Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Kako je prošlo prvo izdanje manifestacije Gala Pušipel 2023. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Prvo izdanje manifestacije Gala Pušipel

Na svečanoj večeri pod nazivom Gala Pušipel, koja je održana 15. veljače 2023. u restoranu Oxbo zagrebačkog Hiltona, jedanaest međimurskih vinarija predstavilo je trgovcima i predstavnicima medija svoja nova vina od sorte pušipel, pjenušce od iste sorte te odležana vina koja su dozrijevala više godina.

Ana Supić / Vinart d. o. o.

Predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar i poznati novinar i gastronomad Rene Bakalović, dočekali su i pozdravili goste.

Do začetka projekta pušipela u Međimurju došlo je prije više godina kada su vinari udruge Hortus Croatiae vina koja se ističu svojom kvalitetom i koja su nosila neki od brojnih sinonima za sortu, poput moslavac ili šipon, odlučili nazivati starim i tradicionalnim međimurskim nazivom, pušipel.

Stari je naziv uz pomoć nadležnih lokalnih institucija zaštićen kao županijska robna marka, kako ga u budućnosti proizvođači izvan udruge i Međimurja ne bi mogli koristiti.

Osmišljen je i dizajn nove boce koja se i danas koristi samo za tu sortu, ali tek kada zadovoljava zadani standard kvalitete i stila. Ukoliko se vina od te sorte ipak ne uklapaju u zadani standard ili ukoliko dolaze izvan udruge ili Međimurja, i dalje najčešće nose naziv moslavac ili šipon.

Potražnja za pušipelom neprekidno raste, posljednjih nekoliko godina čak i dvocifrenim stopama rasta, a upravo je to čvrst pokazatelj da je projekt pušipel na jako dobrom putu.

Najnovija faza projekta pušipel, uvođenje čaše specijalizirane samo za tu sortu, predstavljena je tijekom večeri. Čaše su razvijene u suradnji sa slavnim proizvođačem čaša Riedel i tvrtkom iz Zagreba - Miva, gdje se prezentirana čaša može kupiti.

Dina Kljajić od Dina Kljajić
Ali nisam sigurna da je pušipel uopće sorta! To je više brend vina, zar ne?
Hrvoje Hladnik od Hrvoje Hladnik
Tako je Dina. Pušipel je prepoznatljva robna marka vina međimurskog vinogorja koja je zasnovana na sorti moslavac. Više o tome: https://znatko.com/33492/da-li-je-pusipel-sorta-vina-ili-brend-robna-marka-vina

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...