310 pregleda
Goran Dren u rubrici Obrazovanje od Goran Dren [Ekstraktivan] (5.4k bodova)
Kako točno radi, kako se računala povežu, kako se chata i slično... Dakle, sve je sažeto u jednom pitanju - kako radi ili kako funkcionira web? Hvala znatkovim stručnjacima na odgovoru - unaprijed. :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+2 glasa
Ivanhoe M. od Ivanhoe M. [Megaktivan] (12.8k bodova)
Web funkcionira tako da postoje "neka računala" povezana u "mrežu za komunikaciju" i koriste različitim protokolima. Ona računala koja su stalno spojena na mrežu se najčešće zovu serverima (hrv. poslužitelj), dok ona koja se povremeno spajaju (kao i računalo ili mobitel s kojeg upravo čitate ovaj tekst) nazivamo klijentska računala. Većina tih protokola za komunikaciju unutar mreže dio su skupine tzv. TCP/IP protokola (engl. Transmission Control Protocol/Internet Protocol) koji je okosnica onoga što danas popularno zovemo - web, pa i internet.

Spomenuli smo i klijentska i poslužiteljska računala. Klijentsko računalo (engl. client) pri dohvaćanju podataka s weba zahtijeva podatke koje poslužiteljsko računalo (engl. server) posjeduje. Taj proces se najčešće odvija kroz nad-protokol ili unutarnji-protokol ranije spomenutog TCP/IP protokola, a zove se HTTP protokol (eng. Hyper-Text Transport Protocol).

Ako na poslužitelju ne postoji tražena datoteka ili ona nije dostupna korisniku koji je zahtijeva, poslužitelj odgovara negativno, o čemu nas nekom od poznatih poruka obavještava naš web-preglednik. Ako je dostupna, to je najčešće datoteke sa standardnim zapisom tipa HTML (eng. Hyper-Text Mark-up Language). No, osim HTML-a, postoji još stotine drugih tipova zapisa datoteka koje se šalju putem web-preglednika.

Slična pitanja

1 odgovor 160 pregleda
1 odgovor 289 pregleda
1 odgovor 190 pregleda
Hrvoje Novak 30.06.2014. pitanje u rubrici Web Poslovanje od Hrvoje Novak [Megaktivan] (12.7k bodova)
1 odgovor 78 pregleda
1 odgovor 715 pregleda
1 odgovor 123 pregleda
1 odgovor 77 pregleda

Prva konferencija u Hrvatskoj namijenjena virtualnim asistentima i svima koje zanima svijet virtualne asistencije.

Zagreb, 21.10.2022.

Ulaznice putem ENTRIO sustava

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.8k pitanja

14.1k odgovora

3.0k komentara

1.4k korisnika

...