Augustina Kolak u rubrici Turizam i putovanja od
prikazano od Znatko
Zanimaju me prirodne ljepote :)

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

4 odgovor(a)

+22 glasa
Laura Žalac od
Slovenija je jako živopisna i zanimljiva destinacija ukoliko želite posjetiti prirodne ljepote i uživati u svim blagodatima prirode poput bujnih dolina i šuma, dvoraca na liticama, alpsim selima ili smaragdnim jezerima. Počevši od glavnog grada Slovenije, Ljubljane moguće je posjetiti Tromostovje- 3 mosta ispod kojih se može veslati na dasci. Za opuštanje i šetnju možete posjetiti park Tivoli ili nezaobilazno mjesto Metelkova. Nedaleko od Ljubljane, na parku Triglav nalazi se i Bled. Poznato zeleno-pravo ledenjačko jezero koje je okruženo Julijskim Alpama i malim otokom na kojem je smještena crkva. Uz park Triglav isto možete posjetiti i Postojnu, Predjamski dvorac, a na sjeverozapadu možete i posjetiti Kranjsku Goru u kojoj se možete opustiti i uživati i zimi i ljeti.
Marija Smiljan od
Bila sam u Sloveniji puno puno puno na raznim mjestima i voljela bi da ju svaki Hrvat posjeti uzduž i popreko.‌
+20 glasa
Sandra Vukov od

Navest ću 3 must seen lokacije u Sloveniji. Obožavam Sloveniju jer je prelijepa i nema pravog ljubitelja prirode kojemu se ona ne sviđa. Jedinstvena mala Slovenija čije ljepote možete obići i uživati u njima u samo nekoliko dana.

Veličastveni i jedistveni renesansni Predjamski dvorac koji je sagrađen usred špilje u 12. stoljeću u kojemu se nekada nalazio vitez Erazem Lueger, poznat kao i lokalni Robin Hood. Uz obilaske tajnog tunela koji je služio kao opsrbni put kad je dvorac bio pod opsadom.

Naravno, Bledsko jezero! Nema tko nije čuo za to prekrasno jezero. To je s razlogom jedna od najposjećenijih atrakcija u Sloveniji. Na otoku se nalazi i crkva do koje vas vode točno 99 stepenica i smatra se srećom zazvoniti na zvono crkve prilikom posjeta.

Ljubljanski dvorac, odnosno bivša tvrđava smještena na brijegu usred Ljubljane koji pruža najljepši pogled. Do ovog dvorca iz srednjeg vijeka lako se dolazi pješice ili tramvajem. Na vrhu u dvorisštu dvorca su kafić i restoran koje je savršeno mjesto za odmor i uživanje. 

 

 

Dina Kljajić od
Bez obzira na NE Krško, čujem da je kulturološki i gastronomski bogat kraj uz Krško, a ponajviše bi mi preporučili obližnji Grad Rajhenburg. Pa...‌
+17 glasa
Hrvoje Hladnik od

Ako Vas zanima srednji vijek, posjeti starim dvorcima, a koji su danas pretvoreni u turističke atrakcije, postoji područje Slovenije koje vrvi sa srednjovjekovnim utvrđenim dvorcima (na slovenskom jeziku dvorac je "grad", pa da razlikujete njihov izvorni naziv koji ne znači isto što i hrvatska riječ "grad"). To područje se zove Posavje, zbog rijeke Save i "skriva" nekoliko dvoraca.

Dvorci Posavja
(Slovenija)

Dvorci su povijesno značajne građevine koje se nalaze u prekrasnom slovenskom području Posavja između rijeka Mirne, Save, Krke i Sotle. Oni predstavljaju važan dio kulturnog pejzaža koji je oblikovan tijekom tisućljeća i svjedoče o bogatoj povijesti i životima naroda koji su živjeli na ovim prostorima te onih koji su prolazili kroz njih putujući na istok ili zapad.

