Dina Kljajić u rubrici Turizam i putovanja od

Koje tajne skriva dvorac Rajhenburg pored mjesta Krško u Sloveniji? Zašto ga je dobro posjetiti?

* povezano sa odgovorom na pitanje: Koje su must seen lokacije u Sloveniji?
Marija Smiljan od
Prekrasno je tamo. Pogled na Savu je odličan!!! (h)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+17 glasa
Hrvoje Hladnik od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Dvorac Rajhenburg, pored mjesta Krško u Sloveniji, nalazi se ni sat vremena udaljeno od Zagreba, a na ovoj se destinaciji nudi pregršt doživljaja. Za nekoga su to i tajne koje će tek otkriti. :)

Dvorac Rajhenburg
Dvorac Rajhenburg, Krško, Slovenija 

Smješten je na stjenovitom uzvišenju 60 metara iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu, te već stoljećima dominira okolnim oku ugodnim krajolikom.

Istražiti možete cijeli dvorac, gdje ćete od vodiča čuti priču o povijesti ovog kraja koja govori o utjecaju grofova, ali i svećeničkog reda Trapisti koji su svojevremeno živjeli u ovom dvorcu u tišini te predano radeći. Upravo tako su i napravili prvu čokoladu u Sloveniji!

Dvorac Rajhenburg

Dvorac Rajhenburg je sagrađen od 1131. do 1147. godine po želji salzburškog nadbiskupa Konrada koje je u ono vrijeme bio poznat kao moćni veleposjednik.

Jedina slovenska peninoteka
Jedina slovenska "peninoteka" (arhiva pjenušaca)

Osim toga, tko voli pjenušava vina, predlažem da ovdje otkriju kako izgleda jedina slovenska peninoteka (ponuda pjenušavih vina) koja se nalazi u podrumu dvorca Rajhenburg.

Marija Smiljan od
Vinski podrum mi je otkriće, nisam znala‌
+11 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Dvorac Rajhenburg, koji je smješten na šezdeset metara visokom kamenitom grebenu iznad ušća potoka Brestanice u rijeku Savu, krije bogatu povijest i brojne tajne. Izgrađen između 1131. i 1147. godine od strane salzburškog nadbiskupa Konrada, dvorac je stoljećima služio kao sjedište vitezova i ministerijala. Nakon njihovog izumiranja, tijekom 17. i 18. stoljeća, dvorac je dobio modernije elemente, oblikujući se u građevinu kakvoj se danas divimo.

Rajhenburg
Rajhenburg

Godine 1881. dvorac su kupili redovnici trapisti, pretvorivši ga u samostan sve do njemačke okupacije 1941. godine, kada je pretvoren u deportacijski logor za Slovence. Nakon Drugog svjetskog rata, dvorac je služio kao ženski odgojno-popravni dom i druge kaznene institucije. Od 1968. godine, dvorac je postao muzej, posvećen slovenskim prognanicima i povijesnim događajima.

Rajhenburg
Rajhenburg

Danas je dvorac Rajhenburg u vlasništvu Općine Krško i omiljena destinacija za ljubitelje umjetnosti i povijesti. Posjetitelji mogu istražiti različite stilove dvorske arhitekture, od romanike, gotike i renesanse do suvremenog doba. Unutar dvorca nalaze se dvije kapele – romanička iz 12. stoljeća i gotička iz 16. stoljeća, te renesansni dnevni boravak s luksuznim freskama.

Muzejski postav nudi uvid u povijest redovnika trapista, sudbinu slovenskih prognanika i razdoblje kada su u dvorcu djelovale kaznene ustanove. Također možete razgledati dvorski namještaj iz zbirki Narodnog muzeja Slovenije te plemićke ukrase s Olimpijskih igara i Svjetskih prvenstava slovenskog sportaša Primoža Kozmusa.

U nastavku možete vidjeti kako je Znatku bilo u posjetu ovom posebnom dvorcu:

@znatko1

Dvorac Rajhenburg pruža jedinstveno iskustvo za posjetitelje jer nakon razgledavanja muzejskih postava možete uživati u vinskom podrumu Peninoteki s izvrsnom zbirkom slovenskih pjenušavih vina. Restoran A3 nudi fine dining iskustvo s okusima Slovenije, a dvorska trgovina nudi ručno rađene slovenske suvenire, uključujući Brestničku čokoladu koju su donijeli trapisti.

Rajhenburg
Rajhenburg

Zbog svoje bogate povijesti, arhitektonske vrijednosti i raznolikih sadržaja, dvorac Rajhenburg je nezaobilazna destinacija za sve koji žele doživjeti jedinstvenu kombinaciju povijesti, kulture i gastronomije u Sloveniji.

Foto i video: Znatkova redakcija

Slična pitanja

2 odgovora 202 👀
4 odgovora 869 👀
1 odgovor 138 👀
1 odgovor 179 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.2k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...