187 pregleda
Monika Kiris u rubrici Znanost od Monika Kiris

Koja su trenutno najvažnija područja istraživanja u astrofizici? Čime se astrofizičari najviše bave u zadnje vrijeme?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

3 odgovor(a)

+13 glasa
Goran Gonar od Goran Gonar

Astrofizika želi saznati više o prirodi i zakonitostima koje vladaju u svemiru - oko nas unutar i izvan našeg Sunčevog sustava. Želimo razumjeti povijest, sastav i evoluciju svemira. Ugrubo, rekao bih da trenutno istražuje sljedeće....

Znamo mnogo o Sunčevom sustavu, ali još uvijek ima mnogo toga što ne znamo. Želimo naučiti više o podrijetlu i evoluciji planeta, kao i o njihovim potencijalnim za život.

Ne znamo što je tamna materija i tamna energija, ali znamo da čine većinu svemira. Želimo saznati više o njima kako bismo bolje razumjeli strukturu i evoluciju svemira.

Potrebne su nam nove tehnologije kako bismo nastavili istraživati svemir. Želimo razvijati nove načine putovanja u svemir, nove načine istraživanja svemira i nove načine komunikacije u svemiru.

Mehmed Handžić Rasta od Mehmed Handžić Rasta
naivise se trazi ono sto se ne zna
a zna se malo ako znate bolje
+10 glasa
Marsel Antunović od Marsel Antunović
prikazano od Znatko

Astrofizika je dinamično područje istraživanja koje se neprestano razvija zahvaljujući napretku tehnologije, novim teleskopima i instrumentima, kao i sve boljem razumijevanju fizike svemira.

U posljednjih nekoliko godina, istraživanja u astrofizici su se fokusirala na sljedeća područja:

  • Astrofizičari i dalje pokušavaju razumjeti prirodu tamne tvari i tamne energije, koje čine većinu svemira, ali čijeg sastava i svojstava nismo u potpunosti svjesni. Istraživanja se fokusiraju na mjerenje njihovih učinaka na opažanja galaksija, galaktičkih skupova i kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja.
  • Otkriće gravitacijskih valova 2015. godine bilo je revolucionarno otkriće koje je otvorilo novo područje istraživanja. Astrofizičari proučavaju gravitacijske valove kako bi bolje razumjeli udaljene i ekstremne događaje u svemiru poput spajanja crnih rupa i neutronskih zvijezda.
  • Otkriće tisuća planeta izvan našeg Sunčevog sustava otvorilo je novo područje istraživanja. Astrofizičari proučavaju atmosfere egzoplaneta kako bi utvrdili postoji li tamo znakova života ili drugih interesantnih procesa.
  • Proučavanje kozmičkog mikrovalnog pozadinskog zračenja i drugih kozmičkih tragova omogućava nam bolje razumijevanje formiranja i evolucije svemira.

Osim ovih područja, astrofizika također istražuje:

  • Ova područja ostaju izazovna i dinamična. Istraživanja uključuju proučavanje fizičkih svojstava crnih rupa, kao i pokušaje da se bolje razumiju neutronke zvijezde i njihova svojstva.
  • Istraživanje visokoenergetskih fenomena poput gama-zračenja, kozmičkih zraka i neutrina pomaže nam shvatiti ekstremne uvjete i procese u svemiru.
  • Proučavanje našeg Sunčevog sustava, planetarnih formacija i svemirskih tijela kao što su komete i asteroidi pruža nam uvid u evoluciju i dinamiku planetarnih sustava.
  • Astrofizika sve više surađuje s drugim granama znanosti poput čestica fizike, kvantne mehanike i informacijske tehnologije kako bi se bolje razumjela fundamentalna pitanja svemira.
Znatko od Znatko
Pitanje je ažurirano nakon prijave.
+3 glasa
Adriana Horvat od Adriana Horvat

Sudeći prema riječima astrofizičara Avia Loeba, profesora na sveučilištu Harvard, jedna od najvažnijih područja je pronalatak nove tehnologije u svemiru. Pofesor je za The Guardian rekao da se treba staviti veći fokus na pronalazak tehnologije koja naravno nije ljudska. Također napominje da veliki dokazi i otkrića zahtjevaju velika novčana sredstva. Jedno važno otkriće, koje je na tragu neke nove toga, je objekt Oumuamua za kojeg tvrde da je došao izvan solarnog sustava.

Marin Duganđija od Marin Duganđija
Oumuamua je svemirsko tijelo, asteroid a ne nova tehnologija iz svemira. :(
Adriana Horvat od Adriana Horvat
Memrana, gorni sloj, tog svemirskog tijela je (objekta) navodno oblikovana nekom tehnologijom koja našim znanstvenicima nije još poznata. Na to sam mislila kada sam napisala nova tehnologija.
Marin Duganđija od Marin Duganđija
Oumuamua je brzo došao i još brže prošao pored Zemlje i sada već otišao daleko izvan Sunčevog sustava. Uistinu je gornju sloj nepoznanica za znanost iako ima nekoliko objašnjenja. Ali niti jedno od njih ne govori sa je neka tehnologija u pitanju. Također, ovaj svemirski objekat nikad više nećemo vidjeti tako da nema šanse da ga proučavamo više.

Slična pitanja

Znatko medijski pokriva


Zagreb
29. i 30. 11. 2023.

ULAZNICE
Znatko medijski pokriva

Prva Hrvatska konferencija o gig ekonomiji

Zagreb
6. 12. 2023.

ULAZNICE

Medijska platforma Znatko

NAJNOVIJE VIJESTI

Impressum | Znatkova redakcija

12.6k pitanja

20.1k odgovora

7.1k komentara

1.6k korisnika

...