271 pregleda
Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris
uređen od Monika Kiris

Što to čini brend vina pušipel toliko privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku?

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Mislim da pušipel nije sorta vina ...
Monika Kiris od Monika Kiris
Tako je, hvala što ste ukazali na grešku. Ispravljam :)
Dina Kljajić od Dina Kljajić
Molim. :) Ali važnije bih bilo da to isto učine poštovani što su postali odgovore niže. Samo ne znam da li će.

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Viktor Viljac od Viktor Viljac

Sorta Pušipel (Graševina) je autohtona hrvatska sorta grožđa koja se uzgaja uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a naročito je rasprostranjena u Međimurju. Postoji nekoliko razloga zbog kojih Pušipel ima potencijal biti vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku:

  1. Adaptabilnost: Pušipel je vrlo prilagodljiva sorta koja dobro podnosi kontinentalnu klimu i različite uvjete uzgoja. Ovo znači da se može uzgajati u različitim dijelovima Hrvatske, odnosno da se može razviti u vino koje će se razlikovati u okusu i aromi, ovisno o teroiru.

  2. Raznolikost: Pušipel se može proizvesti u različitim stilovima, od suhog do poluslatkog i slatkog. Ovo znači da se može prilagoditi različitim preferencijama potrošača, što je važno za razvoj tržišta.

  3. Potencijal: Pušipel je sorta koja se može dobro razviti u boci i stvoriti kvalitetno vino s kompleksnim aromama i okusima. Ovo znači da bi Pušipel mogao biti vino koje se prodaje po višim cijenama na tržištu i koje bi moglo biti konkurentno s drugim sortama grožđa.

  4. Tradicija: Pušipel ima dugu tradiciju uzgoja u Hrvatskoj, što znači da se radi o sorti koja ima utemeljeno mjesto u kulturi i tradiciji ovog područja.

Sve navedeno čini sortu Pušipel privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku. No, važno je napomenuti da je uspjeh Pušipela kao vina budućnosti uvelike ovisan o pravilnoj vinifikaciji i kvaliteti samog vina, kao i o tržišnim uvjetima i razvoju vinskog turizma u Hrvatskoj.

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Nisam sigurna da je pušipel uopće sorta. To je brend vina!
Petra Marić od Petra Marić
Yes!
tako biše na Wikipediji. Svejedno drugima je sorta. po portalima.
+4 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Pušipel - potencijalno vino budućnosti za Međimurje i Hrvatsku?

Sorta vina pušipel je jedna od rijetkih koja opstaje u evidentnim klimatskim uvjetima. Ova sorta ima prirodnu sklonost višim kiselinama, a zbog kasnije prirode sorte grožđe zrelost dočeka u idealno doba godine, ranu jesen.

Ova sorta nikada nije teška ili zasitna, čak i kod potpune zrelosti očuva se elegantni karakter vina, te uvijek posjeduje atraktivnu dozu svježine, a alkohol se nikad ne penje visoko.

Budući da se ne radi o napadno aromatičnoj sorti, široko je upotrebljiva i dodatno ističe terroir. Osim toga, ima i određenu citrusnu slast na finišu koja zaziva novi gutljaj i čini ga odličnim vinom uz hranu.

Brzo poprima tercijarne note i čini pjenušce elegantnima i osvježavajućima, a istodobno omogućava slojevitost i finesu, zbog čega je izvrsna baza za klasične pjenušce.

Pušipel je najbliže što Hrvatska može ponuditi obožavateljima rieslinga (rajnskog rizlinga), a da je autentično, srednjeeuropsko. Nudi istu razinu kvalitete te se nalazi u istoj stilskoj zoni gdje je i riesling, a originalna je i lokalna stvar.

Idealna je za restorane koji vode brigu o održivosti i pojmu jedi i pij lokalno, misli globalno, koji žele svoju ponudu obogatiti sa specifičnim vinom visoke klase, osvježavajućeg karaktera i potencijala za dugogodišnje čuvanje.

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Nisam sigurna da je pušipel uopće sorta. To je brend vina!
Borna Matić od Borna Matić
Pušipel je vino i budućnost je međimuraca
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.1k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...