Mia Jelinčić u rubrici Umjetnost i kultura od

O čemu govori publikacija "Izvana i iznutra" projekta ADESTE+

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od
prikazano od Znatko

Publikacija ”Izvana i iznutra” o jednom od ključnih izazova u kulturi – razvoju publike

Novim naslovom u biblioteci Zaklade ”Kultura nova” zaključen je četverogodišnji projekt ADESTE+ u kojem je sudjelovalo petnaest organizacija iz sedam zemalja Europe

Koliko se promijenila publika? Koje su ključne prepreke sudjelovanju u kulturi? Kako razvijati publiku? Sudjelovanje u kulturi jedan je od najvećih izazova za cjelokupni kulturni sektor, prioritet visoko na listi Europske unije i njezinih programa za kulturni sektor, a razvoj publike postao je iznimno važno mjesto u kulturnoj politici. Upravo odgovore na ta pitanja nudi nova publikacija "Izvana i iznutra. Metode i prakse organizacijske transformacije prema sudjelovanju u kulturi" Zaklade "Kultura nova".

Publikacija je nastala u okviru europskog projekta ADESTE+ (Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe), usmjerenog na razvoj metodologije koja će pomoći organizacijama u kulturi da provedu transformaciju i sudjelovanje u kulturi smjeste u središte svoga rada. Stoga ova publikacija ujedno i dokumentira iskustava, znanja i uvide prikupljene kroz različite susrete i rad na projektu. Projekt ADESTE+, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, provodilo je od 2018. do 2022. petnaest organizacija iz sedam zemalja Europe – Italija, Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Danska, Poljska i Hrvatska. Urednica publikacije je Antonija Letinić, a dizajn potpisuje Petra Milički.

”Publikacija je zamišljena kao svojevrsni priručnik koji stoji na raspolaganju svima onima koji su zainteresirani dublje zaroniti u problematiku razvoja publike, uključivanja i sudjelovanja građana u kulturi. Donosi pregled razvoja i odnosa kulturne politike prema sudjelovanju, razmatra proturječja i nesporazume oko publike, kao i ključne izazove koji stoje pred kulturnim sektorom kad je riječ o sudjelovanju te predstavlja različite prakse integracije sudjelovanja u cjelokupno djelovanje organizacija”, rekla je Antonija Letinić, urednica publikacije.

Publikacija je podijeljena u tri cjeline. Prvu čine teorijski prilozi koji daju uvid u povijest i obuhvat koncepta razvoja publike, kontradikcije koje pokušava nadići, prepreke na koje treba odgovoriti kao i policy okvir koji podržava prakse sudjelovanja, a tekstove potpisuju Goran Tomka, Maria Vlachou, Cristina da Milano i Antonija Letinić. Središnji dio predstavlja ACED metodologiju nastalu kroz projekt ADESTE+ i osvrte umjetničkih partnerskih organizacija koje su radile na njezinoj implementaciji u svojim sredinama te iteraciju metodologije koju je Zaklada "Kultura nova" razvijala kroz rad s organizacijama malog i srednjeg opsega. Treći dio publikacije posvećen je primjerima prakse organizacija u regiji koje već godinama rade na razvoju programa usmjerenih na prakse sudjelovanja, a koje su svoja iskustva predstavile u sklopu Kaskadnih radionica koje je Zaklada "Kultura nova" u okviru projekta ADESTE+ provodila od travnja do lipnja 2021. godine. Publikaciju zaključuje Darko Lukić osvrtom na potrebe kulturnog sektora, odgovor koji ADESTE+ predlaže kao i iskustva rada s metodologijom.

Publikacija je objavljena na engleskom i hrvatskom jeziku, u tiskanom i elektronskom izdanju i slobodna je za preuzimanje ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor 241 👀
1 odgovor 1.2k 👀
1 odgovor 444 👀
1 odgovor 3.1k 👀
1 odgovor 289 👀
1 odgovor 224 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...