Frenki (Ilija) Atajić u rubrici Znanost od
promjena rubrike od Znatko

Kad se spomene Darwin i njegova teorija evolucije čovječanstva, uvjek se uz isti i spomene "nedostajuća karika" ili "karika koja nedostaje" u navedenom lancu - koja je to "karika"?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

2 odgovor(a)

+8 glasa
Goran Gonar od

Prvo bih napisao da izraz "karika koja nedostaje" nije prihvaćen od strane svih znanstvenika. Neki znanstvenici smatraju da je izraz "karika koja nedostaje" pogrešan jer implicira da je evolucija čovjeka bila linearna i jednostavna. Umjesto toga, oni smatraju da je evolucija čovjeka bila složen proces koji uključuje mnoge različite vrste potkrijepljene različitim vrstama fosila.

"Karika koja nedostaje" je izraz koji se koristi za opis fosila koji bi bio ključan za razumijevanje evolucije čovjeka od majmuna do modernog čovjeka. Međutim, do danas nije pronađen niti jedan fosil koji bi u potpunosti zadovoljio kriterije "karike koja nedostaje".

Izraz "karika koja nedostaje" je postao popularan i često se koristi u popularnoj kulturi i u medijima. Također, često se koristi kao argument protiv Darwinove evolucije čovjeka. Iako to nije nužno točno. Jer to samo govori da ju do danas nismo pronašli. A to automatski ne znači da "ostale karike" u lancu evolucije čovjeka "ne drže vodu" već jednostavno - nismo ih još do sada pronašli. Eto, da se i ja slikovito izrazim. Zašto ih do sada nismo pronašli? Najjednostavnije je reći - jer ih nema. Ali što ako ih ima?


P.S. Što mislite Frenki, da li je ima ili nema?

+6 glasa
Darija Magdalenić od

Ne postoji jedna specifična vrsta koja bi se smatrala kao neka "nedostajuća karika" u Darwinovoj teoriji evolucije. Umjesto toga, postoji niz pronađenih različitih fosila koji pružaju dokaze o evoluciji čovjeka (Homo sapiens) od majmuna. Neki od najpoznatijih fosila uključuju Australopithecus afarensis, pa Homo habilis i naravno Homo erectus. Ovi fosili pružaju dokaze o tome kako su tijekom vremena naši preci postajali sve više i više slični modernim ljudima. To je esencija Darwinove teorije evolucije.

Darwinova evolucija čovjeka

Ali općenito gledajući - evolucija čovjeka je složen proces koji uključuje mnoge različite vrste između majmuna i današnjih ljudi. Kako nam fosili koji su pronađeni do sada pružaju samo djelić dokaza za ovu priču, čekamo da se pronađu i još mnogi drugi fosili. Kako ćemo ih pronaći?! Treba se primiti lopate i početi kopati. :D ;)

Slična pitanja

1 odgovor 57 👀
Redakcija 05.06. pitanje u rubrici Znanost od Redakcija
2 odgovora 125 👀
1 odgovor 170 👀
Redakcija 09.04. pitanje u rubrici Znanost od Redakcija
1 odgovor 135 👀
Mila Validžić 06.02. pitanje u rubrici Znanost od Mila Validžić
2 odgovora 173 👀
5 odgovora 1.0k 👀
2 odgovora 316 👀
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

KUPI ULAZNICU
Znatko predstavlja

Najnoviji trendovi u IT industriji

Zagreb
28. i 29. 11. 2024.

KUPI ULAZNICU

14.4k pitanja

23.4k odgovora

8.9k komentara

1.6k korisnika

...