 1. DVORAC RAJHENBURG
  Dvorac Rajhenburg
  Dvorac se nalazi na brdu, pružajući prekrasan panoramski pogled na okolni krajolik, uključujući rijeke i zelene brežuljke. Posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu i fotografirati impresivne pejzaže. Dvorac Rajhenburg sada je dom muzeja koji posjetiteljima pruža uvid u povijest dvorca i regije Posavje. Muzej prikazuje razne artefakte, umjetnička djela i arheološke nalaze koji su povezani s dvorcem i lokalnom poviješću. Posjetitelji mogu razgledati prekrasne dvorane i prostorije dvorca koje prikazuju bogatu povijest i stilove različitih razdoblja. Ovdje mogu saznati više o životu i kulturi aristokracije koja je nekoć nastanjivala dvorac. Dvorac ima i restoran u kojem posjetitelji mogu uživati u tradicionalnoj slovenskoj kuhinji. Restoran nudi autentična jela s lokalnim sastojcima, a atmosfera dvorca pridonosi posebnom doživljaju. Dvorac ima i vinski podrum u kojem posjetitelji mogu kušati vrhunska vina, s naglaskom na pjenušce, koja se proizvode na području Posavje. Tu se mogu upoznati s lokalnim sortama grožđa i tradicijom vinarstva.
   
 2. DVORAC BREŽICE
  Posjetitelji mogu razgledati prekrasne prostorije dvorca koje prikazuju stilove različitih razdoblja, poput renesanse i baroka. Unutar dvorca nalazi se muzej koji pruža uvid u povijest dvorca i regije. Dvorac Brežice dom je Muzeja Posavja koji prikazuje različite teme povezane s lokalnom poviješću i kulturom. Posjetitelji mogu istražiti stalne i privremene izložbe koje se bave umjetnošću, poviješću, arheologijom i drugim aspektima regije Posavje. Dvorac je okružen prekrasnim vrtovima i parkovima koji nude miran prostor za šetnju i opuštanje. Posjetitelji mogu uživati u ljepoti uređenih vrtova, cvjetnim aranžmanima i zelenim površinama. Dvorac ima i restoran i kafić.
   
 3. DVORAC MOKRICE
  Dvorac Mokrice
  Dvorac Mokrice smješten je u idiličnom okruženju prirode. Okružen je prostranim parkom, šumama i zelenilom. Posjetitelji mogu uživati u šetnjama po vrtovima i parkovima, istraživati ​​obilje prirodnih ljepota i uživati ​​u miru i tišini. Ima bogatu povijest koja seže sve do 13. stoljeća. Srednjovjekovna utvrda kasnije je pretvorena u renesansni dvorac i svojom arhitekturom i stilom oduševljava posjetitelje. Unutar dvorca možete istražiti brojne prostorije, dvorane i stubišta koja svjedoče o bogatoj prošlosti. Dvorac Mokrice je poznat po svojem golf igralištu koje se prostire na prekrasnom krajoliku. Osim golfa, dvorac nudi i druge rekreacijske aktivnosti poput biciklizma i šetnji. Posjetitelji mogu uživati ​​u kulturnim doživljajima u prekrasnom ambijentu dvorca, ali u ponudi dvorskog restorana koji posjetiteljima nudi vrhunsku gastronomsku ponudu.
   
 4. DVORAC PODSREDA
  Posjetitelji mogu istražiti dvorac koji se sastoji od starih obrambenih zidina, kula, unutarnjih dvorišta i brojnih prostorija. Ovaj dobro očuvani dvorac nudi uvid u bogatu povijest i arhitekturu, pružajući autentično iskustvo. Dvorac Podsreda dom je muzeja koji prikazuje razne izložbe povezane s poviješću dvorca i regije. Posjetitelji mogu saznati više o životu u dvorcu kroz prikazane predmete, arheološke nalaze i umjetnička djela. Galerija nudi priliku da se upoznaju s djelima lokalnih i međunarodnih umjetnika. Dvorac je okružen prekrasnim prirodnim okruženjem, a posjetitelji mogu uživati u šetnji po prirodnim stazama i parkovima. Park Podsreda nudi mirne oaze, cvjetne vrtove i zelene prostore idealne za odmor i opuštanje. Osim toga, dvorac nudi restoran i vinski podrum za tradicionalni eno-gasto doživljaj. Ovdje možete posjetiti tematske srednjovjekovne festivale, koncerate, kazališne predstave i druge manifestacije.
   
