48 pregleda
Nino Marić u rubrici Tehnologija od Nino Marić [Ekstraktivan] (5.9k bodova)

Što je METMONIC i kakav je to projekt hrvatske motriteljske mreže?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+4 glasa
Redakcija od Redakcija [Megaktivan] (16.4k bodova)
uređen od Redakcija

METMONIC je projekt postavljanja i održavanja suvremene centralizirane mreže automatiziranih prizemnih meteoroloških postaja koje komuniciraju s centralom u stvarnom vremenu.

“Projekt METMONIC najambiciozniji je od tri strateška projekta modernizacije koje provodi DHMZ (Državni hidrometeorološki zavod) i kojima ćemo značajno osuvremeniti rad i poboljšati kvalitetu naših proizvoda i usluga. Modernizacijom prizemnih meteoroloških postaja te uspostavom suvremene mreže radarskih postaja, meteorološko-oceanografskih plutača i sustava za daljinska visinska mjerenja omogućit će se kontinuirano praćenje vremena, klime i klimatskih promjena te povećati mogućnosti upozoravanja na opasne vremenske pojave. Kvalitetni i pravovremeni meteorološki podaci unaprijedit će sustave ranog upozorenja, povećati sigurnost i očuvati ljudske živote i dobra na moru i kopnu, doprinijeti zaštiti prirode te održivom gospodarskom razvoju.”

...istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Moderna meteorološka služba danas je nezamisliva bez radarskih podataka, a u budućnosti možemo očekivati daljnji razvoj inovativnih alata koji će koristiti te podatke. Bitno je napomenuti kako se uvrštavanjem radarskih mjerenja u analitičke i prognostičke modele očekuje veća točnost kratkoročnih vremenskih prognoza.

Projekt METMONIC se provodi uz podršku:

  1. Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja,
  2. Ministarstva regionalnog razvoja i projekata Europske unije te
  3. Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Ukupna procijenjena vrijednost ovog projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Republici Hrvatskoj pod nazivom "METMONIC" iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85% financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15% Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Slična pitanja

1 odgovor 62 pregleda
1 odgovor 155 pregleda
5 odgovora 7.7k pregleda
Zoran Jurić 10.06.2014. pitanje u rubrici Internet od Zoran Jurić [Ekstraktivan] (7.3k bodova)

Gdje pratiti Znatka?[ Pretraživanje Znatka ]

8.4k pitanja

13.6k odgovora

2.8k komentara

1.3k korisnika

...