111 pregleda
Mia Jelinčić u rubrici Umjetnost i kultura od Mia Jelinčić (2.9k bodova)

O čemu govori publikacija "Izvana i iznutra" projekta ADESTE+

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija (129k bodova)
prikazano od Znatko

Publikacija ”Izvana i iznutra” o jednom od ključnih izazova u kulturi – razvoju publike

Novim naslovom u biblioteci Zaklade ”Kultura nova” zaključen je četverogodišnji projekt ADESTE+ u kojem je sudjelovalo petnaest organizacija iz sedam zemalja Europe

Koliko se promijenila publika? Koje su ključne prepreke sudjelovanju u kulturi? Kako razvijati publiku? Sudjelovanje u kulturi jedan je od najvećih izazova za cjelokupni kulturni sektor, prioritet visoko na listi Europske unije i njezinih programa za kulturni sektor, a razvoj publike postao je iznimno važno mjesto u kulturnoj politici. Upravo odgovore na ta pitanja nudi nova publikacija "Izvana i iznutra. Metode i prakse organizacijske transformacije prema sudjelovanju u kulturi" Zaklade "Kultura nova".

Publikacija je nastala u okviru europskog projekta ADESTE+ (Audience DEvelopment STrategies for cultural organisations in Europe), usmjerenog na razvoj metodologije koja će pomoći organizacijama u kulturi da provedu transformaciju i sudjelovanje u kulturi smjeste u središte svoga rada. Stoga ova publikacija ujedno i dokumentira iskustava, znanja i uvide prikupljene kroz različite susrete i rad na projektu. Projekt ADESTE+, sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, provodilo je od 2018. do 2022. petnaest organizacija iz sedam zemalja Europe – Italija, Velika Britanija, Portugal, Španjolska, Danska, Poljska i Hrvatska. Urednica publikacije je Antonija Letinić, a dizajn potpisuje Petra Milički.

”Publikacija je zamišljena kao svojevrsni priručnik koji stoji na raspolaganju svima onima koji su zainteresirani dublje zaroniti u problematiku razvoja publike, uključivanja i sudjelovanja građana u kulturi. Donosi pregled razvoja i odnosa kulturne politike prema sudjelovanju, razmatra proturječja i nesporazume oko publike, kao i ključne izazove koji stoje pred kulturnim sektorom kad je riječ o sudjelovanju te predstavlja različite prakse integracije sudjelovanja u cjelokupno djelovanje organizacija”, rekla je Antonija Letinić, urednica publikacije.

Publikacija je podijeljena u tri cjeline. Prvu čine teorijski prilozi koji daju uvid u povijest i obuhvat koncepta razvoja publike, kontradikcije koje pokušava nadići, prepreke na koje treba odgovoriti kao i policy okvir koji podržava prakse sudjelovanja, a tekstove potpisuju Goran Tomka, Maria Vlachou, Cristina da Milano i Antonija Letinić. Središnji dio predstavlja ACED metodologiju nastalu kroz projekt ADESTE+ i osvrte umjetničkih partnerskih organizacija koje su radile na njezinoj implementaciji u svojim sredinama te iteraciju metodologije koju je Zaklada "Kultura nova" razvijala kroz rad s organizacijama malog i srednjeg opsega. Treći dio publikacije posvećen je primjerima prakse organizacija u regiji koje već godinama rade na razvoju programa usmjerenih na prakse sudjelovanja, a koje su svoja iskustva predstavile u sklopu Kaskadnih radionica koje je Zaklada "Kultura nova" u okviru projekta ADESTE+ provodila od travnja do lipnja 2021. godine. Publikaciju zaključuje Darko Lukić osvrtom na potrebe kulturnog sektora, odgovor koji ADESTE+ predlaže kao i iskustva rada s metodologijom.

Publikacija je objavljena na engleskom i hrvatskom jeziku, u tiskanom i elektronskom izdanju i slobodna je za preuzimanje ovdje.

Slična pitanja

1 odgovor
Marina Baričanec 01.11.2021. pitanje u rubrici Mediji od Marina Baričanec (4.7k bodova)
1 odgovor
Nino Marić 30.10.2022. pitanje u rubrici Jezik i govor od Nino Marić (15.7k bodova)
1 odgovor
Mia Jelinčić 06.05.2022. pitanje u rubrici Financije od Mia Jelinčić (2.9k bodova)
1 odgovor
Marija Smiljan 28.11.2021. pitanje u rubrici Umjetnost i kultura od Marija Smiljan (3.4k bodova)
1 odgovor
Znatko medijski pokriva
MONEY MOTION 2023
Udruga eCommerce Hrvatska

Zagreb, 28.03.2023.
PRIJAVE
Znatko medijski pokriva
WINE EnoGASTRO Vip Event 2023

Rijeka, 1. ožujka 2023.
Novigrad (Istra), 3. ožujka 2023.
Split, 15. ožujka 2023.
Zadar, 17. ožujka 2023.
Zagreb, 29. ožujka 2023.

Besplatan ulaz za uzvanike
Znatko medijski pokriva

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

WEEKEND FOOD FESTIVAL 2023

Najbolja gastronomija, hrana i catering

Rovinj, 14. - 16. 4. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

FUTURE TENSE 2023

FUTURE TENSE 2023

Poslovna konferencija orijentirana budućnosti

Zagreb, 10. i 11. 5. 2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Superprodavač 2023

Superprodavač 2023

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

10.5k pitanja

16.8k odgovora

4.2k komentara

1.3k korisnika

...