Monika Kiris u rubrici Znanost od Monika Kiris
promjena rubrike od Znatko

Kako napreduje METMONIC projekt koji provodi Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) od 2017. do 2023.?

Prijavite se ili registrirajte kako biste odgovorili na ovo pitanje.

1 odgovor

+6 glasa
Redakcija od Redakcija
prikazano od Znatko

METMONIC: Prvi put hrvatski Jadran pokriven mjerenjima s meteorološko-oceanografskih plutača

DHMZ postavio pet plutača na Jadranu

I posljednja, peta po redu, meteorološko-oceanografska plutača Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) postavljena je u petak, 15. srpnja 2022., na lokaciji blizu svjetionika Blitvenica, nedaleko otoka Žirje, u šibenskom arhipelagu. Time je završena izgradnja državne mreže meteorološko-oceanografskih plutača koja predstavlja važan segment DHMZ-ovog strateškog projekta METMONIC kojim se modernizira meteorološka motriteljska mreža u Republici Hrvatskoj.

Projektom METMONIC, pored modernizacije prizemnih meteoroloških postaja, uspostave daljinskih sustava mjerenja, posebice sustava meteoroloških radara, usidreno je na području teritorijalnih voda Republike Hrvatske ukupno pet meteorološko-oceanografskih plutača koje će osigurati pouzdane podatke o stanju atmosfere i mora na području Jadrana. To će značajno doprinijeti sigurnosti života, pomorskog prometa i aktivnosti na moru te će biti važna podrška  sustavu pravovremenog upozorenja na opasne vremenske prilike.

„Naša mreža mjerenja mora trenutno je najmoderniji sustav mjerenja meteorološko-oceanografskih prilika na cijelom Jadranu. Vrijednost svih pet meteorološko-oceanografskih plutača s integracijskom IT platformom, modularnim programskim paketima za daljinsko upravljanje i sidrenim linijama iznosi 12,345 milijuna kuna, a dio je strateškog projekta čija ukupno vrijednost premašuje četverogodišnji proračun DHMZ-a. Projekt METMONIC značajno će osuvremeniti i poboljšati naš rad putem uvođenja najsuvremenijih tehnologija i opreme. Meteorološki i oceanografski podaci s plutača omogućit će u narednom razdoblju razvoj operativnog prognostičkog oceanografsko-meteorološkog sustava, njegovu uspostavu i kontinuirano održavanje kojim će se unaprijediti sigurnost pomorske plovidbe, potpora prilagodbi na klimatske promjene, zaštita od onečišćenja Jadrana, akcije traganja i spašavanja na moru te potencijalno i druge aktivnosti na Jadranu.  Time, osim što unaprjeđujemo kvalitetu naših usluga i proizvoda, doprinosimo većoj sigurnosti života naših građana, zaštiti prirode i održivom gospodarskom razvoju Hrvatske.“, istaknula je glavna ravnateljica DHMZ-a, dr. sc. Branka Ivančan-Picek.

Nakon Visa, Palagruže, Molunata, Kvarnera, posljednja plutača postavljena je na lokaciji Blitvenica koja je ujedno bila jedna od najzahtjevnijih zbog sidrenja na strmom dnu i na najvećoj dubini od 211 m što predstavlja rekord u sidrenju na hrvatskom dijelu Jadrana.  Nakon sidrenja plutača slijedi period testnog rada (cca. 12 mjeseci) nakon kojeg će uspostavljena mreža meteorološko-oceanografskih plutača omogućiti DHMZ-u prikupljanje važnih meteoroloških i oceanografskih podatka na otvorenom moru. Podaci s plutača bit će dostupni korisnicima putem Centralne integracijske platforme koja se također razvija unutar METMONIC projekta. Plutače, koje predstavljaju samostalni objekt na moru, na sebi nose sustave za mjerenja meteoroloških parametra, površinskih i dubinskih oceanografskih parametara, te pomorsku navigaciju, električno napajanje i telekomunikacije. Na plutačama su instalirani dualni meteorološki senzori, valomjeri površinskih valova mora te strujomjeri koji sondiraju morske struje do dubina 150 m.

Sve će to omogućiti kontinuirano prikupljanje podataka poput temperature zraka i mora, relativne vlažnosti, tlaka zraka, brzine i smjera vjetra, kao i Sunčevog zračenja te površinskih valova na lokacijama na kojima su se do sada radila samo povremena mjerenja. 

„Svi mjerni podaci s plutača slat će se u satnim i trosatnim porukama putem GSM ili satelitske komunikacija u prijemni centar u Službi regionalni centar za Jadran, pri DHMZ-ovom Područnom meteorološkom uredu – Split. To će omogućiti pružanje pravovremenih i detaljnih meteoroloških i oceanografskih informacija pomorcima, nautičarima i svim zainteresiranim korisnicima, a po prvi put u Hrvatskoj podaci mjerenja s plutača odašiljat će se u realnom vremenu svim brodovima s AIS radio sustavima u blizini plutača. Svjetlosna signalizacija i pasivni radarski reflektor na plutačama također će  pridonijeti sigurnosti na moru“, pojasnio je voditelj projekta METMONIC, mr. sc. Stjepan Ivatek-Šahdan.

„Državna mreža meteorološko-oceanografskih plutača predstavlja primarnu mrežu mjerenja uz koju će se povezati ostali motriteljski sustavi DHMZ-a na moru, obalnom području i brodovima, koji čine program rada službe Regionalni centar za Jadran“, izjavila je voditeljica službe Regionalni centar za Jadran Dijana Klarić, dipl.ing.

Instalacija meteorološko-oceanografskih plutača dio je Projekta modernizacije meteorološke motriteljske mreže u Hrvatskoj – METMONIC kojeg DHMZ provodi od listopada 2017. i čiji je završetak predviđen za kraj lipnja 2023. godine. Cilj projekta METMONIC je uspostavljanje suvremenog i kvalitetnog sustava automatskih prizemnih meteoroloških postaja, meteorološko-oceanografskih plutača i daljinskih sustava mjerenja atmosfere, a provodi se uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ukupna procijenjena vrijednost projekta iznosi 343.914.506,50 kuna, od čega 85 % financira Europska unija sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a 15 % Republika Hrvatska kroz Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Više o samom projektu:

Monika Kiris 20.10.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
07.08.2023. promjena rubrike od Znatko
Kada će hrvatska obala, more i otoci biti pokriveni METMONIC radarom DHMZ-a?

Slična pitanja

1 odgovor 685 👀
1 odgovor 186 👀
1 odgovor 620 👀
Monika Kiris 23.09.2022. pitanje u rubrici Znanost od Monika Kiris
Znatko predstavlja

Digital Commerce & Business Conference

Umag
od 8. do 12. 05. 2024.

REGISTRACIJA
Znatko predstavlja

Umjetna inteligencija u službi prodaje

Zagreb
24. - 25. 10. 2024.

ULAZNICE

13.7k pitanja

22.3k odgovora

8.3k komentara

1.6k korisnika

...