87 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Priroda od Frenki (Ilija) Atajić
promjena rubrike od Znatko
Dali vjerujete da je život na našoj planeti - ciličan, tj, - ciklus za ciklusom..dožemo do određenog stupnja razvoja i tada- ili se sami uništimo ili dođe do klimatskih katastrofa i tko preživi, počinje iz početka..vaše mišljenje je..?
Goran Gonar od Goran Gonar
Kad bih mogao, proširio bih pitanje - da li mislite da je sve u prirodi stalno u nekim ciklusima (kružnim etapama) ili možda ipak spiralno - u krug, ali se širi?
Frenki (Ilija) Atajić od Frenki (Ilija) Atajić
Nije loše Gorane - ja sam pristalica da je sve na ovoj planeti - ciklično - pa, u to ulazi sve što nestane nakon jedne kataklizme - vjerovanja sam, da su nšpr. piramide i veliki megaliti preživjeli takav ciklus -  na platou gize, oko piramida se i dan danas mogu nači morske školjke - kad su turci prije tisuču godina provalili u keopsovu piramidu našli su u njoj samo ostatke školjaka i soli, a more je danas udaljeno 300.km od istih.
Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
rekao bih linearno po lenti vremena ... ako to nije bilo u školskoj klupi ... što me onda sećanje na to vabi ...

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+10 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Marine, možda bi i ja prihvatio da je život cikličan (kako ti kažeš kada filozofski pristupaš toj temi, a što je legitimno od tebe) da postoje neki čvršći dokazi koji podržavaju ideju da je život na Zemlji cikličan. Upravo suprotno, paleontološki zapisi pokazuju da je život na Zemlji postajao sve složeniji s vremenom, a to sugerira da život na Zemlji ipak nije cikličan.

Evo za primjer: Postoji dokazi koji pokazuju mnogo životnih oblika iz prošlosti na Zemljinoj kori koji su se prilagodili različitim životnim sredinama. To po meni svima nama sugerira da život ima sposobnost da se prilagodi - i vremenu i okolini, te nastavlja neprekidno da se razvija kroz neprekidnu prilagodbu.

"Samo mijena stalna jest".

Ako zastupaš cikličko mišljenje, kada smo već kod kružnih pojmova, rekao bih da ja zastupam spiralnu teoriju života na Zemlji, a ne cikličku.

Ivane, slažem se s tobom. Ako bi ja bio vjernik - vjerojatno bi govorio kao ti. Da li će to biti "božja pomoć" (kako sam pišeš) ili samodostatna prirodna sposobnost prilagodbe novonastaloj situaciji određenog broja živih bića (Darwinova teorija evolucije), po meni je nebitna za naše slaganje na ovo pitanje. Ako si me razumio.

+6 glasa
Ivan Đerek od Ivan Đerek

e pa moje osobno mišljenje je da život na zemlji - N I J E cikličan!

virujem u život koji je u božju pomoć sposoban prilagoditi se promjenama. virujem da će se u božju provizornost naći načina da opstane ljudski rod - bez obzira na sve to što mu se danas pripisuje da će da se dogodi

- i da zvršim stihovima od poznatog pjevaća današnjice - 

jači smo od sudbine

mogu samo da nas mrze

oni što nas ne vole

+5 glasa
Marin Duganđija od Marin Duganđija

Pa ono, reklo bi se da postoje neki dokazi koji baš sugeriraju da je život na Zemlji upravo - cikličan. Npr. paleontološki zapisi pokazuju da su se masovna izumiranja događala već više puta u prošlosti! I da su se nakon svakog izumiranja pojavljivali - novi životni oblici. Definitivno onda ima smisla.

Ako je cikličan, znači da svaki ciklus ima svoj početak i kraj. Početak je rađanje, kraj je umiranje nekog oblika života. Ako znamo da postojimo, znači da smo imali svoj početak. I još ako znamo da s vremenom Sunce će "ubiti" Zemlju svojom vrućinom (i širenjem) ili da postoji opasnost od sudara Zemlje s drugim svemirskim tijelima (galaksija Andromeda nam se približava), reklo bi se da kraj sadašnjeg ciklusa vjerojatno postoji. Može biti i bilo koji drugi kraj kojeg se možete sjetiti da je znanstveno opravdan. Jasno je onda da smo unutar jednog ciklusa. To je ono što, ovako napamet vidim, da ide - u prilog cikličkoj teoriji života.

I to mi ima smisla. 

Slična pitanja

1 odgovor
2 odgovora
1 odgovor
Margareta Jurisi 30.10.2020. pitanje u rubrici Priroda od Margareta Jurisi
Znatko medijski pokriva


Zagreb
30. 09. 2023.

ULAZNICE uz POPUST
Znatko medijski pokriva
TEHNOLOŠKA SENZACIJA GODINE

Zagreb
12. 10. 2023.

KUPI ULAZNICE
Znatko medijski pokriva
Engage in a new social, business and technological revolution

Zagreb
19. i 20. 10. 2023.

KUPI ULAZNICU
Znatko medijski pokriva

Kako prodavati kupcima budućnosti?

Zagreb, 19. i 20.10.2023.
ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Powered by Intersec

Ljubljana
25. i 26. 10. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.0k pitanja

18.9k odgovora

6.1k komentara

1.5k korisnika

...