Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od
uređen od Monika Kiris

Što to čini brend vina pušipel toliko privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku?

Dina Kljajić od
Mislim da pušipel nije sorta vina ...‌
Monika Kiris od
Tako je, hvala što ste ukazali na grešku. Ispravljam :)
Dina Kljajić od
Molim. :) Ali važnije bih bilo da to isto učine poštovani što su postali odgovore niže. Samo ne znam da li će.‌

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Viktor Viljac od

Sorta Pušipel (Graševina) je autohtona hrvatska sorta grožđa koja se uzgaja uglavnom u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a naročito je rasprostranjena u Međimurju. Postoji nekoliko razloga zbog kojih Pušipel ima potencijal biti vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku:

  1. Adaptabilnost: Pušipel je vrlo prilagodljiva sorta koja dobro podnosi kontinentalnu klimu i različite uvjete uzgoja. Ovo znači da se može uzgajati u različitim dijelovima Hrvatske, odnosno da se može razviti u vino koje će se razlikovati u okusu i aromi, ovisno o teroiru.

  2. Raznolikost: Pušipel se može proizvesti u različitim stilovima, od suhog do poluslatkog i slatkog. Ovo znači da se može prilagoditi različitim preferencijama potrošača, što je važno za razvoj tržišta.

  3. Potencijal: Pušipel je sorta koja se može dobro razviti u boci i stvoriti kvalitetno vino s kompleksnim aromama i okusima. Ovo znači da bi Pušipel mogao biti vino koje se prodaje po višim cijenama na tržištu i koje bi moglo biti konkurentno s drugim sortama grožđa.

  4. Tradicija: Pušipel ima dugu tradiciju uzgoja u Hrvatskoj, što znači da se radi o sorti koja ima utemeljeno mjesto u kulturi i tradiciji ovog područja.

Sve navedeno čini sortu Pušipel privlačnom i potencijalnim vinom budućnosti za Međimurje i Hrvatsku. No, važno je napomenuti da je uspjeh Pušipela kao vina budućnosti uvelike ovisan o pravilnoj vinifikaciji i kvaliteti samog vina, kao i o tržišnim uvjetima i razvoju vinskog turizma u Hrvatskoj.

Dina Kljajić od
Nisam sigurna da je pušipel uopće sorta. To je brend vina!‌
Petra Marić od
Yes!
tako biše na Wikipediji. Svejedno drugima je sorta. po portalima.‌
+4 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Pušipel - potencijalno vino budućnosti za Međimurje i Hrvatsku?

Sorta vina pušipel je jedna od rijetkih koja opstaje u evidentnim klimatskim uvjetima. Ova sorta ima prirodnu sklonost višim kiselinama, a zbog kasnije prirode sorte grožđe zrelost dočeka u idealno doba godine, ranu jesen.

Ova sorta nikada nije teška ili zasitna, čak i kod potpune zrelosti očuva se elegantni karakter vina, te uvijek posjeduje atraktivnu dozu svježine, a alkohol se nikad ne penje visoko.

Budući da se ne radi o napadno aromatičnoj sorti, široko je upotrebljiva i dodatno ističe terroir. Osim toga, ima i određenu citrusnu slast na finišu koja zaziva novi gutljaj i čini ga odličnim vinom uz hranu.

Brzo poprima tercijarne note i čini pjenušce elegantnima i osvježavajućima, a istodobno omogućava slojevitost i finesu, zbog čega je izvrsna baza za klasične pjenušce.

Pušipel je najbliže što Hrvatska može ponuditi obožavateljima rieslinga (rajnskog rizlinga), a da je autentično, srednjeeuropsko. Nudi istu razinu kvalitete te se nalazi u istoj stilskoj zoni gdje je i riesling, a originalna je i lokalna stvar.

Idealna je za restorane koji vode brigu o održivosti i pojmu jedi i pij lokalno, misli globalno, koji žele svoju ponudu obogatiti sa specifičnim vinom visoke klase, osvježavajućeg karaktera i potencijala za dugogodišnje čuvanje.

Dina Kljajić od
Nisam sigurna da je pušipel uopće sorta. To je brend vina!‌
Borna Matić od
Pušipel je vino i budućnost je međimuraca‌

Slična pitanja

2 odgovora 236 👀
2 odgovora 2.0k 👀
1 odgovor 136 👀
Znatko predstavlja


Sve je brend. Ili to želi biti!

Zagreb
21. 06. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.1k pitanja

22.9k odgovora

8.7k komentara

1.6k korisnika

...