Monika Kiris u rubrici Hrana i piće od Monika Kiris

Koliko vina i iz koliko zemalja će se natjecati na Concours Mondial de Bruxelles u organizaciji Vinistre u Istri 2023. godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

30. Concours Mondial de Bruxelles u Istri

12. - 14. svibnja 2023., Poreč 

Alma Radoš

Više od 10 tisuća uzoraka vina iz 50 zemalja u tri će dana ocjenjivati 350 ocjenjivača iz čitavog svijeta. Radi se o do sad najvećem eventu u organizaciji Vinistre

Znatko

Luka Rossi

Predsjednik Vinistre Luka Rossi istaknuo je kako je među 350 ocjenjivača 10 % sommeliera, 12 % trgovaca i distributera vina, 18 % enologa, a čak 60 % eno-gastro novinara koji će nakon posjeta Istri o svojim dojmovima pisati u relevantnim svjetskim medijima.

Ovaj je event najveće svjetsko ocjenjivanje vina Concours Mondial de Bruxelles, koji ima najznačajniji utjecaj na globalnu vinsku scenu.

Znatko

Hrvatska vinska scena zaslužuje punu pažnju

Baudouin Havaux, predsjednik Concours Mondial de Bruxellesa, poručio je:

„Oduševljeni smo što naš 30. Concours Mondial de Bruxelles održavamo u Istri. U Hrvatskoj smo uz važnost obiteljskih vinarija otkrili i autentične vinograde u skladnom prirodnom okruženju. Ovdje je vino sastavni dio turizma, a Concours će svojih 350 sudaca iz cijelog svijeta upoznati s vinskom regijom u kojoj se spajaju veličanstven krajolik, gurmanska ponuda i kvalitetna vina. Ti će suci zasigurno postati novi ambasadori Istre, regije koju svakako vrijedi posjetiti. Surađujući s Hrvatskom, Istrom i gradom Porečom, imamo sreću raditi s predanim i strastvenim partnerima, kompetentnim profesionalcima koji dijele našu posvećenost izvrsnosti i kvaliteti.“

Župan Istarske županije Boris Miletić rekao je kako je domaćinstvo najprestižnijeg ocjenjivanja vina u svijetu, Concours Mondial de Bruxellesa, iznimna čast:

„Ovo je potvrda kako smo u Istri odabrali ispravnu strategiju s fokusom na vrhunsku kvalitetu, a naše autohtone sorte, prvenstveno malvazija i teran, postali su najpoznatiji simboli istarskog poluotoka, iznimno cijenjen brend na globalnom tržištu“

Više od 150 hrvatskih autohtonih sorti

Alma Radoš

Tugomir Majdak

Vinistru, Istarsku županiju i Grad Poreč podržao je i izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministrice poljoprivrede, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, čestitavši im na domaćinstvu.

„Naša mala vinska zemlja s oko 350 vinskih sorti, od čega je 150 autohtonih s 18 oznaka izvornosti, može ponuditi vrhunska vina koji smo posljednjih dvadesetak godina doveli do iznimne razine kvalitete i u njima uživaju i brojni gosti koji posjećuju Hrvatsku“, istaknuo je Majdak.

Alma Radoš

Poznati su i ambasadori najpoznatijeg vinskog ocjenjivanja. Tako će dojmove o Istri i našoj zemlji na svojim govornim područjima prenijeti:

  • Švicarac Pierre Thomas, 
  • Brazilka s britanskom adresom Luma Monteiro, 
  • Španjolac Alejandro López Facorro Paadin, 
  • Nijemac Thomas Brandl
  • Talijan Luigi Salvo.

Slična pitanja

Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...