Monika Kiris u rubrici Društvo od

Kako proslaviti "Dan žena"?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Kako je nastao Međunarodni dan žena?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Redakcija od

Svijet žene - zagrebačka izložba koju trebate posjetiti

Drugom samostalnom izložbom s četrdesetak iznimnih ženskih portreta umjetnica i novinarka Dijana Čović propitkuje status žene 21. stoljeća

Alma Radoš / lollipop-pr

Na Dan žena, 8. ožujka 2023., otvara se druga samostalna izložba umjetnice Dijane Čović „Didi - Svijet žene“, koja će biti u Centru za kulturu Novi Zagreb u Galeriji Vladimira Bužančića. Izložbu se može posjetiti do 22. ožujka.

Umjetnica Dijana Čović kaže:

„Žene su to koje su obilježile moj život, i zbog kojih sam takva kakva sam danas. Svaki od mojih portreta nose neku moju emociju, doživljaj, simboliku sve su one ja i ja sam sve one. Zato maloj Didi, kako su me zvali u djetinjstvu, koja se na putu djevojčice do žene puno puta gubila i nalazila, padala i ustajala i dizala iz pepela, a kojoj sam svakim danom sve bliža, poručujem - ne tuguj, ne brini se, ne strahuj, sve je kako treba biti“.

Alma Radoš / lollipop-pr

Dijana svoje slike opisuje kao interpersonalne, vrlo osobne i emotivne, ali i angažirane, osobito po pitanju položaja žene u društvu. Ona kroz umjetnost šalje snažnu poruku, bori se protiv rodnih stereotipa, ali i pronalazi vlastiti identitet.

Likovna kritičarka i kustosica Sanda Stanaćev Bajzek kaže:

„Dijanine žene, njezine muze - supruge, ljubavnice, majke, kćeri, sestre, radnice, poduzetnice, umjetnice, znanstvenice…,  utjelovljuju temeljne ženske principe koji se kroz jasnu morfologiju iščitavaju u liku i temi njezine slike, akceptirajući brojne stereotipe, ulogu i značenje žene u društvu. Postajući tako osobni autoričin prezentator muško-ženskih odnosa, intimnih trenutaka, ženskih snova, osobno vizualno svjedočanstvo o poimanju žene u „muškome svijetu“. U svijetu u kojem je prezentacija žene replika postojećih društvenih stereotipa koje ženu nerijetko prikazuju kao estetski dodatak svakodnevnici. A Dijana kao da podilazi toj predodžbi, smještajući svoju ženu u intimni, pomalo budoarski svijet, u onaj satkan imaginarnim nadrealnim elementima, svijet neopterećujući i perceptibilno lagan“.

Alma Radoš / lollipop-pr

Slična pitanja

2 odgovora 151 👀
1 odgovor 364 👀
1 odgovor 419 👀
Mia Jelinčić 26.04.2022. pitanje u rubrici Zabava od Mia Jelinčić
1 odgovor 107 👀
1 odgovor 107 👀
1 odgovor 69 👀
1 odgovor 86 👀
3 odgovora 437 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...