164 pregleda
Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Što nudi međimurska eno-gastronomska manifestacija Urbanovo 2023 s fokusom na Pušipel?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje tipične sorte vina daje nam bregovita Hrvatska?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+12 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Svi putevi ovog vikenda vode u Međimurje! Urbanovo vas čeka!  

12. - 14. svibnja 2023.

Svakog svibnja, Međimurje živi u ritmu eno-gastronomske manifestacije Urbanovo koja je ove 2023. godine otvorena po 22 put! 

Znatko

Ova se manifestacija odvija u vinorodnoj općini Štrigova, u kojoj su se ponovo okupili renomirani proizvođači i potrošači vina kako bi ovog vikenda u fokus stavili Pušipel – autohtoni međimurski brend vina.

Nikola Zoko / Urbanovo 2023
Foto: Nikola Zoko / Urbanovo 2023

Festival Pušipela smatra se ključnim međimurskim festivalom vina, a ove godine se predstavlja više od 20 vinarija među kojima su  Banfi, Belović, Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kovač, Kunčić, Lovrec, Medenjak, Munđarov breg, Nemec, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Tomšić, Turk, Vuković.

Znatko

Okuplja i proizvođače vinske opreme kao i poduzetnike, vlasnike restorana te sve koji na bilo koji način sudjeluju u proizvodnji i potrošnji vina. 

''Cilj Urbanovog 2023. je stavljanje fokusa na kvalitetu svake kapi vina koja izlazi iz naših podruma pri čemu mislim i na manje vinare, a ne samo na velike proizvođače."

...rekao je na samom otvorenju Festivala Pušipela Robert Horvat, predsjednik Društva Hortus Croatiae, organizatora ove manifestacije pozdravljajući okupljene goste.

Znatko

Hortus Croatiae je osigurao bogat program u kojem svatko može pronaći nešto po osobnom ukusu. Posebno je zanimljiv Urbanovo gurman tjedan tijekom kojeg će restorani uključeni u projekt nude hranu sljubljenu s različitim vrhunskim vinima po jedinstvenoj cijeni od 30 eura (tri slijeda s tri vina). 

@milyfood2021

Kultni restoran Terbotz tako sljubljuje kultna vina sa specijalitetima kuće poput lungića u koprivi s pireom od batata te raguom od smrčki, te čipsom od rikule i umakom demi-glace. 

Kako sljubiti pušipel i autohtone zalogaje zna sommelier Tomo Jakopović u Vinskoj kući & wine camp Hažić otkrivajući sve tajne pušipela krzo radionicu i kušaonicu, a vlasnica ovog izletišta Tatjana Hažić zna kako se uz Pušipel odlično sljubljuju i autohtone zlevanke, štrudle i kolači koje je pripremila od domaćih jabuka s ovog imanja. Pogledajte ovdje kako je izgledala ova radionica u sklopu festivala...

...a ovdje pročitajte kako je bilo na toj prezentacijskoj radionici i kušaonici PUŠIPEL by Tomo Jakopović.

Urbanovo se nastavlja i tjednom otvorenih podruma od 19. – 20. svibnja 2023., a svoje podrume za posjetitelje otvaraju vinarije Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar i Vuković

Nikola Zoko / Urbanovo 2023
Foto: Nikola Zoko / Urbanovo 2023

U sklopu festivala, ali i inače, otvorena je za posjetitelje muzejska zbirka "Vino u Međimurju" koju održava Vinarija Lovrec, te koju su u sklopu Urbanovog 2023. posjetili i novinari.

Nakon svih tih događaja, ovogodišnje Urbanovo završit će svetom misom i blagoslovom vinograda u nedjelju, 28. svibnja 2023.

+7 glasa
Dina Kljajić od Dina Kljajić

Urbanovo je međimurska eno-gastronomska manifestacija koja se održava svake godine u studenom mjesecu, a slavi mlado vino i tradicionalnu međimursku kuhinju.

Manifestacija Urbanovo nudi mnoge aktivnosti i događanja, uključujući:

  1. Kušanje vina - Urbanovo je prvenstveno posvećeno slavljenju mladog vina, a posebno Pušipel vina od autohtone međimurske sorte grožđa - moslavac. Tijekom manifestacije, posjetitelji mogu kušati različite vrste Pušipel vina, ali i  vina drugih sorti grožđa. Osim toga, moge se upoznati i s procesom proizvodnje Pušipel vina.

  2. Međimurska gastronomija - Tijekom Urbanova, posjetitelji mogu kušati tradicionalnu međimursku hranu, poput čobanca, gibanice, mesnih delicija, kolača i drugih jela. Sva hrana priprema se od lokalnih sastojaka, a posjetitelji imaju priliku upoznati se s pripremom hrane i tradicionalnim receptima.

  3. Izložbe i prezentacije - Tijekom manifestacije Urbanovo održavaju se razne izložbe, prezentacije i radionice vezane uz vino, hranu i međimursku kulturu. Posjetitelji imaju priliku upoznati se s poviješću vina i tradicijom proizvodnje hrane u Međimurju.

  4. Kulturni program - Urbanovo nudi i bogat kulturni program, koji uključuje koncerte, folklorne nastupe, umjetničke izložbe i druge događaje.

  5. Vinski put - Tijekom manifestacije posjetitelji mogu prošetati vinskim putem, koji vodi kroz neke od najboljih vinograda i vinarija u Međimurju. Na vinskom putu posjetitelji mogu kušati vina, upoznati se s procesom proizvodnje i uživati u prekrasnom krajoliku.


Urbanovo je 2023. godine fokusirano na autohtoni međimurski brend vina - Pušipel. Posjetitelji će tokom trajanja Urbanova imati priliku naučiti više o ovim vinima, kao i kušati razne vrste Pušipel vina. Svakako posjetite ovogodišnje Urbanovo! :)

Znatko medijski pokriva

Humans vs Machines

Zagreb
29. 09. 2023.

ULAZNICE uz 20% POPUSTA
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

11.9k pitanja

18.8k odgovora

6.0k komentara

1.5k korisnika

...