Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Naime, pitanje postavljam iz razloga ne-srazmjera vremena vladanja istih..
U Sumerskoj Liste Kraljeva se  spomijne razdoblje od prije 32.000.g (isto se da isčitati, iz podatakao dužini vremena vladanja,pojedinog Vladara - misli se tzv.  gornje i donje Kraljevstvo - egipat i sumer) dok ne - naučna Wikipedija i gore spomenuta, isto datiraju, u tek 10 - tak tisuća godina starosti postojanja iste.
Kojoj bih od navedenih više poklonili povjerenja, u smislu, vjerodostojnosti starosti postojanja spomenutih Civilizacija.?
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
P.S.- Ne morate kopirati cijele članke, dijeliti kojekakve slike iz navedenog razdoblja i sl. već se koncentrirati na Vaše Osobno mišnjenje, vezano uz vjerodostojnost, kome  Vi  Osobno od navedenih više vjerujete, u navedenu
Starost postojana spomenutih Civilizacija.
Hvala (nadam se bez zamjerke na ovaj dodatak )

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+10 glasa
Mila Validžić od Mila Validžić
uređen od Mila Validžić

Sumerska lista kraljeva je stariji dokument od Enciklopedija Britannica. To mi ništa ne znači da je i vjerodostojniji. Prvi je sastavljen oko 1800. g. pr. Kr., dok je drugi prvi put objavljena 1768. god. Nisam čitala toliko Sumersku listu, ne bavim se time, osim što su mi prezentirani neki odlomci. A enciklopediju Britannicu jesam.

Za one koji ne znaju, Sumerska lista kraljeva je zapravo zbirka različitih listova koji su sastavljeni u različito vrijeme. Sve kao popis mnogih kraljeva Sumera. Sumerska lista nastaje kroz povijest - na temelju legendi i predaja, a NE na temelju povijesnih činjenica. Iako ne sporim da ima tu nešto i povijesnih činjenica. To kaže zato jer se ipak Sumerska lista zasnovana je na tadašnjoj svakodnevnici (politika, odnosi između gradova-država, ...). Također, kako Sumerska lista kraljeva ima još i puno elemenata fantastike (npr. kraljevi koji su vladali tisućama godina - kako je to moguće?!? :D ), meni je zato ipak Enciklopedija Britannica vjerodostojniji izvor povijesnih informacija.

Darija Magdalenić od Darija Magdalenić
Vidim u kom smjeru razmišljaš. Logično razmišljanje. Buduća znanstvenica, možda?
Mila Validžić od Mila Validžić
U kojem? :)
Možda :)

Slična pitanja

4 odgovora 454 👀
3 odgovora 1.1k 👀
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...