Dina Kljajić u rubrici Jezik i govor od

Znamo da je umjetna inteligencija došla u svijet novinarstva. Barem novinari to znaju. :) Imate li vlastitog iskustva? Kako Chat GPT ili Google Bard pomažu parafrazirati - napisati drugačiji tekst od originalnog teksta? 

* povezano sa odgovorom na pitanje: Što znači parafrazirati?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+14 glasa
Monika Kiris od
odabran od Dina Kljajić
 
Najbolji odgovor

Zahvaljujući alatima poput Chat GPT ili Bard, parafraziranje je puno jednostavnije i brže. Oba alata su izvrsna, ali ipak postoje neke razlike između njih.

Najveća je razlika to da Bard uvijek ima pristup najnovijim informacijama, kao da pretražujete stvari običnom Google tražilicom. A to naravno doprinosi i boljem parafraziranju željenog sadržaja. Za razliku od toga, Chat GPT u svojoj bazi nema informacije o događajima nakon rujna 2021.

Oba alata mogu parafrazirati izraze, rečenice ili čitave odlomke, a možete čak i samo zalijepiti link web stranice čiji sadržaj želite parafrazirati.

Da biste uz njihovu pomoć uspješno parafrazirali tekst, jednostavno zalijepite originalni tekst u tekstni okvir i napišite im neke upute kako bi dobili što bolji rezultat. Primjerice, možete reći u kojem tonu želite da tekst bude parafraziran (npr. opušteno, informativno). Zatim će ovi alati predstaviti parafrazirane verzije teksta uzevši u obzir dane smjernice. Nakon što dobijete tekst, možete ponovno dati alatima neke smjernice vezane uz tekst sve dok ne dobijete željeni rezultat. Na taj Vam način oni nude različite načine izražavanja pa možete sami odabrati ono što Vam se najviše sviđa.

Naravno, važno je da pažljivo pročitate parafrazirani tekst jer je moguće da se potkradu greške ili da neke rečenice zvuče neprirodno.

Chat GPT sam već par puta koristila za parafraziranje i super mi je, rečenice zvuče dobro i nije potrebno previše prepravljati, a Bard još nisam imala prilike koristiti, no sumnjam da je razlika između njih prevelika.

Mario Bedeković od
... a rujan 2023. još nije ni došao. Znači napredan je taj ChatGPT ;)
Monika Kiris od
Potkrala mi se greška, sada piše ispravna godina :)
+9 glasa
Mario Bedeković od

Iako parafraziranje mogu napraviti i ChatGPT i Bard, najbolji AI alat za prepisivanje i parafraziranje je Quillbot. Možda to nije pitanje, ali vrijedi ga spomenuti jer je izuzetno dobar u tome što radi. 

On vam može parafrazirati, provjeriti gramatiku, provjeriti da li je neki tekst plagijat, pomagati u stvaranju novog teksta dopisivanjem, napisati sažetak iz dugačkog teksta, te stvoriti bitne citate iz jednako dugačkog teksta. Ne znam da li sve to mogu ChatGPT i Bard. Isprobajte...

Slična pitanja

2 odgovora 3.9k 👀
Ivan Gačić 28.07.2021. pitanje u rubrici Jezik i govor od Ivan Gačić
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

9.0k komentara

1.7k korisnika

...