67 pregleda
Monika Kiris u rubrici Financije od Monika Kiris
Kako INA stoji financijski na kraju prvog polugodišta 2023., s obzirom na sve što se događalo ove godine?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija

Inina financijska pozicija u 2023. ostaje stabilna unatoč izazovima

2023. godina nastavlja u smjeru stabilizacije cijene nafte i oštrog pada cijene plina u drugom polugodištu, u usporedbi s istim razdobljem 2022. godine. 

Prosječna ostvarena cijena ugljikovodika smanjena je za 23 %, što je zajedno s okruženjem smanjenih cijena umanjilo rezultat. Nakon 2022. godine, koja je bila iznimna godina za cjelokupnu naftnu i plinsku industriju, u prvoj polovici 2023. došlo je do ublažavanja cjenovnih šokova, pri čemu je INA ostvarila EBIDTA u iznosu od 183 milijuna eura.

U skladu sa smanjenim cijenama, EBITDA Istraživanja i proizvodnje smanjena je za 22 %, pri čemu i dalje ostaje na razmjerno snažnoj razini od 214 milijuna eura za prvo polugodište 2023. Prirodni pad proizvodnje iznosio je samo 3 %, što je dobar rezultat uzimajući u obzir starost portfelja. Usporavanje očekivanog prirodnog pada proizvodnje rezultat je uglavnom doprinosa proizvodnje iz podmorja i povećane proizvodnje u Egiptu uslijed novo izbušenih bušotina.

Rezultat Rafinerija i marketinga uklj. Usluge kupcima i Maloprodaju ostaje pod negativnim utjecajem nepovoljnog okruženja marži, iako je prodaja na ključnim tržištima ostala snažna. Nakon dogradnje ključnih postojećih procesnih postrojenja Projekta nadogradnje Rafinerija nafte Rijeka i privremene obustave rafinerijskih aktivnosti, proizvodnja je uspješno pokrenuta krajem travnja. 

Usprkos nastavku regulacije cijena goriva u Maloprodaji, snažan rast prodanih količina (22 % u usporedbi s prvim polugodištem 2022. godine) i povećanje marže negoriva djelomično je pomoglo ublažiti niži rezultat Rafinerija i marketinga.

Aktivnosti ulaganja rezultirale su s uloženih 218 milijuna eura, od čega je 85 milijuna eura vezano za kupnju 25,25 % udjela u OMV Slovenija d.o.o., čime se Inin udio povećava na 33 %. Nastavak Projekta nadogradnje Rafinerije nafte Rijeka ostaje fokus kapitalnih ulaganja s 132 milijuna eura. Financijska pozicija je i dalje stabilna uz neto dug gotovo nepromijenjen u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ivan Đerek od Ivan Đerek
INA je nacionalni ponos naftnog biznisa!

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...