trgovanje uz pomoć algoritama, online odobravanje kredita i slično. Izgleda da će nam takav način upravljanja financija izuzetno olakšati svaku vrstu plaćanja, transakcija i upravljanja našom imovinom i računima. 

Ono što može biti negativna strana umjetne inteligencije u području bankarstva i financijskoga svijeta općenito je ugrožavanje radnih mjesta zaposlenihkrađa identiteta. Oni sakupljaju velike korpuse vaših podataka koji bi nekome mogli biti od koristi. 

Izvori:
https://www.bib.irb.hr/1176830
https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno/umjetnu-inteligenciju-vec-koristimo-u-identifikaciji-sumnjivih-transakcija-15038732

+9 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Umjetna inteligencija (AI) se već primjenjuje u bankarstvu i financijskom svijetu na više načina, a neki od njih su:

  1. Automatizacija procesa: AI se koristi za automatizaciju rutinskih poslovnih procesa, poput analize transakcija i prevencije prijevara.

  2. Predviđanje: AI se koristi za analizu podataka i predviđanje budućih tržišnih trendova, što može pomoći banke i druge financijske institucije da donesu bolje odluke.

  3. Kreditna procjena: AI se koristi za analizu podataka o klijentima i procjenu njihove kreditne sposobnosti, što pomaže banke da donesu odluke o kreditiranju.

  4. Personalizirane ponude: AI se koristi za analizu podataka o klijentima i ponuditi im personalizirane proizvode i usluge.

  5. Kontakt centar: AI se koristi za automatizaciju kontaktnog centra, poput chatbotova i virtualnih asistenata, koji omogućuju klijentima da dobiju odgovore na njihova pitanja i riješe probleme.

  6. Kontrola rizika: AI se koristi za automatizaciju procesa kontrole rizika, poput automatizacije procesa prevencije prijevara i automatizacije procesa kontrole kredita.

  7. Portfolio management: AI se koristi za automatizaciju procesa upravljanja portfeljem, poput automatizacije procesa odabira investicija i automatizacije procesa rebalansiranja portfelja.

Slična pitanja

3 odgovora
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...