86 pregleda
Monika Kiris u rubrici Turizam i putovanja od Monika Kiris

Što sve ima za posjetiti u Požeško-slavonskoj županiji?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+9 glasa
Redakcija od Redakcija
uređen od Redakcija

Nezaobilazna odredišta u Požeško-slavonskoj županiji

Kada se nađete u Požeško-slavonskoj županiji, morate posjetiti pet mjesta opisanih u nastavku. Svaki od njih ima jedinstvenu priču povezanu u Svijet graševine koji sjedinjuje tradiciju, običaje, vinski turizam, te bogatu kulturnu i prirodnu baštinu. 

Muzej bećarca u Pleternici

Ovaj centar nudi priču o bećarcu, veselom i sarkastičnom napjevu koji je UNESCO uvrstio na listu nematerijalne svjetske baštine

Muzej bećarca u Pleternici
Muzej bećarca u Pleternici; foto: Damir Fabijanić

Muzej grada Pakraca

Kao središte nekadašnjeg vlastelinstva Jankovića, ovaj muzej je smješten u nekadašnjoj upravnoj zgradi - Malom dvoru, i predstavlja kulturno dobro s bogatom poviješću. Posjetitelji mogu doznati o prvoj hrvatskoj kovnici novca koja se nalazila unutar zidina Starog grada Pakraca, gdje se kovala jedna od najraširenijih i najstabilnijih srednjovjekovnih moneta - banski denar (danas poznat kao slavonski banovac).

Banski denar (slavonski banovac)
Banski denar (slavonski banovac); foto: Josip Novosel

Državna ergela Lipik

Ova ergela je domaćin prekrasnih lipicanaca, a ujedno je i jedna je od najvećih atrakcija u ovom dijelu Europe. Njen zeleni perivoj skriva brojne atrakcije, poput Mramornih i Kamena kupki, te ljekovite termalne vode.

Park prirode Papuk

Ovaj park je UNESCO svjetski geopark s ostacima srednjovjekovnih gradova i plodnim vinogradima. Guste šume pružaju prostor za opuštanje, meditaciju i razne outdoor aktivnosti. Kamp odmorište Duboka i Adrenalinski park pružaju dodatne mogućnosti posjetiteljima.

Kamp odmorište Duboka, PP Papuk
Kamp odmorište Duboka, PP Papuk; foto: Matija Pospihalj

Vinogorje Kutjevo

Kutjevo je prijestolnica Svijeta graševine i najpoznatije od tri vinogorja Požeško-slavonske županije. S najstarijim podrumom u regiji (iz 1232.) i tridesetak vinarija, Kutjevo je pravi raj za ljubitelje vina.

Podrum u Kutjevu
Podrum u Kutjevu; foto: Borna Subota

Slična pitanja

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...