Goran Gonar u rubrici Financije od Goran Gonar

O čemu govori EU Uredba o tržištima kripto-imovine, poznata i kao MiCA? I pitanje - čemu to? 

 • MiCA = Markets in Crypto-Assets

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+7 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija
odabran od Goran Gonar
 
Najbolji odgovor

EU Uredba o tržištima kripto-imovine (Market in Crypto-Assets Regulation - MiCA) je zakonodavni prijedlog koji je predložila Europska komisija u rujnu 2020. godine. Njegov cilj je stvoriti regulatorni okvir za kripto-imovinu, uključujući virtualne valute (npr. Bitcoin) i izdane tokene (poput sigurnosnih tokena).

Ključni elementi MiCA-e

 1. Definicija i kategorizacija kripto-imovine - MiCA uvodi jasne definicije i kategorizaciju različitih vrsta kripto-imovine kako bi se razumjelo koja pravila primijeniti na različite vrste kripto-imovine. Uključuje virtualne valute, sigurnosne tokene i ostale vrste tokena.

 2. Emitenti i pružatelji usluga - MiCA propisuje posebne zahtjeve za emitente i pružatelje usluga kripto-imovine, uključujući pružatelje usluga novčanika (walleta), razmjenu kripto-imovine i kustodijalne usluge. Cilj je povećati transparentnost, zaštitu potrošača i smanjiti rizike.

 3. Izdavanje tokena - MiCA propisuje pravila za izdavanje i ponudu tokena kako bi se osigurala zaštita investitora. Uključuje zahtjeve za izdavanje bijelih knjiga (white papera) s relevantnim informacijama o izdanom tokenu, kao i zahtjeve za prospektima.

 4. Pravila za platforme i infrastrukturu - MiCA uvodi regulatorne zahtjeve za platforme za trgovanje kripto-imovinom kako bi se osigurala sigurnost, transparentnost i integritet tržišta. Propisuje zahtjeve za pružatelje usluga tržišta i zahtjeve za transparentnost trgovanja.

 5. Nadzor i regulacija - MiCA dodjeljuje nadležnosti nadzornim tijelima za nadzor pružatelja usluga kripto-imovine. Cilj je uspostaviti dosljedan regulatorni okvir na razini EU-a i omogućiti nadzor i provedbu propisa.

Cilj MiCA-e

 1. pravnu sigurnost,
 2. zaštitu potrošačima na tržištima kripto-imovine,
 3. suzbiti ilegalne aktivnosti - pranje novca,
 4. duzbiti financiranje terorizma, te
 5. promicati inovacije u sektoru kripto-imovine. 

Ukratko, EU želi stvoriti konkurentno okruženje za tržišta kripto-imovine unutar EU-a i postaviti standarde na globalnoj razini kako bi uvela reda u danas još neuređeno tržište kripto-imovine. Naravno da im je poticanje i promicanje kripto-imovine u interesu.

Slična pitanja

1 odgovor 175 👀
1 odgovor 51 👀
2 odgovora 3.3k 👀
1 odgovor 249 👀
Znatko predstavlja

Međunarodna enogastronomska konferencija

Zagreb, 12. 03. 2024.
Znatko predstavlja

Kako dobro pozicionirati svoj online biznis

20.03.2024.
PRIJAVA
Znatko predstavlja

Budućnost financija i tehnologije

Zagreb
21. i 22. 03. 2024.

ULAZNICE
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.4k pitanja

22.0k odgovora

8.1k komentara

1.6k korisnika

...