Monika Kiris u rubrici Posao od Monika Kiris

Što mislite o namjeri Vlade RH da ukine prirez porezu na dohodak i preuzme dio troška prvog mirovinskog stupa?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+5 glasa
Redakcija od Redakcija

Hrvatska obrtnička komora (HOK) pozdravlja namjeru Vlade vezanu uz ukidanje prireza i preuzimanje dijela troška prvog mirovinskog stupa jer će na taj način direktno utjecati na visinu neto plaće većine zaposlenih u Hrvatskoj, odnosno povećanje najnižih plaća radnika. 

Pravo jedinica lokalne samouprave da same definiraju stopu poreza na dohodak HOK vidi kao priliku da i same doprinesu rasterećivanju svojih građana, odnosno jačanju njihovog standarda.

Također, uvaženi su HOK-ovi prijedlozi povećanja praga za nabavku sitnog inventara te su fiksirani rokovi za plaćanje po godišnjem obračunu, kojima će se značajno smanjiti administracija i pojednostaviti poslovanje kako obrtnika, tako i ostalih poduzetnika.

Vezano uz najavljeni novi zaokruženi prag za ulazak u sustav PDV-a u visini 40.000 EUR, i dalje treba isticati prijedlog HOK-a da se prag za ulazak u sustav PDV-a treba povisiti barem na 50.000 EUR, a sukladno i dogovoru članica EU-a oko povećanja praga na 85.000 EUR od 2025. godine.

HOK i njezin Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika pozdravlja novi porezni tretman napojnica koji uključuje iznos neoporezivog dijela napojnice od 3.360 EUR, kao i mogućnost kartične naplate iste. 

Na taj način otvara se mogućnost za posljedično značajno povećanje primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih ugostitelja, ali i osigurava se dodatna motivacija za zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u.

Slična pitanja

1 odgovor 603 👀
Ana Babić 21.05.2023. pitanje u rubrici Posao od Ana Babić
2 odgovora 207 👀
1 odgovor 419 👀
3 odgovora 233 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.4k odgovora

8.4k komentara

1.6k korisnika

...