Monika Kiris u rubrici Pravo od

Što napraviti ako se žalbena sjednica, zbog žalbe na prvostupanjsku odluku, održi bez zatražene prisutnosti tuženika i njegovog odvjetnika, te ako se donese potvrđena okrivljujuća presuda na žalbenoj sjednici?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+6 glasa
Redakcija od

U predmetu Anić protiv Hrvatske podnositelju je povrijeđeno pravo na pošteno suđenje u kaznenom postupku jer nije bio pozvan na sjednicu žalbenog vijeća.

Europski sud za ljudska prava (dalje: Europski sud) je dana 20. lipnja 2023. donio, a dana 11. srpnja 2023. objavio presudu kojom je utvrdio povredu prava na pošteno suđenje u kaznenom postupku. 

Podnositelj je osuđen u kaznenom postupku radi počinjenja kaznenog djela bludnih radnji. U žalbi protiv prvostupanjske presude zatražio je da on i njegov branitelj budu pozvani na sjednicu žalbenog vijeća. 

Unatoč tome, žalbena sjednica održana je bez njihove prisutnosti te je potvrđena osuđujuća presuda. 

Europski sud je utvrdio povedu prava na pošteno suđenje zbog toga što domaći sud, iako je trebao, nije pozvao podnositelja i njegovog branitelja na žalbenu sjednicu. 

Pri utvrđenju povrede pozvao se na svoju ustaljenu praksu (Zahirović protiv Hrvatske i dr.) prema kojoj domaći sud ima dužnost osigurati nazočnost okrivljenika na žalbenoj sjednici vijeća ako je on to zatražio. 

Ujedno, podnositelju je dosudio 1.500 eura na ime nematerijalne štete zbog povrede Konvencije i 1.500 eura na ime troškova postupka. 

Ova presuda je konačna i dostupna na web stranici Suda na engleskom jeziku, a nakon prijevoda bit će objavljena na web stranici Ureda zastupnika. 

+4 glasa
Frenki (Ilija) Atajić od
Uložito žalbu na istu, ako je u tom postupku prekršen određeni Zakon.
Ako je ista održana, jer se tuženik niti njegov odvjetnik nisu odazvali -
ništa, njihov propust.,ali, Sud vodi računa o tome, dali je nazočnost istih obavezna ili nije, jer u suprotnom, sami sebi rade - dupli posao.

Slična pitanja

1 odgovor 226 👀
1 odgovor 527 👀
1 odgovor 704 👀
1 odgovor 386 👀
1 odgovor 221 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

13.9k pitanja

22.7k odgovora

8.5k komentara

1.6k korisnika

...