119 pregleda
Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Znanost od Frenki (Ilija) Atajić
promjena rubrike od Znatko

Kad se spomene Darwin i njegova teorija evolucije čovječanstva, uvjek se uz isti i spomene "nedostajuća karika" ili "karika koja nedostaje" u navedenom lancu - koja je to "karika"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Prvo bih napisao da izraz "karika koja nedostaje" nije prihvaćen od strane svih znanstvenika. Neki znanstvenici smatraju da je izraz "karika koja nedostaje" pogrešan jer implicira da je evolucija čovjeka bila linearna i jednostavna. Umjesto toga, oni smatraju da je evolucija čovjeka bila složen proces koji uključuje mnoge različite vrste potkrijepljene različitim vrstama fosila.

"Karika koja nedostaje" je izraz koji se koristi za opis fosila koji bi bio ključan za razumijevanje evolucije čovjeka od majmuna do modernog čovjeka. Međutim, do danas nije pronađen niti jedan fosil koji bi u potpunosti zadovoljio kriterije "karike koja nedostaje".

Izraz "karika koja nedostaje" je postao popularan i često se koristi u popularnoj kulturi i u medijima. Također, često se koristi kao argument protiv Darwinove evolucije čovjeka. Iako to nije nužno točno. Jer to samo govori da ju do danas nismo pronašli. A to automatski ne znači da "ostale karike" u lancu evolucije čovjeka "ne drže vodu" već jednostavno - nismo ih još do sada pronašli. Eto, da se i ja slikovito izrazim. Zašto ih do sada nismo pronašli? Najjednostavnije je reći - jer ih nema. Ali što ako ih ima?


P.S. Što mislite Frenki, da li je ima ili nema?

+6 glasa
Darija Magdalenić od Darija Magdalenić

Ne postoji jedna specifična vrsta koja bi se smatrala kao neka "nedostajuća karika" u Darwinovoj teoriji evolucije. Umjesto toga, postoji niz pronađenih različitih fosila koji pružaju dokaze o evoluciji čovjeka (Homo sapiens) od majmuna. Neki od najpoznatijih fosila uključuju Australopithecus afarensis, pa Homo habilis i naravno Homo erectus. Ovi fosili pružaju dokaze o tome kako su tijekom vremena naši preci postajali sve više i više slični modernim ljudima. To je esencija Darwinove teorije evolucije.

Darwinova evolucija čovjeka

Ali općenito gledajući - evolucija čovjeka je složen proces koji uključuje mnoge različite vrste između majmuna i današnjih ljudi. Kako nam fosili koji su pronađeni do sada pružaju samo djelić dokaza za ovu priču, čekamo da se pronađu i još mnogi drugi fosili. Kako ćemo ih pronaći?! Treba se primiti lopate i početi kopati. :D ;)

🎂🎉

Kao i svake godine, tako i ove, 7.12. Znatko slavi svoju novu godišnjicu, a ove godine je posebna: 10. jubilarna Znatkova godina postojanja!
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.7k pitanja

20.2k odgovora

7.2k komentara

1.6k korisnika

...