Mila Validžić u rubrici Vjera i religija od

Ima li uopće povijesnih znanstvenih dokaza da je Isus uopće postojao ili je sve mitologija?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+12 glasa
Eva Benaković od
odabran od Mila Validžić
 
Najbolji odgovor

Postoje li dokazi da je Isus uopće postojao?

Did Jesus Exist? Searching for Evidence Beyond the Bible - Biblical  Archaeology Society

  1. Sinoptička evanđelja primarni su izvori povijesnih podataka o Isusu i vjerskom pokretu koji je utemeljio. Evanđelja po Mateju, Marku i Luki govore o životu, službi, raspeću i uskrsnuću Židova po imenu Isus koji je govorio aramejski.
  2. Arheolozi su uspjeli potvrditi elemente novozavjetne priče o Isusu. Dok su neki osporavali postojanje drevnog Nazareta, njegovog biblijskog rodnog grada, arheolozi su iskopali dvorišnu kuću uklesanu u stijeni zajedno s grobnicama. Također su pronašli fizičke dokaze rimskih raspeća kao što je Isusovo raspeće opisano u Novom zavjetu.
  3. Unutar nekoliko desetljeća njegova života, Isusa su spomenuli židovski i rimski povjesničari u odlomcima koji potvrđuju dijelove Novog zavjeta koji opisuju Isusov život i smrt.
  4. Židovski povjesničar iz prvog stoljeća Josip Flavije, dvaput spominje Isusa u „Židovskim starinama“, njegovoj golemoj povijesti židovskog naroda koja je napisana oko 93. godine po Kr.
  5. Drugi izvještaj o Isusu pojavljuje se u povijesti Rimskog Carstva iz prvog stoljeća koju je oko 116. godine napisao rimski senator i povjesničar Tacitus. U kronici spaljivanja Rima 64. godine poslije Krista, Tacit spominje da je car Neron lažno okrivio osobe koje su obično nazivali kršćanima, a koje su mrzili zbog svoje ogromnosti. Krista, utemeljitelja imena, ubio je Poncije Pilat, prokurator Judeje za vrijeme vladavine Tiberija.
  6. Najstarije pisane reference koje spominju Isusa datiraju iz vremena nakon njegove smrti. Prvi put se pojavljuje u poslanicama svetog Pavla, napisanim između 20 i 30 godina nakon raspeća.
Arheološki dokazi o postojanju Isusa Krista: 
+11 glasa
Marija Hojsak od

Često se provode rasprave o tome je li Isus kao povijesna/fizička osoba uopće postojao i je li hodao zaista ovom zemljom. Za Isusa postoje određeni dokazi koji dokazuju njegovo postojanje i svjedoče o tome da je on zaista povijesna osoba.

1. Evanđelja kao izravni spisi koji nam svjedoče o tome što je Isus činio, kako je živio, gdje je sve boravio, pa čak i o tome što je točno govorio. Četiri povijesne osobe su pratile njegovo kretanje je zapisivale sve što je On radio. 

2. Postoje i dokazi izvan Biblije koji nam dokazuju o tome da je Isus postojao. Stranica bitno.net o tome piše ovako: 

Drugi je izvor svjedočanstvo Kornelija Tacita, rimskoga povjesničara koji je živio od 54. do 119. godine. Bio je pretor, govornik i prokonzul Azije, a oko 112. godine napisao je 16 knjiga ljetopisa poznatih kao Annali. U njima je opisana rimska povijest od 14. godine s Augustom, pa do Neronove smrti 68. godine. Kad govori o požaru koji je 64. godine zahvatio Rim, Tacit piše: „Stoga, kako bi zatomio govorkanje [da je on sam zapalio Rim], Neron je okrivio i podvrgnuo teškim kaznama one koje je narod, ne podnoseći ih zbog njihove različitosti, nazivao kršćanima. Izvor je toga imena bio Krist, koji je pod carem Tiberijem bio osuđen na mučilo od strane prokuratora Poncija Pilata“ (Ann. XV, 44). U nastavku Tacit spominje kako je velik broj kršćana bio u samom Rimu, a njihovo vjerovanje drži praznovjerjem. Poznato je da je Tacit bio vrlo pažljiv u prikupljanju podataka, pa je tako moralo biti i ovdje gdje spominje Krista. 

Prema svim dokazima koje danas imamo znamo da je Isus postojao kao povijesna osoba, ali o njegovom uskrsnuću i čudesima ostavlja se vjernicima da sami prosude i zaključe. 

+10 glasa
Viktor Viljac od

Postojanje Isusa Krista kao povijesne osobe je dobro dokumentirano u povijesnim izvorima izvan kršćanske tradicije, kao i u kršćanskim tekstovima.

Među povijesnim izvorima izvan kršćanske tradicije koji govore o Isusu su npr. Tacit (rimski povjesničar i senator), koji u svom djelu "Annales" spominje "Krista, kojeg je Pilat osudio na smrt u vrijeme Tiberija" (15.44); ili Flavije Josip (židovski povjesničar), koji u svom djelu "Jewish Antiquities" spominje "Jakova, brata Isusova koji se zvao Krist" (20.9.1).

Kršćanski izvori također govore o Isusu kao povijesnoj osobi, a najpoznatiji su Novi zavjet i spisi ranokršćanske literature poput Djela apostolskih, koje govore o Isusovom životu, nauku i smrti.

Dakle, iako postoji neki broj ljudi koji osporavaju Isusovo povijesno postojanje, većina povjesničara i akademskih istraživača smatra da postoje dovoljni dokazi za potvrdu Isusovog postojanja kao povijesne osobe.

Marija Smiljan od
"Ja sam istina, put i život" - rekao je Isus.
Ne može neka znanost stoano s novim otkrićima dokazivati suprotno.‌

Slična pitanja

1 odgovor 1.4k 👀
3 odgovora 785 👀
Darija Gorić 27.02.2023. pitanje u rubrici Vjera i religija od Darija Gorić
1 odgovor 93 👀
1 odgovor 436 👀
1 odgovor 2.4k 👀
2 odgovora 637 👀
2 odgovora 809 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.8k pitanja

22.5k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...