Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od

Što nudi međimurska eno-gastronomska manifestacija Urbanovo 2023 s fokusom na Pušipel?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje tipične sorte vina daje nam bregovita Hrvatska?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Redakcija od
uređen od Redakcija

Svi putevi ovog vikenda vode u Međimurje! Urbanovo vas čeka!  

12. - 14. svibnja 2023.

Svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomske manifestacije Urbanovo koja je ove 2023. godine otvorena po 22 put! 

Znatko

Ova se manifestacija odvija u vinorodnoj općini Štrigova, u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i potrošači vina kako bi ovog vikenda u fokus stavili Pušipel – autohtoni međimurski brend vina.

Nikola Zoko / Urbanovo 2023
Foto: Nikola Zoko / Urbanovo 2023

Festival Pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija među kojima su  Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković.

Znatko

Okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina. 

''Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače."

...rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije pozdravljajući okupljene goste.

Znatko

Hortus Croatiae je osigurao bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu. Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda s tri vina). 

@milyfood2021

Kultni restoran Terbotz tako sljubljuje kultna vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata te raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace. 

Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje zna sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela krzo radionicu i kušaonicu, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hažić zna kako se uz Pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka s ovog imanja. Pogledajte ovdje kako je izgledala ova radionica u sklopu festivala...

...a ovdje pročitajte kako je bilo na toj prezentacijskoj radionici i kušaonici PUŠIPEL by Tomo Jakopović.

Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja 2023., a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković

Nikola Zoko / Urbanovo 2023
Foto: Nikola Zoko / Urbanovo 2023

U sklopu festivala, ali i inače, otvorena je za posjetitelje muzejska zbirka "Vino u Međimurju" koju održava Vinarija Lovrec, te koju su u sklopu Urbanovog 2023. posjetili i novinari.

Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda u nedjelju, 28. svibnja 2023.

+7 glasa
Dina Kljajić od

Urbanovo je međimurska eno-gastronomska manifestacija koja se održava svake godine u studenom mjesecu, a slavi mlado vino i tradicionalnu međimursku kuhinju.

Manifestacija Urbanovo nudi mnoge aktivnosti i događanja, uključujući:

  1. Kušanje vina - Urbanovo je prvenstveno posvećeno slavljenju mladog vina, a posebno Pušipel vina od autohtone međimurske sorte grožđa - moslavac. Tijekom manifestacije, posjetitelji mogu kušati različite vrste Pušipel vina, ali i  vina drugih sorti grožđa. Osim toga, moge se upoznati i s procesom proizvodnje Pušipel vina.

  2. Međimurska gastronomija - Tijekom Urbanova, posjetitelji mogu kušati tradicionalnu međimursku hranu, poput čobanca, gibanice, mesnih delicija, kolača i drugih jela. Sva hrana priprema se od lokalnih sastojaka, a posjetitelji imaju priliku upoznati se s pripremom hrane i tradicionalnim receptima.

  3. Izložbe i prezentacije - Tijekom manifestacije Urbanovo održavaju se razne izložbe, prezentacije i radionice vezane uz vino, hranu i međimursku kulturu. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s poviješću vina i tradicijom proizvodnje hrane u Međimurju.

  4. Kulturni program - Urbanovo nudi i bogat kulturni program, koji uključuje koncerte, folklorne nastupe, umjetničke izložbe i druge događaje.

  5. Vinski put - Tijekom manifestacije posjetitelji mogu prošetati vinskim putem, koji vodi kroz neke od najboljih vinograda i vinarija u Međimurju. Na vinskom putu posjetitelji mogu kušati vina, upoznati se s procesom proizvodnje i uživati u prekrasnom krajoliku.


Urbanovo je 2023. godine fokusirano na autohtoni međimurski brend vina - Pušipel. Posjetitelji će tokom trajanja Urbanova imati priliku naučiti više o ovim vinima, kao i kušati razne vrste Pušipel vina. Svakako posjetite ovogodišnje Urbanovo! :)

Slična pitanja

1 odgovor 22 👀
1 odgovor 36 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...