 5. DVORAC SEVNICA
  Dvorac se nalazi na brdu iznad grada Sevnica, pružajući prekrasan panoramski pogled na okolni krajolik, uključujući rijeku Savu i pitoreskni grad. Posjetitelji mogu uživati u impresivnim pogledima i fotografirati spektakularne prizore. Posjetitelji mogu istražiti dvorac koji se sastoji od prekrasnih dvorana, plemićkih prostorija i zanimljivih arhitektonskih detalja. Unutar dvorca mogu se vidjeti i različite izložbe koje pružaju uvid u povijest dvorca i lokalne regije. Dvorac Sevnica ima muzej koji prikazuje različite eksponate, artefakte i umjetnička djela povezana s poviješću dvorca i okolice. Posjetitelji mogu saznati više o životu u dvorcu kroz prikazane predmete i interaktivne postave. Dvorac je okružen prekrasnim parkom i vrtovima gdje posjetitelji mogu šetati, opustiti se i uživati u prirodi. Park nudi prekrasne pejzaže, cvjetne aranžmane i zelenilo koje pridonosi jedinstvenom doživljaju.

Osim navedenih, postoje "skriveni" povijesni dvorci:

 • Raka,
 • Šrajbarski turn (Leskovec kod Krškog),
 • Bizeljsko i
 • Pišece.

Nažalost, ova zadnja četiri dvorca još nisu obnovljena za turizam niti su dostupna posjetiteljima.

+11 glasa
Monika Kiris od
uređen od Monika Kiris

Must seen u Sloveniji: Ljubljana!

Reći ću vam nešto o lokacijama u glavnom gradu Slovenije koje morate vidjeti i doživjeti te koje će vas zasigurno oduševiti svojom ljepotom. 

Ljubljana je predivan grad koji u bilo koje doba godine nudi pregršt zanimljivih sadržaja, a čim je počnete istraživati oduševit će vas ljubazni domaćini i nevjerojatno pametno organiziran grad.

Rijeka Ljubljanica, koja teče kroz Ljubljanu čista je i plovna, a njena vas ljepota zasigurno neće razočarati. Stoga svakako preporučujem da ju ne preskočite wink

Ljubljanica
Ljubljanica

Također, možda ste i čuli da se Ljubljana nekada naziva i “Plečnikova Ljubljana”, a možete istražiti i saznati o čemu je tu riječ, zašto baš ovaj grad krasi baš taj nadimak.

Ljubljana je poznata i po velikom broju zelenih površina, pri čemu ju karakterizira najveća pješačka zona u Europi! Čak je 46% površine grada prekriveno autohtonim šumama, 75% svih površina je zeleno, a više od 20% je zaštićeno.

Ovaj zeleni dio Ljubljane obuhvaća i gradski park Tivoli, kao i šumsko područje Rožnika, Šišenskog hriba i Koseškog boršta

Grajski vinograd
Grajski vinograd

Možete razgledati i predivan Grajski vinograd, koji ima 1050 loza - 500 bijele sorte belpin i 550 loza crvene sorte rdečegrajec. 

Budući da je Ljubljana grad prijatelj biciklista s čak 300 km uređenih biciklističkih staza, ne smijete propustiti vožnju bicikla kroz ovaj predivni grad. laugh

Foto: Znatkova redakcija

Slična pitanja

2 odgovora 382 👀
2 odgovora 493 👀
2 odgovora 314 👀
3 odgovora 506 👀
2 odgovora 504 👀
3 odgovora 1.0k 👀
1 odgovor 369 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.3k pitanja

23.3k odgovora

8.9k komentara

1.7k korisnika

...