50 pregleda
Monika Kiris u rubrici Tehnologija od Monika Kiris

Na koji način se umjetna inteligencija (AI) može implementirati u prometu - i transportu i prijevozu?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija

Bolt prvi uveo AI sustav ocjenjivanja korisnika romobila: svaki će se prekršaj bilježiti

Tandemska vožnja, naglo kočenje i nepravilno parkiranje samo su neki od prekršaja koje detektiraju nove pametne značajke Boltovih električnih romobila. 

Sigurna vožnja romobilima - Bolt

Sigurna vožnja romobilima - Bolt

Zahvaljujući AI sustavu ocjenjivanja korisnika, uvedenom kako bi dodatno unaprijedio sigurnost korisnika i ostalih sudionika u prometu, prijestupi vozača romobila automatski će se bilježiti te će utjecati na izračun ukupne ocjene. 

Evaluacija korisnika na platformi Bolt provodit će se u tri koraka, a ukupna ocjena ovisi o nastojanju korisnika da se poboljša. 

Tako, primjerice, ako korisnik zbog počinjenih prekršaja dospije među 2 posto najlošije ocijenjenih, sustav će ga upozoriti i poslati mu edukativni materijal sa savjetima kako ispraviti svoje ponašanje prilikom korištenja romobila

Nastave li se prekršaji tijekom sljedećih pet vožnji, korisnik može očekivati ograničenje maksimalne brzine romobila na 15 km/h. Ostane li vozač i dalje neoprezan i time neodgovoran sudionik u prometu, u trećoj će mu se fazi pristup platformi onemogućiti na tjedan dana. 

Korisnicima koji nastavljaju s neopreznom vožnjom i ne mijenjaju svoje navike suspenzije će se neograničeno primjenjivati.

„Bolt je prvi pružatelj usluga mikromobilnosti koji na tako sveobuhvatan način mjeri i nastoji korigirati vozačevu sklonost nesigurnoj vožnji i nepravilnom parkiranju, čime pokazujemo kako nam je sigurnost svih dionika u prometu glavni prioritet. Želimo biti pozitivan primjer koji će svojim dobrim praksama utjecati na razvoj ove vrste usluge u hrvatskim gradovima, ali i na druge industrije kako bi i one poboljšale svoje sigurnosne standarde"

...istaknuo je Ivan Begović, Direktor za mikromobilnost Bolta za Hrvatsku i Sloveniju te dodao:

„Bolt je do sada imao prilično strogu politiku u slučajevima nepravilnog i rizičnog ponašanja u prometu, međutim nova će nam pravila omogućiti  otkrivanje onih koji možda ni sami nisu svjesni da opetovano krše pravila.”

Mnoga rješenja sustava ocjenjivanja korisnika Bolt romobila, zasnovana na umjetnoj inteligenciji (AI), postupno su uvođena dok se s vremenom povećavala njihova preciznost i učinkovitost

Tako je, primjerice, 2022. godine pokrenuta inicijativa sprječavanja vožnje u dvoje. Korisnici koji su to činili upozoreni su putem aplikacije, a rezultati testova u zemljama gdje je implementirana ova mogućnost pokazuju kako većina korisnika nije ponovila tandemsku vožnju.

Bolt - Eletrični romobili u Osijeku

Bolt - Eletrični romobili u Osijeku

Boltova je misija ponuditi dijeljenu mobilnost kao alternativu privatnim automobilima, smanjujući time njihov broj na ulicama. Njihovi su električni romobili dostupni u Rijeci, Osijeku i Velikoj Gorici gdje nastoje stvoriti sigurnije okruženje, kao i potaknuti stvaranje uvjeta za gradove po mjeri čovjeka, a ne automobila.

foto: Bernard Mihaljević / Val grupa

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...