89 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Društvo od Frenki (Ilija) Atajić
uređen od Znatko
Bakar  na mohovoj skali tvrdoće zauzima br.3 a granit br. 6, pa dali je moguće inferiornim alatom obrađivati superiorni materijal..šta vi mislite...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+8 glasa
Branka Begić od Branka Begić

Odgovor je - Da, ali ne! :) Moguće je bakrenim čekićem obrađivati kamen. Ipak, to je težak i dugotrajan proces. Upravo zato kako pišete u pitanju jer je bakar mekši od granita. To znači da će se čekić brzo trošiti. A to ne želimo.

Dodala bi i da je bakar manje izdržljiv od granita. Zbog ovog će se alat od bakra vjerojatno slomiti prije nego što se kamen obradi. Nije baš korisno... A opet, u antičko doba, bakarni alati su se koristili za obradu kamena. Da li su zato stari Grci bili pametniji od nas? Ne, ali dopustite da objasnim...

Kao što sam rekla - moguće je koristiti bakarne alate u obradi kamena, ali da bi se postigla korisnost to se postiže SAMO AKO se koriste odgovarajuće tehnike! Koje sad tehnike? Pa na primjer da se bakreni čekić koristi samo za odvajanje komada kamena, ali se zatim odvojeni komad kamena oblikuje pomoću drugih kamenih (a ne bakrenih!) alata. 

Međutim, kroz povijest s razvojem metalurgije, bakar je zamijenjen željezom i drugim tvrđim metalima.

Borna Matić od Borna Matić
Da li je da ili je ne? :D Odlučite se. ;) Šala

Slična pitanja

1 odgovor

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...